Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Mε βραχεία κεφαλή προηγείται το «Ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. Με καταμετρημένο το 99% των...
ψήφων συγκεντρώνει ποσοστό 51,34% - λίγο πάνω από το απαιτούμενο όριο του 50% -, έναντι 48,66% υπέρ του «Όχι».

Εφόσον η επικράτηση του «ναι» με αυτό το ποσοστό, επιβεβαιωθεί από τα επίσημα αποτελέσματα, μιλάμε για μια πύρρειο νίκη για τον Ερντογάν που συνοδεύεται από τις καταγγελίες για νοθεία στο δημοψήφισμα αλλά και από το κλίμα βαθιάς πόλωσης που έχει δημιουργηθεί στη χώρα.

Σε μια εκλογική αναμέτρηση που τα είχε όλα, δυστυχώς ακόμη και νεκρούς, ο Τούρκος πρόεδρος δεν κατάφερε να κάνει αυτό που επιθυμούσε, να αναδειχτεί σε απόλυτο κυρίαρχο της χώρας εξασφαλίζοντας ένα ισχυρό ποσοστό, καθώς το αποτέλεσμα δείχνει ότι η χώρα είναι διχασμένη.

Ο ίδιος πριν την ψηφοφορία περίμενε ποσοστό ανάμεσα στο 55% και 60% υπέρ των συνταγματικών αλλαγών με τις οποίες θα συγκέντρωνε στα χέρια του τις εξουσίες της χώρας μετατρέποντας το πολιτικό σύστημα από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό.

Η ροή αποτελεσμάτων ξεκίνησε με πολύ μεγάλη διαφορά για το «ναι» που έφτανε στο 63%, ωστόσο, όσο ενσωματώνονταν τα αποτελέσματα το «Όχι» ανέβαινε δυναμικά, με την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη να κάνουν την έκπληξη, δίνοντας πολύ μεγάλα ποσοστά στο «Όχι».

Παράλληλα η εκλογική διαδικασία στιγματίστηκε από καταγγελίες για νοθεία τόσο στα εκλογικά τμήματα όσο και επισήμως από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης που αμφισβητούν το αποτέλεσμα και ζητούν επανακαταμέτρηση ψήφων. Κι αυτό γιατί η εκλογική επιτροπή αποφάσισε μετά την ψηφοφορία να προσμετρήσει τα ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει αλλοίωση του αποτελέσματος από 3 - 4%.


Γιλντιρίμ: «Το Έθνος είπε ναι»

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ σημείωσε κατά την ομιλία του, ότι τα ανεπίσημα δείχνουν ότι το «ναι», προηγείται του «όχι». Επισήμανε ότι η Τουρκία ανοίγει μια νέα σελίδα στη δημοκρατική της ιστορία και υπογράμμισε ότι ο τελευταίος λόγος ανήκει στο Έθνος και το Έθνος είπε «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση.

«Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα υπέρ του ‘ναι’ είναι η καλύτερη απάντηση στους Κούρδους αυτονομιστές και όλες τις ξένες δυνάμεις που είναι εχθρικά διακείμενες προς την Τουρκία καθώς και σε εκείνους που βρίσκονται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία».















tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive