Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

HOAX: Κατασκευάζοντας την είδηση

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2016
Πριν λίγες μέρες, γνωστές ανυπόληπτες....
ιστοσελίδες ξεσήκωσαν είδηση από τοπικό site της κεντρικής Ελλάδας, σύμφωνα με το οποίο αλλόθρησκοι τζιχαντιστές που παριστάνουν τους πρόσφυγες ξήλωσαν κεραμοσκεπή μονής στον Όλυμπο προκειμένου να ζεσταθούν. Την είδηση διέψευσε ύστερα από λίγο ο ίδιος ο μητροπολίτης της περιοχής, σημειώνοντας ότι επρόκειτο «για αποκεράμωση του παλαιού κτιρίου του ψυχιατρικού νοσοκομείου που βρίσκεται περιμετρικά των εγκαταστάσεων της παλαιάς Μονής» και μάλιστα ύστερα από εντολή του στρατού, καθότι εγκυμονούσε κίνδυνος να πέσουν κεραμίδια λόγω της παλαιότητας του κτιρίου, προκαλώντας ατύχημα.

Ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, σε εφημερίδα της Πιερίας αναφέρθηκε στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην περιοχή, σημειώνοντας ότι: «Πρόκειται για μια φυλή φιλήσυχων ανθρώπων, η οποία έχει υποστεί διώξεις από φανατικούς μουσουλμάνους. Γενικά πρόκειται για αξιοπρεπείς, ευγενικούς και πολιτισμένους ανθρώπους».

Τα site που αναπαρήγαγαν το παραμύθι δεν θεώρησαν σκόπιμο να δημοσιεύσουν τη διάψευσή του. Καταργώντας οποιαδήποτε μορφή δεοντολογίας, τάισαν φασισμό και ρατσισμό τον πρόθυμο και τρομαγμένο αναγνώστη, ο οποίος βλέπει στα μάτια των τρομοκρατημένων προσφύγων την αιτία όλων των δεινών του.

Η έκρηξη των hoax από συμβατικά μέσα, και όχι μόνο από χρυσαυγίτικα- ταλιμπανορθόδοξα blog, αποτελεί απονενοημένη προσπάθεια να στήσουν προβοκατόρικα σκηνικά, που θα βάλουν στο στόχαστρο τις συνήθεις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Δυναμώνουν τη φωτιά του ρατσισμού σε ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας, της οποίας η υφέρπουσα ξενοφοβική τάση όλο και φουντώνει. Αναλύσεις επί αναλύσεων, θα χρεώσουν την άνοδο της ακροδεξιάς στις μούντζες στη βουλή και στην αμφισβήτηση του αστικού κοινοβουλευτισμού, ο οποίος απέτυχε να αποδώσει στον πολίτη ακόμα και τα αναγκαία.

Τα μέσα μαζικής εξαπάτησης στέκονται πιστοί αρωγοί στο εκκολαπτόμενο μίσος. Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί τους, τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν. Οφείλει να αυτοκτονήσει κάτω από το βάρος του επαναλαμβανόμενου ψεύδους. Η απόρριψη των ψευδών ειδήσεων λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα της συχνότητάς τους. Όσο το ψέμα δεν καταπίνεται, τόσο η δόση του αυξάνεται.

Ο κόσμος βλέπει στα μάτια των προσφυγόπουλων το δυστοπικό μέλλον των παιδιών του και όχι έναν εχθρό, που ο μιντιακός κόσμος προσπαθεί με λύσσα να κατασκευάσει. Και αυτή δεν είναι παρά η πολλοστή αποτυχία των ΜΜΕ ανάμεσα στις εκατοντάδες, που τα χρόνια της κρίσης ο αριθμός τους απλά εκτοξεύτηκε.















nostimonimar
  • Blogroll

  • Blog Archive