Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Περού: Βίαιες διαδηλώσεις - Αντιδρούν οι κάτοικοι στην επιβολή διοδίων (videos)
Οι διαδηλωτές ζήτησαν την ακύρωση της επιβολής των οδικών τελών, πραγματοποιώντας πορεία, κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν «Όχι στα διόδια» και «Κάτω η διαφθορά», πριν ξεσπάσουν συγκρούσεις. Τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στα επεισόδια, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί έδειχναν αστυνομικές δυνάμεις να διασκορπίσουν τους διαδηλωτές, με κάποιους από τους τελευταίους να τρέχουν ή να πετούν πέτρες. Η κυβέρνηση τόνισε πως εξτρεμιστικές ομάδες εισχώρησαν στην πορεία.
Ο θυμός των πολιτών στην χώρα για την Οντεμπρέχτ (την μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Λατινικής Αμερικής) έχει διογκωθεί έπειτα από την παραδοχή του ομίλου τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις αρχές των ΗΠΑ ότι επί χρόνια δωροδοκούσε με εκατομμύρια δολάρια κρατικούς λειτουργούς σε 12 χώρες, ανάμεσα τους και στο Περού.
Την τελευταία δεκαετία στο Περού η εταιρεία είχε εξασφαλίσει δημόσιες συμβάσεις ύψους σχεδόν 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως παραδέχτηκε, μοίρασε 29 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες από το 2005 ως το 2014.
Το Δεκέμβριο η κοινοπραξία Ρούτας ντε Λίμα, που ίδρυσε ο κατασκευαστικός όμιλος, επέβαλε νέα οδικά τέλη με τιμή από 5 σολ (1,49 δολάρια) για την χρήση του μοναδικού αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τις πυκνοκατοικημένες παραγκουπόλεις και εργατικές συνοικίες στα προάστια της βόρειας Λίμα με το κέντρο της πόλης. Ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός στο Περού ανέρχεται σε 850 σολ (252 δολάρια).
Οι κάτοικοι χαρακτήρισαν υβριστική την επιβολή των νέων οδικών τελών, που ανέβασε τις τιμές των κομίστρων στα λεωφορεία, και τόνισαν πως είναι πιθανό αυτή να προέρχεται από μια συμφωνία, αποτέλεσμα διαφθοράς της εταιρείας, για να εξασφαλίσει την παραχώρηση του έργου για διάρκεια 30 ετών, έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013. Η Σουζάνα Βιγιαράν, δήμαρχος της Λίμα όταν υπογράφηκε η σύμβαση, αρνήθηκε οποιαδήποτε επιλήψιμη πράξη.
«Οι δρόμοι ανήκουν στους πολίτες και όχι στις εταιρείες», δήλωσε ο Κάρλος Ροσίνι, από τους ηγέτες των διαδηλωτών, που κάλεσε την Οντεμπρέχτ και τους συνεταίρους της να «εξαφανιστούν» από το Περού.
Η Ρούτας ντε Λίμα τόνισε πως είναι ανοιχτή σε διάλογο και πως τα τέλη επιτρέπουν να ανακτηθούν 1,7 δισεκατομμύρια σολ για επενδύσεις.
Πέρσι η Οντεμπρέχτ πούλησε την πλειοψηφία του µετοχικού της κεφαλαίου στην καναδέζικη κοινοπραξία Brookfield Asset Management καθώς είχε βρεθεί αντιμέτωπη με μια εκτεταμμένη έρευνα διαφθοράς στην Βραζιλία που περιόρισε την πρόσβαση της σε πηγές χρηματοδότησης. Η Οντεμπρέχτ σήμερα ελέγχει το 1/4 της Ρούτας ντε Λίμα και το 18% του τοπικού ταμείου επενδύσεων SIGMA.
Παραμονές της διαδήλωσης, οι δημοτικές αρχές της πρωτεύουσας Λίμα, ανακοίνωσαν την αναβολή της επιβολής του τέλους για ένα μήνα, προς αναζήτηση εναλλακτικής λύσης.
Ο πρόεδρος του Περού, Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι έχει αποκλείσει την Οντεμπρέχτ από μελλοντικές συμβάσεις δημοσίων έργων, αλλά έχει υπογραμμίζει ότι η εταιρεία δεν είναι διεφθαρμένη σε ό,τι έχει κάνει.
Η εταιρεία έχει δηλώσει πως η πρώτη της προτεραιότητα είναι να βοηθήσει τις διωκτικές αρχές της χώρας και να πληρώσει το δημόσιο τις τελικές επανορθώσεις.
  • Blogroll

  • Blog Archive