Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η μάχη υπέρ και κατά των αμβλώσεων αποτελεί ένα διαρκές και πρόσφορο πεδίο ...
αντιπαραθέσεων στις ΗΠΑ και τώρα ένας νέος νόμος που υιοθετήθηκε στην Πολιτεία του Αρκάνσας που έρχεται να ρίξει βάρος στην γνώμη του πατέρα, «σαλπίσει» την έναρξη μιας ακόμη σκληρής αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα με την νέα νομοθεσία και την αποκαλούμενη νομοθετική Πράξη 45 (Unborn Child Protection From Dismemberment Abortion Act ) ο σύζυγος μιας εγκύου θα έχει το δικαίωμα να την εμποδίσει να κάνει έκτρωση ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού της γυναίκας από τον ίδιο. Δυνατότητα αποτροπής της άμβλωσης θα έχουν και οι γονείς η κηδεμόνες ανήλικων κοριτσιών.

Οι σύζυγοι μάλιστα θα μπορούν ακόμη και να διεκδικήσουν, μέσω αγωγής, χρηματική αποζημίωση από τη γυναίκα τους εκτός από τις περιπτώσεις βιασμού που θα πρέπει να περιοριστούν στα ένδικα μέσα που θα τους επιτρέπουν να εμποδίσουν την άμβλωση.

Με την ίδια πράξη απαγορεύονται και οι περισσότερες αμβλώσεις που γίνονται κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους συζύγους να μηνύουν τους ιατρούς που προχωρούν στη συγκεκριμένη ιατρική πράξη ή/και να εξασφαλίζουν ασφαλιστικά μέτρα για να εμποδίσουν αυτή.

Βάσει της νέας νομοθεσίας που η κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων απαγορεύει όλες τις ιατρικές πράξεις αφαίρεσης του εμβρύου από τη μήτρα με χειρουργικά εργαλεία, μέθοδοι βέβαια που είναι οι πιο ασφαλείς για τις γυναίκες σε περιπτώσεις τερματισμού της κύησης μετά την 14η εβδομάδα, όπως ορίζει η Αμερικανική Ιατρική Ένωσης.

Τώρα όμως, η ιατρική αυτή πράξη μετατρέπεται σε αδίκημα και η τέλεση αυτού, σε αυτή την πολιτεία του αμερικανικού Νότου, θα επιφέρει πλέον πρόστιμο 10.000 δολαρίων και ποινή φυλάκισης έξι ετών.

Σημειώνεται πως στο Αρκάνσας μόνο το 2015, 683 εκτρώσεις από τις συνολικά 3.771 «εμπίπτουν» σε αυτή την περίπτωση.

Σύμφωνα πάντως με την Holly Dickson, νομική σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών του Αρκάνσας, το νομοσχέδιο θα μπορούσε ενδεχομένως να κριθεί ως «μη συνταγματικό» και όπως τόνισε μιλώντας στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post «Δημιούργησαν ένα νέο δικαίωμα - το δικαίωμα του συζύγου ή μέλους της οικογένειας να μηνύσει έναν γιατρό για λογαριασμό ενός ενήλικα ασθενή...Δεν μπορώ να εξηγήσω ποια ήταν η πρόθεση (σ.σ.του νομοθέτη) αλλά έχουμε επισημάνει τις ανησυχίες μας σχετικά με την εν λόγω διάταξη και συνολικά το νομοσχέδιο, το οποίο είναι αντισυνταγματικό»

Η ACLU του Αρκάνσας σχεδιάζει να προσφύγει δικαστικά κατά του νόμου, πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του κάτι που είχε επιτυχία με ανάλογη νομοθεσία που υιοθετήθηκε στις Πολιτείες Λουιζιάνα, Αλαμπάμα, Μισισίπι και τη Δυτική Βιρτζίνια.

Αυτό καθώς η απόφαση του 1973 απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Roe εναντίον Wade προστατεύει το δικαίωμα μιας γυναίκας να κάνει έκτρωση μέχρι την εβδομάδα της κύησης που το έμβρυο δεν μπορεί να ζήσει εκτός της μήτρας, δηλαδή την 22η εβδομάδα κύησης.
























huffingtonpost
  • Blogroll

  • Blog Archive