Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Η Global Carbon Atlas, μια πλατφόρμα παρακολούθησης των πιο πρόσφατων στοιχείων που αφορούν της ροές άνθρακα από τις ανθρώπινες ενέργειες, έβαλε σε λίστα τις χώρες από τις οποίες εκπέμπονται οι μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον πλανήτη ή, που έχουν την ατυχία να συνορεύουν με γείτονες οι οποίοι παράγουν τους περισσότερους ρύπους.
Η μέτρηση της ποσότητας ροών άνθρακα, όπως γράφει το fortunegreece.com έγινε σε μετρικούς τόνους, και αποτυπώνεται με τη διεθνή ορολογία: mtXXXCO2 (ΧΧΧ είναι οι αριθμοί).
Το αντίστροφο Top 10 είναι το εξής:...

10. Καναδάς
557 mtCO2 ανά έτος
Είναι στη λίστα, όμως η κυβέρνηση προώθησε ένα μέτρο επιπλέον φορολόγησης των ροών άνθρακα για να περιορίσει τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και ίσως, την επομένη χρονιά να λείπει.
9. Νότια Κορέα
592 mtCO2 ανά έτος
Είναι τεχνολογικά προηγμένη χώρα, ωστόσο, η μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της επιβαρύνεται πολύ από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.
8. Σαουδική Αραβία
601 mtCO2 ανά έτος
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πρωτεύουσα, Ριάντ, είναι μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, ξεπερνώντας ακόμη και το Πεκίνο. Η χώρα είναι μια από τις ισχυρότερες πετρελαιοπαραγωγικές δυνάμεις στον κόσμο. Η βιομηχανία πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές καυσίμων για τα οχήματα, επιβαρύνει ιδιαιτέρως την ατμόσφαιρα. Πάντως μέρος των εκπομπών οφείλεται και στις σφοδρές αμμοθύελλες που πλήττουν το εσωτερικό της. Είναι όμως μικρό, σε σχέση με τον ανθρώπινο παράγοντα.
7. Ιράν
648 mtCO2 ανά έτος
Λίγο πιο δίπλα από τη Σαουδική Αραβία, βρίσκουμε μια ακόμη χώρα η οποία αποτελεί έναν «υπερ-μολυντή» του περιβάλλοντος. Στην επικράτεια του Ιράν βρίσκεται η πόλη Αβάζ, η οποία θεωρείται ως το πιο μολυσμένο μέρος στον πλανήτη. Η ποιότητα της ατμόσφαιρας εκεί είναι τόσο άσχημη, που ο ΠΟΥ δεν μπορεί καν να μετρήσει πόσο επικίνδυνη είναι για το 1 εκατ. των κατοίκων της. Όμως δεν είναι μόνο η Αβάζ. Σε όλη τη χώρα είναι συχνά τα περισταστικά μολυσμένης ομίχλης η οποία καλύπτει για ώρες ή και μέρες ολόκληρες πόλεις. Τα πετρελαιοχημικά εργοστάσια του Ιράν προκαλούν τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ για τη βαριά μόλυνση ευθύνεται και το βαρύ αργό που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα για δεκαετίες, μετά το εμπάργκο και την αδυναμία διύλισης του με πιο ελαφρά πετρελαϊκά παράγωγα.
6. Γερμανία
798 mtCO2 ανά έτος
Η παρουσία της στη λίστα ίσως προκαλεί έκπληξη. Παρότι πολλά μέρη της Γερμανίας τροφοδοτούνται αποκλειστικά μέσω ΑΠΕ, υπάρχουν περιοχές όπως η Στουτγάρδη στις οποίες η ποιότητα της ατμόσφαιρας είναι εξαιρετικά χαμηλή. Μάλιστα η συγκεκριμένη πόλη αποκαλείται για αυτό το λόγο «Πεκίνο της Γερμανίας». Αιτία είναι, φυσικά, η βαριά βιομηχανία της χώρας η οποία δουλεύει εντατικά για να στηρίξει την τεράστια ζήτηση για εξαγωγές.
5. Ιαπωνία
1.237 mtCO2 ανά έτος
Οι τεράστιες ροές άνθρακα κατατάσσουν την Ιαπωνία δεύτερη μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Ο λόγος είναι κυρίως το «βρώμικο» παρελθόν της. Τη δεκαετία του ’60 η χώρα ήταν ό,τι είναι σήμερα η Κίνα. Μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανική κοινωνία, η οποία έτρεξε με ασύλληπτους ρυθμούς τη βιομηχανικής της παραγωγή χωρίς έγνοια για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το πικ της μόλυνσης ήταν η δεκαετία του ’70, παρουσιάζοντας εξαιρετικά βλαβερές παθήσεις για τους πολίτες οι οποίες οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες στο θάνατο. Κι ενώ τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα μετά τη στροφή στην πυρηνική ενέργεια, το ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011 έστρεψε ξανά την προσοχή στον άνθρακα.
4. Ρωσία
1.617 mtCO2 ανά έτος
Εάν κάποιος θέλει να δει πού μπορεί να φτάσει το επίπεδο μόλυνσης τη χώρας, ας δει την πόλη Karabash. Σπίτι 13.000 ανθρώπων, η συγκεκριμένη πόλη λίγο πιο βόρεια από το Καζακστάν είναι τόσο μολυσμένη όπου το νερό στο ποτάμι της είναι πορτοκαλί και η λίμνη της είναι κόκκινη και «νεκρή». Μάλιστα η κυβέρνηση είχε ανακηρύξει την πόλη το 1996 ως ζώνη καταστροφής. Η κυριότερη αιτία μόλυνσης είναι οι βιομηχανικές πόλεις της Σιβηρίας, εκεί όπου βρίσκονται και τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

3. Ινδία
2.274 mtCO2 ανά έτος
Εάν η χώρα σου έχει τα επίπεδα μόλυνσης της Ρωσίας και του Ιράν μαζί, τότε ξέρεις ότι υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα. Στην Ινδία βρίσκονται πέντε από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου, και τα ασύλληπτα πληθυσμιακά της επίπεδα, τα οποία διαρκώς αυξάνονται, προκαλούν τεράστια προβλήματα μόλυνσης. Μάλιστα, εκτιμάται ότι 1,2 εκατ. Ινδοί πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Μπορεί η χώρα να έχει δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών άνθρακα, όμως μόνο και μόνο ο αγώνας για να εξασφαλιστούν τα απολύτως απαραίτητα όσον αφορά τις ενεργειακές ανάγκες του τεράστιου πληθυσμού της, καθιστούν την προσπάθεια πρακτικά αδύνατη. Κι αυτό γιατί η εξάρτησή της από τον άνθρακα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
2. ΗΠΑ
5.414 mtCO2 ανά έτος
Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα-μολυντής στον κόσμο. Έρευνα του 2016 από την αμερικανική πνευμονολογική υπηρεσία έδειξε ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας ζει με τον κίνδυνο να εισπνεύσει μολυσμένο αέρα. Και οι «γειτονικές» χώρες δεν βοηθούν καθόλου την κατάσταση, καθώς, ενώ οι ΗΠΑ εκπέμπουν πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες άνθρακα, σημαντικό μερίδιο της μόλυνσης της ατμόσφαιρας οφείλεται στο μολυσμένο αέρα που μεταφέρεται από Κίνα και Ινδία.

1. Κίνα
10.357 mtCO2 ανά έτος
Σε κανένα δεν προκαλεί έκπληξη η θέση της Κίνας. Είναι η χώρα που εκπέμπει περισσότερο άνθρακα από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο, κι αυτό φαίνεται σε σχεδόν καθημερινή βάση από εικόνες που έρχονται από τις πόλεις της, και ιδιαίτερα το Πεκίνο. Η τεράστια παραγωγή της τα τελευταία χρόνια, που στηρίχτηκε σχεδόν αποκλειστικά στον άνθρακα, έχει δημιουργήσει ένα τοξικό μείγμα που επηρεάζει ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη. Κι αν σε αυτό προστεθούν οι ροές από Ινδία, Ρωσία και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η περιοχή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα γιγαντιαίο χημικό κοκτέιλ.
  • Blogroll

  • Blog Archive