Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Ιρλανδία: ξεκινάνε οι δίκες των αγωνιστών ενάντια στο τέλος ύδρευσης
jng-1024x462Οι «Δίκες του Τζόμπσταουν», που έχουν πάρει το όνομά τους από τη διάσημη πλέον κινητοποίηση στην ομώνυμη εργατική περιοχή του Δουβλίνου, κατά τη διάρκεια της οποίας η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Τζόαν Μπάρτον έμεινε για δύο ώρες μέσα στο αυτοκίνητό της περικυκλωμένη από διαδηλωτές, ξεκινάνε σήμερα, 19/9. Πρώτος δικάζεται ένας δεκαεπτάχρονος διαδηλωτής, με την κατηγορία της «απαγωγής».
Άρθρο του Πολ Μέρφι, βουλευτή του «Σοσιαλιστικού Κόμματος»   Ιρλανδίας
 Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στο κίνημα ενάντια στο τέλος ύδρευσης δεν περίμεναν ότι ....
η διαμαρτυρία στο Τζόμπσταουν θα κατέληγε τελικά στις δικαστικές αίθουσες, ξεκίνησε σήμερα η πρώτη από μια σειρά δικών που θα συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο και θεωρούνται οι πιο σοβαρές πολιτικές δίκες που έχει δει η Ιρλανδία εδώ και δεκαετίες.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές που φτάνουν μέχρι και την ισόβια φυλάκιση, επειδή καθυστέρησαν για δύο ώρες την αναπληρώτρια πρωθυπουργό, κάτι που θεωρήθηκε «απαγωγή» από το πολιτικό και δικαστικό σύστημα, που προσπαθεί εμφανώς να ποινικοποιήσει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία.

Η άρχουσα τάξη αντεπιτίθεται

Αυτό που πραγματικά οδήγησε σε αυτές τις δίκες, δεν είναι τίποτα άλλο, από την προσπάθεια ενός αυταρχικού κράτους να υπερασπιστεί τα συμφέροντα μιας ισχνής μειοψηφίας υπερ-πλούσιων, απέναντι στις διεκδικήσεις των φτωχών και καταπιεσμένων στρωμάτων της κοινωνίας. Το μαζικό κίνημα ανυπακοής ενάντια στο τέλος ύδρευσης, όχι μόνο ανάγκασε την κυβέρνηση να παγώσει το μέτρο, αλλά έχει ουσιαστικά οδηγήσει στην κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων του κατεστημένου.
Η ιρλανδική άρχουσα τάξη φοβάται το ενδεχόμενο της ανάπτυξης νέων κοινωνικών αγώνων, της ανόδου της Αριστεράς και νέων νικών των εργαζομένων, που μπορούν αν αποτελέσουν σημαντική απειλή για τα συμφέροντά της. Προκειμένου να αποφύγει αυτό το σενάριο, προσπαθεί να τρομοκρατήσει το κίνημα και έτσι αντέδρασε με εκατοντάδες συλλήψεις και φυλακίσεις των διαδηλωτών του Τζόμπσταουν.
Το σκηνικό που στήθηκε το Φλεβάρη του 2015 περιλάμβανε κινηματογραφικές συλλήψεις των διαδηλωτών μέσα από τα σπίτια τους, από πάνοπλους αστυνομικούς, σε μια προσπάθεια να τους παρουσιάσουν στην κοινωνία σαν κοινούς εγκληματίες. Το ίδιο διάστημα, η αστυνομία παρακολουθούσε συστηματικά όσους συμμετείχαν στο κίνημα ενάντια στο τέλος ύδρευσης και βοηθούσε στην εγκατάσταση των μετρητών κατανάλωσης νερού στα νοικοκυριά, που οι κάτοικοι προσπαθούσαν να αποτρέψουν.

Τα μέσα ενημέρωσης μας έχουν ήδη καταδικάσει

Ένα από τα βασικά στοιχεία της εκστρατείας τρομοκράτησης του κινήματος και χειραγώγησης της κοινής γνώμης, είναι ο ξεκάθαρα φιλοκυβερνητικός ρόλος των ΜΜΕ, που έχουν ήδη καταδικάσει τους κατηγορούμενους, με εκφράσεις όπως «απαγάγατε την αναπληρώτρια πρωθυπουργό» και «αυτές ήταν πράξεις βίας και τρομοκρατίας».
Οι δίκες στοχεύουν στο να ανακόψουν την άνοδο της αυτοπεποίθησης του κινήματος, στέλνοντας το μήνυμα ότι η διαμαρτυρία είναι εγκληματική πράξη και οι αγωνιστές εγκληματίες.
Η αγωνιζόμενη κοινότητα του Τζόμπσταουν, έχοντας απέναντί της μια αυταρχική κυβέρνηση και απόλυτα εχθρικά μέσα ενημέρωσης, χρειάζεται την αλληλεγγύη όλων. Είναι άμεση η ανάγκη υπεράσπισης του Τζόμπσταουν από ένα μαζικό κίνημα των εργαζομένων και των φτωχών. Αν θέλουμε να έχουμε στο μέλλον το δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε, θα πρέπει να το υπερασπιστούμε σήμερα, υπερασπιζόμενοι το Τζόμπσταουν.

ΠΗΓΗ
  • Blogroll

  • Blog Archive