Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Νέα πολύνεκρη προσφυγική τραγωδία στη Μεσόγειο

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Τετάρτη, Μαΐου 24, 2017
Τουλάχιστον 31 μετανάστες πνίγηκαν σήμερα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πολύ μικρά παιδιά, αφού έπεσαν στη θάλασσα από υπερφορτωμένο πλεούμενο στα ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσαν η ιταλική ακτοφυλακή και ο υπεύθυνος ενός σκάφους ανθρωπιστικής αρωγής που...
βρίσκεται στην περιοχή, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διάσωση περίπου 1.700 ανθρώπων που βρίσκονταν πάνω σε 15 σκάφη.

Η ιταλική ακτοφυλακή, που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο, έκανε λόγο στο τέλος του πρωινού για τουλάχιστον 20 πτώματα, ενώ ο Κρις Κατραμπόουν, συνιδρυτής της μαλτέζικης μκο MOAS που βρίσκεται επί τόπου, είπε ότι η οργάνωση έχει ήδη ανασύρει 34 πτώματα.

Η ακτοφυλακή κάλεσε και άλλα σκάφη να βοηθήσουν στη διάσωση, λέγοντας πως περίπου 1.700 άνθρωποι συνωστίζονταν σε περίπου 15 πλεούμενα.

«Οι περισσότεροι ήταν πολύ μικρά παιδιά», έγραψε ο Κατραμπόουν στο Twitter, αναρτώντας φωτογραφίες που δείχνουν δεκάδες μετανάστες να καλούν σε βοήθεια μέσα στο νερό και πολλούς λευκούς σάκους με ανθρώπινες σορούς στο νεκροτομείο.

Οι μετανάστες βρίσκονταν σ' ένα ξύλινο πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν εκατοντάδες άνθρωποι σε απόσταση περίπου 20 ναυτικών μιλίων στα ανοικτά της Ζουάρα, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης.

Ενώ το πλήρωμα του πλοίου Phoenix, που έχει ναυλωθεί από τη MOAS, είχε αρχίσει να διανέμει σωσίβια, μεγάλο μέρος των ανθρώπων που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα του πλεούμενου έπεσαν στο νερό, πιθανόν εξαιτίας ενός κύματος.

«Δεν είναι σκηνή από ταινία φρίκης, είναι μια πραγματική τραγωδία που εκτυλίσσεται σήμερα στις πύλες της Ευρώπης», έγραψε στο Twitter ο Κατραμπόουν, ο οποίος βρισκόταν πάνω στο Phoenix.









Πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive