Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Μετά τον σάλο που προκάλεσε εντός της Τουρκίας, αλλά και τη διεθνή κατακραυγή η κυβέρνηση Ερντογάν απέσυρε για ....
διαβουλεύσεις  το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που ουσιαστικά θα νομιμοποιούσε το βιασμό ανηλίκων μέσω του γάμου θύματος-θύτη.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ λίγο πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί για οριστική έγκριση στην ελεγχόμενη απ' το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης τουρκική εθνοσυνέλευση.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο  Ταγίπ Ερντογάν, θίγοντας για πρώτη φορά το θέμα, είχε καλέσει την κυβέρνηση «να το διευθετήσει σε πνεύμα ευρείας συναίνεσης και λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις επικρίσεις και τις συστάσεις που προέρχονται από διάφορες συνιστώσες της κοινωνίας».

Στην παρούσα μορφή του, το κείμενο προέβλεπε την αναίρεση της καταδίκης ατόμων για σεξουαλική επίθεση, εκτός εάν πρόκειται για βιασμό ανηλίκων, ο οποίος διαπράχθηκε πριν από τις 16 Νοεμβρίου 2016, εάν ο δράστης παντρευτεί το θύμα του. Το μέτρο θα εφαρμοζόταν άπαξ και αναδρομικά.

Το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει  θύελλα αντιδράσεων τόσο από βουλευτές της αντιπολίτευσης, όσο και από οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών και πολιτών. Πάνω από 800.000 Τούρκοι υπέγραψαν αίτηση στο Διαδίκτυο για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Το Σαββατοκύριακο χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις.

Ενώ  πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ επέκριναν έντονα το σχέδιο νόμου, περιγράφοντάς το ως έμμεση χορήγηση αμνηστίας σε παιδεραστές. Ενώ προειδοποίησαν ότι εκθέτει τα θύματά τους σε περαιτέρω κακοποίηση.

«Οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής βίας σε βάρος παιδιών είναι έγκλημα και πρέπει να τιμωρείται ως τέτοιο» τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), η Μονάδα των ΗΕ για την Ισότητα των Φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών (UN Women) και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

Ο γάμος προσώπων κάτω των 18 ετών είναι παράνομος στην Τουρκία. Αλλά ο γάμος μεταξύ ανδρών και ανήλικων κοριτσιών σε θρησκευτικές τελετές δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ειδικά σε αγροτικές περιοχές της χώρας των 78 εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι σουνίτες.

Η οργάνωση «Κορίτσια Όχι Νύφες» τονίζει ότι στην Τουρκία καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους δείκτες γάμων παιδιών στην Ευρώπη. Κατά την μη κυβερνητική οργάνωση, τουλάχιστον το 15% των κοριτσιών παντρεύεται πριν κλείσει τα 18.
  • Blogroll

  • Blog Archive