Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Ήταν δημοσιογράφος. Κι έκανε ότι κάνουν όλοι οι δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο: σχολίαζε την επικαιρότητα. Ο Μοχάμεντ Ταμάλτ όμως κατέληξε για αυτόν το λόγο στη φυλακή, ξεκινώντας μια απεργία πείνας εις ένδειξη διαμαρτυρίας, που τελικά....
του κόστισε και τη ζωή.
Πριν έξι μήνες ο βρετανο-αλγερινός δημοσιογράφος οδηγήθηκε οπίσω από τα κάγκελα της φυλακής, καθώς η αλγερινή δικαιοσύνη έκρινε ότι κάποια σχόλια που έκανε στο Facebook, ήταν προσβλητικά προς τον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.
Ο Ταμάλτ, ο οποίος είχε ως έδρα του το Λονδίνο, συνελήφθη στην Αλγερία τον Ιούνιο για τις επίμαχες αναρτήσεις του στο Facebook, οι οποίες θεωρήθηκαν επικριτικές απέναντι στις αλγερινές αρχές. Προφυλακίστηκε με την κατηγορία της «προσβολής του προέδρου» και της «δυσφήμισης δημόσιας αρχής» και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε διετή ποινή φυλάκισης κατηγορούμενος για αδίκημα εις βάρος δημόσιου αξιωματούχου, σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch.
Διαμαρτυρόμενος για τη λογοκρισία αλλά και την ποινή που του επιβλήθηκε, ο Ταμάλτ ξεκίνησε πριν έξι μήνες απεργία πείνας. Τελικά ο 42χρονος μπλόγκερ και δημοσιογράφος, έπεσε σε κώμα πριν 3 μήνες και κατέληξε χθες σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Αλγερίας έπειτα από λοίμωξη του αναπνευστικού.
Η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» χαρακτήρισε την είδηση του θανάτου του «πλήγμα για όλους εκείνους που υπερασπίζονται την ελευθερία της πληροφόρησης στην Αλγερία», κι έκανε έκκληση ώστε οι δικηγόροι του να αποκτήσουν πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του δημοσιογράφου.
  • Blogroll

  • Blog Archive