Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Όσκαρ σε Ελληνίδα φοιτήτρια για το ντοκιμαντέρ της με θέμα τους πρόσφυγες

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Κυριακή, Σεπτεμβρίου 04, 2016
Η Δάφνη Ματζιαράκη, Ελληνίδα φοιτήτρια...
δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, τιμήθηκε με Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών για το ντοκιμαντέρ με το οποίο συμμετείχε στον Φοιτητικό διαγωνισμό Κινηματογράφου.

Η Δάφνη Ματζιαράκη βραβεύτηκε στην κατηγορία ντοκιμαντέρ για το «4.1 Miles». Θέμα του ντοκιμαντέρ η προσφυγική κρίση με κεντρικό ήρωα έναν λιμενικό. Το «4.1 Miles» γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στη Λέσβο και συγκεκριμένα πάνω στο σκάφος με κυβερνήτη τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και το πλήρωμά του.

«Πέρασα τρεις εβδομάδες πάνω στο σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο με καπετάνιο τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Έναν άνθρωπο που με έκανε να δω τη ζωή αλλιώς λόγω του κουράγιου, της δύναμης, του ήθους, της αφοσίωσης και της καλοσύνης του. Το αποτέλεσμα είναι το ντοκιμαντέρ μου “4.1 Miles”, στο οποίο ο Κυριάκος είναι ο κεντρικός ήρωας. Το ντοκιμαντέρ κέρδισε το βραβείο της Ακαδημίας Κινηματογράφου (Oscar) στην κατηγορία του» έγραψε η ίδια η Δάφνη Ματζιαράκη στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook.

Το «4.1 Miles» είναι η απόσταση που χωρίζει τις ακτές της Λέσβου από τα τουρκικά παράλια. Η Δάφνη Ματζιαράκη με την κάμερά της καταγράφει τις δραματικές διασώσεις προσφύγων αλλά και τις ανθρώπινες ιστορίες διασωστών, προσφύγων και κατοίκων της Λέσβου.

Αυτή την εβδομάδα, το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα σε ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις ΗΠΑ, στο «Telluride» του Κολοράντο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφημερίδα «New York Times» έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αξιοποιήσει το ντοκιμαντέρ για να προβληθεί - όχι πλέον - ως μια φοιτητική εργασία, αλλά ως μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή.





















tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive