Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Ροδρίγο Ρόχας: Ο φοιτητής που έκαψαν ζωντανό οι στρατιώτες του Πινοσέτ

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Πέμπτη, Αυγούστου 04, 2016
Το 1986 οι ένοπλες δυνάμεις υπό τον δικτάτορα της Χιλής...
Αουγκούστο Πινοσέτ έκαψαν ζωντανό τον 19χρονο φοιτητή Ροδρίγο Ρόχας. Η υπόθεση συγκαλύφθηκε και....
παρέμεινε καλά κρυμμένη με εντολή του δικτάτορα για περίπου 30 χρόνια.

Η αποκάλυψη έγινε από την οργάνωση National Security Archive, στην Ουάσινγκτον και βασίζεται σε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η υπόθεση του φοιτητή, φωτογράφου από την Ουάσινγκτον, η μητέρα του οποίου, Βερόνικα Ντενέγρι (κεντρική φωτό), είχε εξοριστεί από τη Χιλή, βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Δώδεκα πρώην στρατιωτικοί συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών, μετά την τροποποίηση της κατάθεσης του έφεδρου τότε Φερνάνδο Γκουσμάν. Ο δικαστής Μάριο Καρόσα είχε ανοίξει ξανά την υπόθεση το 2013.
Οι στρατιωτικοί  κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν βενζίνη κι έναν αναπτήρα και να κάψουν ζωντανό τον 19χρονο αμερικανό φοιτητή Ροδρίγο Ρόχας και να τραυματίσουν σοβαρά την Κάρμεν Γκλόρια Κιντάνα, μια Χιλιανή υπήκοο η οποία ήταν τότε 18 ετών, κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης στο Σαντιάγο.
Η Κάρμεν που επέζησε με εγκαύματα στο 63% του σώματός της καταθέτει την μαρτυρία της
Επί σειρά ετών, η επίσημη εκδοχή για το περιστατικό ήταν ότι τα δύο θύματα αυτοπυρπολήθηκαν από ατύχημα, όμως ο Γκουσμάν άλλαξε την κατάθεσή του και παραδέχθηκε ότι οι στρατιωτικοί περιέλουσαν με βενζίνη και άναψαν εκ προθέσεως φωτιά στους δύο νέους, τους οποίους κατόπιν πέταξαν σε μια τάφρο στα προάστια της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, μια έρευνα της Αστυνομίας που είχε διεξαχθεί τότε είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως ήταν σαφές ότι μια περίπολος του Στρατού ενεχόταν στο επεισόδιο, αλλά ο Πινοσέτ την έθαψε. Το απόρρητο ενημερωτικό έγγραφο προοριζόταν για τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν.

Ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση National Security Archive, η οποία μελετά έναν τεράστιο όγκο αποχαρακτηρισμένων διαβαθμισμένων εγγράφων και αντιτίθεται στην επιμονή της αμερικανικής κυβέρνησης να κρατά μυστικά τα αρχεία δημοσίευσε τα έγγραφα προκειμένου να συμβάλει στη δίωξη των στρατιωτικών.
«Όταν άνοιξε η υπόθεση, θεώρησα ότι θα ήταν σημαντικό οι δικαστές, οι δικηγόροι και οι οικογένειες να αποκτήσουν τα έγγραφα αυτά, σε περίπτωση που μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα για την απονομή Δικαιοσύνης» δήλωσε στο Reuters, ο Πίτερ Κόρνμπλου, διευθυντής του προγράμματος της οργάνωσης για τη Χιλή.
  • Blogroll

  • Blog Archive