Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Tην «μητέρα όλων των βομβών» χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στο πεδίο της μάχης, ο στρατός των ΗΠΑ, χτυπώντας την Μ. Πέμπτη περιοχή στο...
Αφγανιστάν, σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται τέσσερις Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους που έχουν γνώση της αποστολής.

Στόχος ήταν σήραγγες και στοές που χρησιμοποιούν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Η GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb ή πιο σύντομα MOAB ζυγίζει περίπου 10 τόνους, φέρει οδηγό GPS και είναι η πιο ισχυρή μη πυρηνική βόμβα των ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω βόμβα είναι στο οπλοστάσιο της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ από το 2003, ωστόσο ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε χρησιμοποιηθεί σε πραγματικό πεδίο μάχης.

Την βόμβα έριξε αεροσκάφος MC-130 υπό τις οδηγίες της διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη χρήση της MOAB, τονίζοντας ότι ο στρατός είναι στη διαδικασία αποτίμησης των ζημιών. Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση «πάρθηκαν όλα τα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες αμάχων» και καταλήγει: «Οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις μέχρι ο ISIS-K (σ. Islamic State Khorasan, το παρακλάδι της οργάνωσης στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν) να καταστραφεί στο Αφγανιστάν».

Το «πράσινο φως» για την ρίψη της έδωσε, σύμφωνα με το CNN, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Τζον Νίκολσον.

Όλα αυτά ενώ η εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν οδεύει προς τη συμπλήρωση 16 ετών ενώ πριν λίγες μέρες στην ίδια περιοχή είχε σκοτωθεί ένας χειριστής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, την Μ. Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στη Μόσχα ειρηνευτικές συνομιλίες για το Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή της κυβέρνησης της χώρας και εκπροσώπων άλλων 12 κρατών. Οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος δεν έχουν κληθεί ενώ οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν αρνηθεί να λάβουν μέρος.

(φωτό: Eglin Air Force Base via AP)





















Πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive