Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Γολγοθάς… με το Κοινωνικό Επίδομα

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Κυριακή, Μαρτίου 12, 2017
Για άνεργη μητέρα στα Χανιά...


Τον… Γολγοθά της γραφειοκρατίας ζει τις τελευταίες ημέρες μια άνεργη μητέρα στα Χανιά η οποία προσπαθεί να πάρει το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

Η Μίρα Τίλκα ζει στην πόλη μας 16 χρόνια, έχει ελληνική ταυτότητα και φορολογείται. Ωντας άνεργη τα τελευταία χρόνια και με ένα παιδί είκοσι μηνών, απευθύνθηκε στο αρμόδιο γραφείο στο Δημαρχείο για το επίδομα.

Εκεί, όπως ανέφερε στα “Χανιώτικα Νέα”, της ζητήθηκαν πρόσθετα χαρτιά για το παιδί μια και είχε γεννηθεί εκτός γάμου, αφού με τον σύντροφό της δεν έχουν παντρευτεί. Μπήκε λοιπόν στη διαδικασία να αναζητήσει χρήματα και δικηγόρο προκειμένου να τακτοποιήσει το ζήτημα.

Μετά από λίγες ημέρες επέστρεψε στο αρμόδιο γραφείο όπου πληροφορήθηκε ότι δεν δικαιούται επίδομα καθώς είχε καταχωρηθεί η ίδια και το παιδί της στην καρτέλα του συντρόφου της. Όπως υποστηρίζει η ίδια κάτι τέτοιο είναι παράνομο αφού δεν είναι παντρεμένο το ζευγάρι. Πέρα όμως από αυτό, διερωτάται γιατί μπήκε σε όλη αυτή την ταλαιπωρία και τα έξοδα και δεν έγινε από την αρχή η κοινή καταχώρηση του ζευγαριού και του παιδιού.

Όπως καταγγέλλει στα “Χανιώτικα Νέα”, καθημερινά μετανάστες που μένουν νόμιμα στα Χανιά ταλαιπωρούνται από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για το συγκεκριμένο επίδομα, ιδιαίτερα όσοι δεν γνωρίζουν καλά ελληνικά αφού καλούνται να συλλέξουν πάρα πολλά δικαιολογητικά και να απευθυνθούν σε αντίστοιχα πολλές υπηρεσίες.

Τονίζει μάλιστα, ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με άλλες προνοιακές δομές, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο και οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου. Η ίδια εκφράζει το παράπονο πως «επειδή είμαστε μετανάστες έχουμε διαφορετικοί αντιμετώπιση».

Ο ΔΗΜΟΣ

Πάντως από την πλευρά του Δήμου Χανίων επισημαίνεται ότι δεν τίθεται θέμα διαφορετικής αντιμετώπισης κι ότι τα έγγραφα που ζητούνται από τους πολίτες σε κάθε περίπτωση ζητούνται διότι τα απαιτεί το σύστημα το οποίο βγάζει το επίδομα.

«Εμείς βάζουμε τα στοιχεία που χρειάζεται το σύστημα για να βγει το επίδομα, δεν ζητάμε πράγματα πέρα από αυτό», σχολίασε σχετικά η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων Ελευθερία Αλιφιεράκη στην οποία θέσαμε το ζήτημα.
Παράλληλα τόνισε ότι εκατοντάδες άτομα έχουν εξυπηρετηθεί μέχρι σήμερα, στην πλειονότητά τους μετανάστες, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε διάκριση στους οφελούμενους.






























cretalive

  • Blogroll

  • Blog Archive