Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Το ακροδεξιό AfD πάνω από τη Μέρκελ στην έδρα της

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Κυριακή, Σεπτεμβρίου 04, 2016
Το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα στην Άνγκελα Μέρκελ και το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, καταλαμβάνοντας, σύμφωνα με τα exit polls, τη...
δεύτερη θέση στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Το κόμμα της Μέρκελ έπεσε στην τρίτη θέση, ενώ οι Σοσιαλδημοκρατές εξασφάλισαν την πρώτη θέση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα exit polls, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που ηγείται του συνασπισμού που κυβερνά το κρατίδιο, συγκέντρωσε ποσοστό 30,5% των ψήφων, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση αλλά με απώλειες περίπου 5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Τη δεύτερη θέση στις τοπικές εκλογές στο γερμανικό κρατίδιο καταλαμβάνει η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με ποσοστό 21%, αφήνοντας στην τρίτη θέση τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου με 19%. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα όλων των εποχών για το CDU στο συγκεκριμένο κρατίδιο, καθώς η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση φαίνεται πως υποχωρεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011.
Το κόμμα της Αριστεράς φαίνεται πως κερδίζει το 12,5% των ψήφων, σημειώνοντας υποχώρηση περίπου 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση πέντε χρόνια πριν. Το ακροδεξιό NPD μένει εκτός του τοπικού κοινοβουλίου μένοντας κάτω από το όριο του 5% για πρώτη φορά μετά το 2006 (3,5%).
Το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο κρατίδιο στη βορειοανατολική Γερμανία με μόλις 1,3 εκατ. ψηφοφόρους, ωστόσο πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς στο εν λόγω κρατίδιο βρίσκεται και η εκλογική περιφέρεια της καγκελαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 10 χρόνια συγκυβερνούν στο κρατίδιο Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες. Το πιο πιθανό μετεκλογικό σενάριο είναι η συνέχιση της συνεργασίας αυτής. Μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017 αναμένεται μια σειρά σημαντικών περιφερειακών εκλογικών αναμετρήσεων στη Γερμανία. Σε δυο εβδομάδες εκλέγεται στο Βερολίνο το νέο τοπικό κοινοβούλιο ενώ την ερχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται τοπικές εκλογές στα κρατίδια Ζάαρ, Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.
  • Blogroll

  • Blog Archive