Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Γιατί στο Βέλγιο δέν έχουν διόδια

Posted by Β.Π. Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2017
Στο Βέλγιο, μια χώρα με υπέροχους αυτοκινητόδρομους (με 5 και 6 λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ), δεν υπάρχουν πουθενά διόδια.
 Το ίδιο και στην γειτονική Ολλανδία που επισκεφθήκαμε.
 Έτυχε να ανοίξουμε τη σχετική συζήτηση με ένα ελληνόπουλο, οικονομικό μετανάστη, όταν βρεθήκαμε στην Αμβέρσα, φλαμανδικά Αντβέρπ.
Ο νέος μας φίλος, μας οδήγησε στη κεντρική πλατεία της πόλης, που είναι πρωτεύουσα της Φλάνδρας.
Εκεί δεσπόζει το εντυπωσιακό άγαλμα που απεικονίζει ένα νέο άνδρα που κρατάει στο δεξί του χέρι το τεράστιο κομμένο χέρι ενός γίγαντα.
Σύμφωνα με τη λαογραφία, που αποτυπώνεται σε άγαλμα μπροστά από το Δημαρχείο, η πόλη πήρε το όνομά της από ένα μύθο για κάποιον γίγαντα με το όνομα Αντιγκόν ο οποίος ζούσε κοντά στον ποταμό Σχέλντε.
 Ζητούσε δικαιώματα διέλευσης από τους βαρκάρηδες του ποταμού και, σε όποιον αρνούνταν, σαν άλλος Προκρούστης​, έκοβε το χέρι και το πετούσε στον ποταμό.
Το κακό είχε παραγίνει. Όλοι διαμαρτύρονταν αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα. Μόνο γκρίνια και πολύ μπλα μπλα στις μπυραρίες της εποχής.
Μόνο ένας νεαρός βρέθηκε να υψώσει ανάστημα. Κατάφερε με ένα προσχεδιασμένο αιφνιδιασμό να πιάσει στον ύπνο τόν διοδιάρχη γίγαντα. Τελικά, ο γίγαντας φονεύθηκε από το νεαρό ήρωα, τον Σίλβιο Μπράμπο, ο οποίος έκοψε το χέρι του ίδιου του γίγαντα και το πέταξε στον ποταμό.
 Από το γεγονός αυτό προέρχεται και το όνομα της πόλης (Antwerpen), από τις ολλανδικές λέξεις hand werpen, που σημαίνουν "χέρι" και "πετώ".

Από τότε καταργήθηκαν τα διόδια στο Βέλγιο και κανένας πουλημένος πολιτικός δεν τόλμησε να κάνει παραχώρηση των αυτοκινητοδρόμων του Βελγίου σε κανένα λαμόγιο μεγαλοεργολάβο.
Όπως βλέπουμε υπάρχει μια ταυτότητα του μύθου στο μακρινό Βέλγιο με την ιστορία του Θησέα που ξεκαθάρισε τους δρόμους μέχρι την Αθήνα από τους ληστές- διοδιάρχς της εποχής.
Το θέμα είναι ότι οι Βέλγοι δεν έχουν ξεχάσει τι έπαθε ο Αντιγκόν από τον Μπράμπο, ενώ οι Έλληνες φαίνεται ξεχάσαμε τι έπαθε ο Προκρούστης και οι όμοιοι του από τον Θησέα...

Διαβάστε επίσης:

ΠΩΣ Ο ΘΗΣΕΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΣ

  • Blogroll

  • Blog Archive