Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Απεργία των εργαζομένων του Μετρό Θεσσαλονίκης για το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Πέμπτη, Μαρτίου 23, 2017
Με την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας σήμερα και με συγκέντρωση-πορεία σε ένδειξη πένθους, εκφράζουν την αντίδρασή τους για το θανατηφόρο δυστύχημα σε εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης τα μέλη του Συνδικάτου
Οικοδόμων του νομού και οι εργαζόμενοι στο έργο (σσ: πενηντάχρονος χειριστής γερανοφόρου έχασε τη ζωή του, όταν το όχημα ανετράπη σε εργοτάξιο της επέκτασης του Μετρό στην Καλαμαριά, στη συμβολή των οδών Μεταμορφώσεως και Πόντου) [χτες Δευτέρα 13/3].

Οι συγκεντρωμένοι, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του ΠΑΜΕ, ξεκίνησαν την πορεία τους από τον Σταθμό Αγίας Σοφίας του Μετρό, ενώ στη συνέχεια κατέληξαν μέσω της Εγνατίας στον Σταθμό Συντριβανίου, ολοκληρώνοντας την κινητοποίησή τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, Γεώργιο Παπαεπαμεινώνδα, «από τύχη δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα χτες, καθώς στο έργο δούλευαν την ίδια ώρα αρκετοί εργαζόμενοι, που έφυγαν την τελευταία στιγμή». Ο ίδιος έκανε μάλιστα λόγο για ελλιπή μέτρα ασφάλειας στο εργοτάξιο, για ανεπαρκή εποπτεία από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και για εργαζόμενους που εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια. «Κάναμε παρεμβάσεις για τα εξαντλητικά ωράρια και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ υπέγραψαν για πενθήμερη εργασία, αλλά δεν άλλαξε κάτι» πρόσθεσε.

«Κανένα εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν λειτουργεί σήμερα, σε ένδειξη πένθους» δήλωσε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχο θανατηφόρο ατύχημα είχε συμβεί σε εργοτάξιο του Μετρό και το 2009. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέτρα ασφαλείας στο έργο είναι όντως ελλιπή, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποστελεχωμένη και εκ των πραγμάτων αδυνατεί να ελέγξει και τα 25 εργοτάξια του Μετρό. Υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει να οριστεί συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο θα ελέγχει ειδικά το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εισακουσθεί.

Ως «ημέρα πένθους και διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια» χαρακτηρίζει τη σημερινή η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) κι εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια και τους οικείους του 50χρονου χειριστή του γερανοφόρου οχήματος. «Ο θάνατος του χειριστή αποτελεί το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στα εργοτάξια του μετρό της Θεσσαλονίκης από το 2009, ενώ μέσα σ' αυτά τα χρόνια έχουν καταγραφεί πολλά εργατικά ατυχήματα, που χαρακτηρίζονται από μικρά έως σοβαρά» υποστηρίζει η διοίκηση του ΕΚΘ και καταγγέλλει «τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και υγιεινής που υπάρχουν στα εργοτάξια του μετρό της Θεσσαλονίκης, τη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας καθώς και τη μη υλοποίηση ενημερωτικών σεμιναρίων για τις συνθήκες εργασίας και αντιμετώπισης κινδύνων».

Παράλληλα, συνεχίζει το ΕΚΘ, «ζητάμε να υλοποιηθεί άμεσα το αίτημα των εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας για τοποθέτηση από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) επικεφαλής για τον έλεγχο των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των μεγάλων έργων, λόγω έλλειψης του υπάρχοντος προσωπικού στην παραπάνω υπηρεσία. Επίσης, απαιτούμε τη συγκρότηση της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου», όπως προβλέπεται από το νόμο περί Δημοσίων Έργων» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση. (AΠΕ-ΜΠΕ)

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Σήμερα, Δευτέρα 13/3/2017 στο εργοτάξιο του μετρό στην «Πόντου» ανατράπηκε τηλεσκοπικός γερανός και ο χειριστής είναι νεκρός.

Το ΔΣ του ΣΕΚΑ εκφράζει τα συλληπητήριά του στην οικογένεια του νεκρού εργαζόμενου.

Καταγγέλουμε την εντατικοποίηση των εργασιών, την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, τις μεγάλες μειώσεις στους μισθούς όλων των ειδικοτήτων τη στιγμή που οι κατασκευαστικές εταιρείες που εκτελούν το έργο υπογράφουν συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ. Η δική τους ανάπτυξη είναι οι δικές μας μειώσεις μισθών, οι δικοί μας θάνατοι.

Δεν μπορεί άλλο να δουλεύουμε στα εργοτάξια και να περιμένουμε το ατύχημα να συμβεί.

Ο αγώνας για συλλογικές συμβάσεις δεν είναι μόνο οικονομικός αγώνας. Οι συλλογικές συμβάσεις προβλέπουν και διασφαλίζουν, εκτός των άλλων, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Να μην κάνουμε άλλο πίσω από τις ανάγκες μας.

Να μην επιτρέψουμε σε κανένα να διαλύσει τις ζωές μας.

Καλούμε τους συναδέλφους που δουλεύουν στο μετρό να δώσουν την απάντηση με οργάνωση και συσπείρωση στον Σύλλογο.elaliberta
  • Blogroll

  • Blog Archive