Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Βασανισμός πρόσφυγα στη Σάμο

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Σάββατο, Δεκεμβρίου 10, 2016
Σε βασανιστήρια κατηγορείται ότι υπέβαλε η αστυνομία της Σάμου έναν εικοσιπεντάχρονο Ιρακινό πρόσφυγα, ο οποίος έχει ζητήσει διεθνή προστασία στην Ελλάδα, ενώ είχε υποστεί βασανιστήρια από μέλη του ISIS.....


Η πολύ σοβαρή καταγγελία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες αναδεικνύει τόσο τις κραυγαλέες παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ευάλωτων προσφύγων όσο και το μείζον ζήτημα της αυθαιρεσίας και των αποτρόπαιων μεθόδων που φαίνεται ότι εξακολουθεί να εφαρμόζει η αστυνομία στα νησιά.
Μπροστά σε συμπλοκή

Αντί να ενταχθεί ο εικοσιπεντάχρονος σε ειδικό πρόγραμμα για τα θύματα των βασανιστηρίων, αφέθηκε να ζει στις άθλιες συνθήκες του καταυλισμού στη Σάμο, με πληθυσμό που ξεπερνά τις 2.500, υπερτριπλάσιο της χωρητικότητάς του.

Στις αρχές Νοεμβρίου βρέθηκε μπροστά στη συμπλοκή της αστυνομίας με πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες στον καταυλισμό, ο οποίος είχε πλημμυρίσει και εν μέρει καταστραφεί από τη νεροποντή της προηγουμένης.

Ο εικοσιπεντάχρονος τραυματίστηκε στο χέρι και το πόδι, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου και από κει την επομένη στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, χωρίς ωστόσο να του έχει επιδοθεί έγγραφο σύλληψης.

Εκεί κρατήθηκε για τις επόμενες 19 ημέρες δεμένος με χειροπέδες σε πάγκο αναμονής στον κεντρικό διάδρομο της εισόδου του κτιρίου, τις πρώτες πέντε μέρες συνεχώς, στη συνέχεια με κάποια διαλείμματα, εκτεθειμένος σε κοινή θέα.

Κοιμόταν στο πάτωμα, δεμένος από το χέρι στον πάγκο, χωρίς να ικανοποιηθούν οι συνεχείς εκκλήσεις του να κάνει μπάνιο και να αλλάξει ρούχα και μερικές φορές χωρίς να ικανοποιείται το αίτημά του να πάει στην τουαλέτα.
Χωρίς φάρμακα

Αν και χειρουργημένος στη σπλήνα και τη χολή, το φαγητό ήταν τελείως ακατάλληλο, με αποτέλεσμα να υποσιτίζεται, ενώ πριν από πέντε μέρες τού τελείωσαν τα φάρμακα για την πίεση και έμεινε έκτοτε χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Οντας σε κατάσταση κατάρρευσης, ενημέρωσε την οργάνωση ότι σκέφτεται να αναστείλει το αίτημα ασύλου και να συμμετάσχει στα λεγόμενα προγράμματα οικειοθελούς επιστροφής του ΔΟΜ.

«Η κράτηση υπό τις ανωτέρω συνθήκες συνιστά βασανιστήριο», υπογραμμίζει το ΕΣΠ και εκφράζει αποτροπιασμό και βαθιά ανησυχία για τις συνθήκες υποδοχής των προσφύγων.

Επισημαίνει ότι εναντίον του εικοσιπεντάχρονου δεν εκκρεμεί καμία ποινική διαδικασία και ότι είναι παράνομη η κράτησή του.
Εντολή του αρχηγείου

Πηγές της αστυνομίας ενημερώνουν την «Εφ.Συν.» ότι το αρχηγείο έχει δώσει εντολή να διερευνηθεί το θέμα. Ωστόσο ισχυρίζονται πως ο εικοσιπεντάχρονος συνελήφθη για συμμετοχή σε επεισόδια και μεταφέρθηκε στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σάμου, προκειμένου να οδηγηθεί σε κέντρο κράτησης στην ενδοχώρα εξαιτίας της παραβατικής του συμπεριφοράς.

Επειδή αυτό δεν έγινε δυνατό, αφέθηκε χτες ελεύθερος και επέστρεψε στον καταυλισμό. Σημειώνουν ότι η κράτησή του έγινε στο κτίριο της υποδιεύθυνσης, εξαιτίας της υγείας του και της υπερπληρότητας των κρατητηρίων, αλλά σιτίστηκε κανονικά και ικανοποιούνταν οι φυσικές του ανάγκες.

Ισχυρίζονται, τέλος, ότι η αστυνομία δεν είχε ενημερωθεί για τη φαρμακευτική αγωγή που έπαιρνε στο κέντρο φιλοξενίας.












efsyn
  • Blogroll

  • Blog Archive