Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

Μετανάστες στη Νέα Υόρκη πριν από εκατό χρόνια - Οι σπάνιες φωτογραφίες

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016
Ο Augustus Francis Sherman, επικεφαλής της...
υπηρεσίας μητρώου στο Ellis Island, το νησί των δακρύων και του φόβου έξω από το Μανχάταν, αλλά και ερασιτέχνης φωτογράφος απαθανάτισε τους μετανάστες που έφταναν στη Νέα Υόρκη πριν από 100 χρόνια.

Το αρχείο με το σπάνιο αυτό φωτογραφικό υλικό αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι, η Νέα Υόρκη ήταν ήδη ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, όπου άνθρωποι από κάθε μεριά του πλανήτη έφταναν με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, αυτής που υποσχόταν το αμερικανικό όνειρο.

Υπολογίζεται ότι 12 εκατ. άνθρωποι μετανάστευσαν στις ΗΠΑ μεταξύ 1892 και 1954.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν μεταξύ 1906 και 1914 και αποτελούν τεκμήριο -άλλωστε, έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλη έκθεση στη Μινεσότα το 2008.

Τα πορτραίτα του ερασιτέχνη Sherman, που ξεκίνησε ως απλός υπάλληλος της υπηρεσίας και έγινε επικεφαλής του μητρώου, του ανθρώπου ο οποίος γοητεύτηκε από την ποικιλία των προσώπων, εκτός από ντοκουμέντα, είναι και καθηλωτικά.

Λαμβάνοντας υπόψη την τέχνη της φωτογραφίας την εποχή εκείνη, τους χρόνους που απαιτούνταν για μία λήψη και τις τεράστιες φωτογραφικές μηχανές - κουτιά, το αρχείο του, είναι διπλά σημαντικό.
Ο Sherman φωτογράφιζε οικογένειες, ομάδες, άτομα που βρίσκονταν υπό κράτηση, είτε για ιατρικούς λόγους είτε για περαιτέρω ανάκριση.

Στο Ellis Island τράβηξε περισσότερες από 200 φωτογραφίες, συχνά ενθαρρύνοντας τους μετανάστες να ανοίξουν τις βαλίτσες τους και να δείξουν τις περίτεχνες εθνικές ενδυμασίες τους.

Οι μετανάστες -5.000 άνθρωποι έφταναν στη Νέα Υόρκη κάθε μέρα- έκαναν το μακρύ ταξίδι έχοντας μαζί τους τα τιμαλφή και ό,τι είχε αξία για κείνους, φορώντας συχνά, τα καλά τους ρούχα, που σε πολλές περιπτώσεις αυτό σήμαινε τις παραδοσιακές φορεσιές τους  -ενδύματα στα οποία αποτυπώνεται κατά τρόπο μοναδικό το μέτρο της ομορφιάς και της αισθητικής κάθε κουλτούρας.
Τις φωτογραφίες στην έγχρωμη εκδοχή τους παρουσιάζει το dynamichrome.com.
Γυναίκα από τη Γουαδελούπη, 1911


Άνδρας από τη Ρουμανία που παίζει φλογέρα, 1910


Γυναίκα από τη Λαπωνία, 1910


Αγόρι Χίντου, 1911


Βοσκός από τη Ρουμανία, 1906


Γυναίκα από την Ανατολική Ευρώπη, 1906


Άνδρας από τη Δανία, 1909


Γυναίκα από την Ολλανδία, 1910


Γυναίκα από την Ιταλία, 1910


Κορίτσι από Αλσατία - Λωρραίνη, 1906

   tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive