Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Αιγύπτιος αλιεργάτης: “Θα μας σκότωναν με τα ξύλα και τα σίδερα” (89η-91η μέρα)

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Πέμπτη, Οκτωβρίου 20, 2016
Στην αναγνώριση και των πέντε κατηγορούμενων...
χρυσαυγιτών για την παρολίγο δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες τον Ιούνιο του 2012 προχώρησε ο μάρτυρας Μοχάμεντ Αμπού Χαμέντ, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο Μοχάμεντ, θύμα ο ίδιος της επίθεσης, ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα κατά την 89η δικάσιμο (5/10), παρουσία δύο από τους πέντε κατηγορούμενους (Κ. Παπαδόπουλος και Θ. Μαρίας). Ύστερα από αίτημα της πολιτικής αγωγής να προσαχθούν και οι υπόλοιποι, αίτημα που η Έδρα έκανε δεκτό καθώς είχε προηγηθεί απόφασή της για αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων, ήρθαν στο δικαστήριο αυθημερόν δύο ακόμη κατηγορούμενοι (Μ. Ευγενικός και Α. Πανταζής).

Η διαδικασία της αναγνώρισης επομένως ξεκίνησε με τέσσερις κατηγορούμενους και τον μάρτυρα να τους αναγνωρίζει όλους, έχοντας πρώτα περιγράψει με λεπτομέρειες τους επιτιθέμενους όσον αφορά την ηλικία, το σωματότυπο, τα χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια η Έδρα διέκοψε διατάσσοντας τη βίαιη προσαγωγή και του πέμπτου κατηγορούμενου (Δ. Αγριογιάννη). Στην 90η δικάσιμο στις 7/10, ο μάρτυρας αναγνώρισε και αυτόν.

Ο μάρτυρας εξήγησε τη βεβαιότητά του περιγράφοντας πού και πώς είδε τον κάθε έναν από τους κατηγορούμενους που αναγνώρισε. Περιέγραψε κι άλλους, που [οι αστυνομικοί] «μάλλον δεν τους βρήκαν». Πριν μπει στην αίθουσα ο Πανταζής, είχε περιγράψει ένα άτομο μεγαλύτερο σε ηλικία και πιο σκούρα χρώματα από όλους τους υπόλοιπους. Όταν τον είδε, είπε ότι το άτομο αυτό είναι αυτός. Τον ξεχώρισε επίσης ως το άτομο που φώναζε στους Αιγύπτιους απειλητικά, κάτι που συμπίπτει με την αναγνώριση που έχει κάνει σε προηγούμενες συνεδριάσεις ο αδερφός του, Σαάντ Αμπού Χαμέντ.

Παρόμοια, ο Αγριογιάννης ήταν ο δεύτερος κατηγορούμενος που ο μάρτυρας είχε περιγράψει ξεχωριστά. Ήταν το μόνο από τα νεαρά άτομα που δεν ήταν αδύνατο και είχε πιο ανοιχτά χρώματα. Τον αντιστοίχισε σε αυτή την περιγραφή όταν τον αναγνώρισε.

Η υπεράσπιση έκανε τιτάνιες προσπάθειες να ακυρώσει ή να εκφυλίσει τη διαδικασία της αναγνώρισης, με ένσταση ακυρότητάς της και αίτημα κράτησης του Μοχάμεντ ως ψευδομάρτυρα. Και στις δύο δικασίμους στις οποίες ξετυλίχθηκε η αναγνώριση των κατηγορούμενων, επικράτησε τεράστια ένταση. Η Έδρα απέρριψε και την ένσταση και το αίτημα.

Ξυλοδαρμός

Παράλληλα, κατά την εξέτασή του, ο Μοχάμεντ περιέγραψε τα γεγονότα της επίθεσης, επιβεβαιώνοντας τους προηγούμενους μάρτυρες: η επίθεση στο σπίτι έγινε μετά τον παραλίγο δολοφονικό ξυλοδαρμό του Αμπουζίντ Εμπαράκ. Είχε σαν στόχο να μπουν οι επιτιθέμενοι στο σπίτι και, όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, «να μας χτυπήσουν όπως τον Αμπουζίντ και χειρότερα. Θα μας σκότωναν με τα ξύλα και τα σίδερα». Τα ξύλα και τα σίδερα ήταν μήκους 1 με 1,3 μέτρων. Πέταξαν μέσα τον πυροσβεστήρα όταν είδαν ότι η πόρτα ήταν κλειστή, προκειμένου, όπως εκτιμά, να τους κάνουν να βγουν έξω από τη σκόνη.

Κατόπιν κατέβηκαν όλοι μαζί προς τα αυτοκίνητα και χτύπησαν συντονισμένα μόνο όσα άνηκαν στους Αιγύπτιους. Κάθε όχημα χτυπήθηκε από δύο-τρεις, οι οποίοι λίγο μετά έφυγαν. Ολόκληρη η επίθεση κράτησε λιγότερο από 10 λεπτά. Η γειτονιά σηκώθηκε στο πόδι και ο μάρτυρας ανέφερε τουλάχιστον τέσσερα άτομα που βγήκαν από τα σπίτια τους. Ο Μοχάμεντ αναφέρθηκε επίσης και στις συνέπειες της επίθεσης, την κατάσταση της υγείας του Α. Εμπαράκ, το σοκ που υπέστη ο ένας ανιψιός του από το οποίο ακόμη υποφέρει, το φόβο όλων των θυμάτων, που τους ανάγκασε να μετακομίσουν σε άλλο σπίτι. Ανέφερε, τέλος, όπως και ο αδελφός του Σαάντ, ότι οι γείτονες που τους γνώριζαν τους συμπαραστάθηκαν ώστε να μην κλείσουν το κατάστημά τους.

Περιγράφοντας έτσι την εμπειρία του, αλλά και απαντώντας στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας έδωσε στο δικαστήριο για ακόμη μια φορά την εικόνα μιας οργανωμένης επίθεσης: οι δράστες ήταν πολλοί και οπλισμένοι, έδρασαν για ένα πολύ σύντομο διάστημα, χτύπησαν συγκεκριμένα άτομα και σημεία, έφυγαν γρήγορα. Χαρακτηριστικά είπε: «Αυτό που έγινε με εμάς ήταν ακριβώς ό,τι έγινε με τον Παύλο Φύσσα».

Σε σχέση με την αστυνομία, φάνηκε και πάλι η ύποπτη προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε την υπόθεση: πήρε κατάθεση από το μάρτυρα χωρίς διερμηνέα, δεν του έκανε ερωτήσεις και παρέλειψε να γράψει στην κατάθεση την εκτίμηση όλων (θυμάτων και γειτόνων) ότι η επίθεση έγινε από τη Χρυσή Αυγή.

Η υπεράσπιση στη συνέχεια κατέφυγε στην προσφιλή τακτική της να υποβαθμίσει τη σημασία των λεγομένων του μάρτυρα και να τον τρομοκρατήσει με το αίτημα κράτησής του. Επίσης προσπάθησε και πάλι να εκμεταλλευτεί την ανάγκη διερμηνείας, διακόπτοντας τη διερμηνέα ενώ μετέφραζε, ζητώντας από το μάρτυρα να απαντήσει κατευθείαν στα ελληνικά (!), γελώντας με τα εκφραστικά του λάθη και γενικά συνεχίζοντας την άκρως ρατσιστική αντιμετώπιση που είχε ξεκινήσει με τον Α. Εμπαράκ. Την ίδια τακτική ακολούθησε και στην 91η δικάσιμο (11/10) προκαλώντας συνεχείς εντάσεις και διακοπές της διαδικασίας.

Ο μάρτυρας δεν έκανε πίσω και ολοκλήρωσε την κατάθεσή του, προκαλώντας πανικό στην υπεράσπιση και το χρυσαυγίτικο ακροατήριο.

Φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής

Ξεκίνησε την κατάθεσή της η αστυνομικός του ΑΤ Κορυδαλλού Ευαγγελία Πολυχρονίδου, κατά την 91η δικάσιμο (11/10). Είναι η αστυνομικός που συμμετείχε στη σύλληψη των 6 κατηγορούμενων για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες (οι 5 δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών, ενώ η έκτη κατηγορούμενη θα δικαστεί ξεχωριστά σε δικαστήριο ανηλίκων).

Η μάρτυρας περιγράφει τα γεγονότα της 12/6/12 ως εξής: «Από την Άμεσο Δράση λάβαμε σήμα που ανέφερε ‘μαυροντυμένα άτομα με δίκυκλα, στη συμβολή των λεωφόρων Δημοκρατίας και Λαμπράκη, πιθανώς μέλη της Χρυσής Αυγής, έκαναν επίθεση σε αλλοδαπούς’. Σε πέντε λεπτά φτάσαμε στο σημείο. Ακολουθώντας έναν άνδρα με μαύρα που τελικά δεν προσάγαμε, φτάσαμε στη συμβολή Σαλαμίνος και Λαμπράκη, όπου είδαμε 6 άτομα να στέκονται όρθια δίπλα στα τρία δίκυκλά τους. Ήταν πέντε άνδρες και μία γυναίκα. Δύο από αυτά τα άτομα φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Ζητήσαμε ενισχύσεις και ήρθαν 2 ακόμη περιπολικά. Προχωρήσαμε σε έλεγχο των στοιχείων τους, βάλαμε τα άτομα αυτά στα τρία οχήματα και τα μεταφέραμε στο ΑΤ Κερατσινίου». Η κατάθεσή της θα συνεχιστεί την Πέμπτη 13/10 στο Εφετείο.

To πρόγραμμα της δίκης για Οκτώβρη και Νοέμβρη

Το επόμενο ραντεβού του αντιφασιστικού κινήματος στο Εφετείο είναι την Πέμπτη 13/10. Ενώ το πρόγραμμα του Οκτωβρίου που ακολουθεί είναι 14, 18, 20 και 31/10 στο Εφετείο και 24/10 στον Κορυδαλλό. Το Νοέμβριο, στο Εφετείο οι δικάσιμες είναι 1, 3, 8, 10, 22 και 29/11, ενώ στον Κορυδαλλό 11, 14, 16 και 23/11.





πηγη
  • Blogroll

  • Blog Archive