Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Αθώος ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για παράβαση καθήκοντος

Posted by Β.Π. Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2016

Ανδρέας Γεωργίου Ανέλαβε πρόεδροςτον Ιούνιο του 2010 προτεινόμενος από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου, ένα μήνα μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο 1ο Μνημόνιο 

Αθωώθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, που ήταν απών από...
το δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορό του, για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.
Συγκεκριμένα, η κατηγορία σε βάρος του αφορούσε την διατήρηση, επί μερικούς μήνες, της θέσης του υπαλλήλου του ΔΝΤ, στο οποίο είχε εργαστεί επί χρόνια, με αυτήν του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Επιπλέον, του είχε καταλογιστεί ότι δεν συγκαλούσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο.
Στην πεντάωρη ακροαματική διαδικασία κατέθεσε η Ζωή Γεωργαντά, καθηγήτρια και πρώην στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία είχε καταγγείλει σκόπιμη αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009, με στόχο την είσοδο της Ελλάδας σε μηχανισμό στήριξης από την Αρχή, καταγγελία που οδήγησε στην άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Γεωργίου.
Η μάρτυρας απέδωσε δόλο στην διατήρηση της θέσης του στο ΔΝΤ στον κ. Γεωργίου, τονίζοντας πως είχε στόχο να διευκολύνει την υπογραφή του μνημονίου και όχι για να εξασφαλίσει τη σύνταξή του μετά από χρόνια εργασίας στο Ταμείο, όπως υποστήριξε ο ίδιος ο Γεωργίου, όταν έφθασε στη δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση.
Αντίθετα, μάρτυρες υπεράσπισης, όπως στελέχη οργανισμών όπως η Eurostat, απέκλεισαν κάθε σκοπιμότητα, υποστηρίζοντας πως ο κ. Γεωργίου παρέμεινε τους επίδικους λίγους μήνες ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και στο ΔΝΤ, χωρίς να πληρώνεται, απλά για να συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια.
Αναφέρθηκαν αναλυτικά στο πώς καταμετρήθηκε το έλλειμμα του 2009, τονίζοντας πως το μνημόνιο είχε υπογραφεί πριν αναλάβει ουσιαστικά τα ηνία της ΕΛΣΤΑΤ ο κ. Γεωργίου, ενώ τόνισαν πως δεν είχε λόγο να μην συγκαλεί το ΔΣ της Αρχής.
Αξίζει να σημειωθεί πως η βασική δικογραφία σε βάρος του κ. Γεωργίου, σχετικά με το αν διογκώθηκε ή όχι σκόπιμα το έλλειμμα, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία των μηχανισμών στήριξης για την Ελλάδα, βρίσκεται προς κρίση στο Συμβούλιο Εφετών.
Για την υπόθεση εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα για τον κ. Γεωργίου , κατά του οποίου ασκήθηκε αναίρεση από τον Άρειο Πάγο και έτσι η υπόθεση επανήλθε στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο έχει δεχθεί ήδη απαλλακτική εισαγγελική εισήγηση.

efsyn.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive