Κυριακή, 7 Αυγούστου 2016

«Μέτωπο» κατά των νέων διοδίων στα Τέμπη

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Κυριακή, Αυγούστου 07, 2016
Μετά την ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε την περασμένη εβδομάδα...
στην έδρα του Δήμου, το Μακρυχώρι, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, οι συμμετέχοντες σ’ αυτή τη σύσκεψη συνεχίζουν με κοινή ανακοίνωση αντιδρώντας έτσι για μια ακόμα φορά στην τοποθέτηση νέων διοδίων στην Κοιλάδα των Τεμπών. Την κοινή ανακοίνωση προσυπογράφουν οι Δήμοι Τεμπών, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι βουλευτές Λάρισας, η ΠΕΔ Θεσσαλίας και τοπικοί φορείς.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες αναφέρει τα εξής:

«Μετά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Τοπικών Συμβουλίων των Τεμπών και της κοινότητας Αμπελακίων, του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών και του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας αλλά κυρίως μετά την αρνητική εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας Περιβάλλοντος σύσσωμοι οι παρευρισκόμενοι φορείς λέμε: «Όχι στη μετεγκατάσταση των διοδίων στα Τέμπη».

Παρότι είναι ένα ζήτημα που έχει την αφετηρία του στις συμβάσεις παραχώρησης του 2007 και ιδιαίτερα στη σύμβαση του 2013 εκφράζουμε την άποψη ότι δεν νοείται σύγχρονος αυτοκινητόδρομος χωρίς την ύπαρξη παραδρόμου και εναλλακτικού οδικού δικτύου. Και στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου εναλλακτική διαδρομή και παράδρομος είναι ο δρόμος που διέρχεται την Κοιλάδα των Τεμπών. Τονίστηκε ιδιαίτερα το δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας να κινείται ελεύθερα τόσο των ανθρώπων της όσο και των προϊόντων της. Δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στον αρμόδιο υπουργό κ. Σκουρλέτη να απορρίψει τη μελέτη τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων του τμήματος Α.Κ. Τεμπών-Α.Κ. Ραψάνης του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ, σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία Μετωπικού Σταθμού Διοδίων Τεμπών και τη διαμόρφωση ισόπεδου κόμβου Αμπελακίων. Η αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας στηρίζεται αφενός στο ότι το έργο είναι σε περιοχή η οποία προστατεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία ως Αισθητικό Άλσος και ως περιοχή ΝATURA 2000 και αφετέρου στο ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία στο ύψος του οικισμού Τεμπών αναμένεται να επηρεάσει τα υπό προστασία οικοσυστήματα σε μία οδό που, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης του έργου, θα λειτουργήσει μετά τη λήξη της περιόδου Μελετών –Κατασκευών ως οδός ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας.

Καλούμε λοιπόν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο στο παρελθόν έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, να αγωνιστούμε ώστε να μην τοποθετηθούν νέα διόδια στα Τέμπη».Το Κίνημα Δεν Πληρωνω προειδοποιει οτι μονο η συμμετοχη επιτροπων αγωνα πολιτων , κατοικων μπορει να δοσει ωθηση στον αγωνα. Οι τοπικοι αρχοντες δυστυχως μενουν απο λαστιχο στα μισα του δρομου
  • Blogroll

  • Blog Archive