Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Ζητούν ιατρικές βεβαιώσεις από τους καρκινοπαθείς για το πόσο θα ζήσουν

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Δευτέρα, Φεβρουαρίου 06, 2017
Διαφορετικά ο ΕΟΠΥΥ δεν χορηγεί ογκολογικά φάρμακα

Σάλος έχει προκληθεί μετά τη δημοσιοποίηση μιας καταγγελίας ασθενούς με καρκίνο, στην οποία ζητήθηκε από τον υγειονομικό της φορέα- τον ΕΟΠΥΥ- να...
προσκομίσει ιατρική βεβαίωση στην οποία θα αναφέρεται το προσδόκιμο επιβίωσης.

Αυτή η κίνηση, όπως εξήγησαν στην δικηγόρο της οι υπεύθυνοι του ΕΟΠΥΥ, γίνεται προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Το όλο θέμα, που έγινε γνωστό μετά από καταγγελία της ίδιας της άρρωστης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πληροφορήθηκε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.

Στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή. Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής την στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει την συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του «απομένει» ελάχιστος χρόνος ζωής».









Πηγή: farmakeutikoskosmos.gr

  • Blogroll

  • Blog Archive