Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

Ισχυρός σεισμός στα Ιωάννινα: Τι λένε οι σεισμολόγοι

Posted by Αργυρώ Μπρατσιώτη Κυριακή, Οκτωβρίου 16, 2016
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε περίπου στις 23:14 στην περιοχή των Ιωαννίνων για αρκετά δευτερόλεπτα, ενώ...
έχουν ακολουθήσει και μικρότεροι μετασεισμοί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, ο σεισμός κατεγράφη στις 23:14 ώρα Ελλάδος, με μέγεθος 5.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 12 χλμ ΒΔ των Ιωαννίνων.

Ο σεισμός διήρκησε περίπου 30 δευτερόλεπτα, προηγήθηκε βοή, ενώ το εστιακό βάθος ήταν μόλις στα 5 χιλιόμετρα. Έγινε αισθητός, σε όλη την Ήπειρο, στο Ιόνιο, την Λάρισα και την Αιτωλοακαρνανία. Ακολούθησαν - μέσα σε 26 λεπτά - 6 ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 4,1 έως και 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.


Στις πλατείες οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι Πωγωνίου και Ζίτσας βρίσκονται στις πλατείες, ενώ η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει κινητοποιηθεί και κατευθύνεται προς τις περιοχές όπου βρίσκεται το επίκεντρο.

Οι κάτοικοι των Ιωαννίνων βγήκαν στους δρόμους. Αντικείμενα έπεσαν μέσα στα σπίτια και η διάρκεια του σεισμού τρόμαξε τους Γιαννιώτες που αναζήτησαν «ανοιχτά» σημεία σε δρόμους και πλατείες.

Πολλοί ήταν εκείνοι που κατευθύνθηκαν προς τον μόλο και τον παραλίμνιο ειδικά μετά τους δύο μετασεισμούς που έγιναν και αυτοί ιδιαίτερα αισθητοί. Ωστόσο η ηρεμία έχει αρχίσει να επανέρχεται καθώς η ακολουθία των μετασεισμών δείχνει ότι τα 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει μέχρι στιγμής κλήσεις για ζημιές ή απεγκλωβισμούς.


Τσελέντης στο NewsIt: Καλό νέο η σεισμική ακολουθία

Το NewsIt επικοινώνησε με τον καθηγητή Άκη Τσελέντη για μια πρώτη εκτίμηση:

“Το καλό είναι ότι έχουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, βέβαια είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα. Πάντως πρέπει να το παρακολουθήσουμε το φαινόμενο. Δεν είναι και τόσο μεγάλος σεισμός, δεν είναι σοβαρός. Εγώ έχω εκφράσει μια άποψη εδώ και πολύ καιρό ότι στην Ελλάδα έχει συσσωρευτεί ενέργεια και πρέπει κάποια στιγμή αυτή η ενέργεια να βγει γι αυτό ας έχουμε το νου μας.”Πηγή: ipeirotika.gr

  • Blogroll

  • Blog Archive