Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Νέο «χαστούκι» στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο με ψήφισμα του ζητάει εκλογές και...
απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν 450 ευρωβουλευτές, 35 ψήφισαν κατά και 100 απείχαν. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι κατά του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου που καταδικάζει τον αυταρχισμό του Μαδούρο τάχθηκαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος απείχε.

Κατά του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου τάχθηκαν επίσης ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής και όλοι οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ο ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς και η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ κατά του ψηφίσματος τάχθηκαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Καταδικάζουν τον αυταρχισμό του Μαδούρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την «άγρια καταστολή» του στρατού και της αστυνομίας στη Βενεζουέλα και ζητάει από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο «να αποκαταστήσει την συνταγματική τάξη και να απελευθερώσει άμεσα όλους τους πολιτικούς κρατούμενους».

Οι ευρωβουλευτές με μια σκληρή ανακοίνωση καταδικάζουν την συνεχόμενη παραβίαση του Συντάγματος και της δημοκρατικής τάξης στη Βενεζουέλα, καθώς και την απουσία διάκρισης των εξουσιών. Καταδικάζουν την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο είχε ακυρώσει τη λειτουργία της Εθνοσυνέλευσης, μια πράξη την οποία χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατική και αντίθετη με το Σύνταγμα της χώρας.

Εκλογές και απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει πως «δεν μπορεί να υπάρξει λύση ειρηνική και διαρκής για τη Βενεζουέλα αν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι». Ζητάει από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα εκλογών που θα επιτρέψει την διεξαγωγή ελεύθερων και διάφανων εκλογών και να σταματήσει να στερεί από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης τα πολιτικά τους δικαιώματα.

«Χέρι – χέρι ΣΥΡΙΖΑ και Χ.Α. στην ψηφοφορία»

Στην αιτιολόγηση της ψήφου της η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας – ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη δήλωσε:

«Σήμερα καταδικάσαμε την συνεχιζόμενη κατάλυση της Δημοκρατίας. Καλέσαμε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και το Ανώτατο Δικαστήριο να σεβαστούν το Σύνταγμα. Ζητήσαμε ανάμεσα στα άλλα διαφύλαξη της διάκρισης των εξουσιών και άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Πρόκειται για αυτονόητα ζητήματα. Η ομάδα της Ευρωαριστεράς αποφάσισε να μη στηρίξει το ψήφισμα. Μπορούν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν εκλεκτικές συγγένειες, κοινούς στόχους και κοινές αξίες με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας; Η απάντηση μας σήμερα είναι πως αυτό αντιτίθεται στις βασικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ευρωβουλευτής από την «Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών Δημοκρατών» Εύα Καϊλή δήλωσε στο iefimerida:

«Ντροπή στους Συριζαίους αλλά και τους Χρυσαυγίτες εκείνους, που χέρι - χέρι καταψήφισαν ή απείχαν στο ψήφισμα για την Βενεζουελα και τις αθλιότητες των κάθε λογής Μαδούρο που θαυμάζουν. Είναι δαχτυλοδεικτούμενοι ανάμεσα στους μόλις 35 εκ των 751 Ευρωβουλευτών που καταψήφισαν.

Το εξαιρετικά ανησυχητικό είναι πως δείχνουν πως ουδεμία σχέση μπορεί να έχουν με οποιαδήποτε προοδευτική και δημοκρατική ευρωπαϊκή παράταξη, όταν θεωρούν πρότυπο και όραμα για την Ελλάδα την κατάντια και εξαθλίωση της Βενεζουέλας, που συνεχίζεται η αντισυνταγματική κατάλυση της δημοκρατικής τάξης από την κυβέρνηση της».

Τους 32 έφθασαν οι νεκροί

Την ίδια στιγμή οι νεκροί στις διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα –σύμφωνα με την αντιπολίτευση- έφθασαν τους 32. Τελευταίο θύμα ο 20χρονος Χουάν Πάμπλο Περναλέτε Γιοβέρα, ο οποίος σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δέχθηκε από κοντινή απόσταση στο σώμα του ένα δακρυγόνο που του έριξε αστυνομικός. Από τις αρχές Απριλίου περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί, ενώ έχουν καταγγελθεί και βασανιστήρια. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από τον Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές και να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κάνει λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος της αντιπολίτευσης σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Ο Νικολάς Μαδούρο πρόσφατα ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος με την αντιπολίτευση, και για τον σκοπό αυτό ζήτησε τη μεσολάβηση του Βατικανού. Την ίδια στιγμή όμως, δήλωνε σε απευθείας σύνδεση: «Η αντιπολίτευση δεν ξέρει μέχρι που μπορούμε να φθάσουμε»…

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποφάσισε την αποχώρηση της χώρας από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, καταγγέλλοντας παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και ανάμειξη στα εσωτερικά της θέματα. Ωστόσο, η αποπομπή της Βενεζουέλας από τον Οργανισμό ήταν θέμα χρόνου, λόγω της καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων από το καθεστώς Μαδούρο. Η διαδικασία αποχώρησης της Βενεζουέλας από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών μπορεί να διαρκέσει και δυο χρόνια.

Την Πρωτομαγιά αναμένονται νέες μεγάλες διαδηλώσεις των οπαδών της αντιπολίτευσης αλλά και των οπαδών του Μαδούρο.














Πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive