Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Tο περιστατικό συνέβη πριν από ένα μήνα και ακόμη κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη στο πάρκινγκ και κανείς δεν είδε ποιος πυροβόλησε.

Πριν από ένα μήνα ακριβώς, ο υπάλληλος ασφαλείας στη βραδινή βάρδια του αεροδρομίου Χρυσουπόλεως της Καβάλας,  το οποίο πλέον διαχειρίζεται η...
γερμανική Fraport, καταγράφει στο βιβλίο συμβάντων πως άκουσε πυροβολισμούς από το χώρο του πάρκινγκ. Προηγουμένως έχει ενημερώσει την αστυνομία για το συμβάν ενώ λίγο αργότερα, σε σημείο του υπαίθριου χώρου στάθμευσης, εντοπίζονται κηλίδες αίματος. Αυτό που λείπει από το πάρκινγκ την επόμενη μέρα είναι τρία σκυλιά τα οποία είχαν βρει καταφύγιο εκεί και δέχονταν την φροντίδα κάποιων φιλόζωων και υπαλλήλων του αεροδρομίου.

Αυτά είναι τα γεγονότα όπως μεταφέρονται από ανθρώπους που δεν ήταν παρόντες στο χώρο το βράδυ εκείνο ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως όσο παράξενο και αν ακούγεται, στο πάρκινγκ του αεροδρομίου δεν υπάρχουν κάμερες και δεν υπάρχει φύλαξη.

Το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας κάπως αργοπορημένα αν σκεφτεί κανείς πως οι πυροβολισμοί σε πάρκινγκ αεροδρομίου είναι περιστατικό που αποτελεί είδηση από μόνο του. Η καταγγελία που έχει φτάσει στα χέρια μας και γίνεται δημοσίως προέρχεται από το
Φιλοζωικό Σωματείο Καβάλας "Αίσωπος".

Το φιλοζωϊκό σωματείο Καβάλας "Αίσωπος" θα ήθελε να ενημερώσει τους πολίτες αυτής της πόλης, και όχι μόνο, για ένα αποτρόπαιο γεγονός που έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο Χρυσουπόλεως της Καβάλας το οποίο ανήκει στην εταιρία Fraport, στις 11/05/17 και ώρα 23:00. Ενημερωθήκαμε από γνωστή επιχειρηματία της πόλης της Καβάλας, ότι το βράδυ εκείνο, μετά από ενημέρωση που είχε λάβει και η ίδια, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ με καραμπίνα τρία σκυλιά του αεροδρομίου τα οποία ζούσαν χρόνια εκεί και τα οποία φρόντιζαν φιλόζωοι και υπάλληλοι του αεροδρομίου.

Τα ερωτήματα πολλά και αναπάντητα όπως και η οργή μας. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ πρώτα από την εταιρεία Fraport να μας πει αν γνωρίζει ή αν έχει σχέση με το περιστατικό γιατί από όσο ξέρουμε το αεροδρόμιο φυλάσσεται και σίγουρα υπάρχουν μάρτυρες για το συγκεκριμένο έγκλημα. Αυτές είναι τεχνικές που στο παρελθόν κάποιοι δήμοι της χώρας υιοθετούσαν για να λύσουν το πρόβλημα με τα αδέσποτα. Ελπίζουμε να μη συμβαίνει το ίδιο και τώρα. Ήδη η επιχειρηματίας, με την οποία είμαστε σε επικοινωνία, έχει προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβούμε και εμείς μέσα στις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του N. 4039/12 ως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του Ν. 4235/14, η κακοποίηση ζώου είναι αδίκημα και τιμωρείται από τον νόμο. Στόχος μας είναι να βρούμε ποιος ευθύνεται για την πράξη αυτή και να προλάβουμε να συμβούν παρόμοιες πράξεις στο μέλλον. ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ της πόλης της Καβάλας αλλά και της χώρα, φιλόζωους και μη, να εναντιωθούν απέναντι σε τέτοιες πράξεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούμε για να προστατεύουμε τα αδέσποτα από τέτοιου τύπου εγκλήματα. Παρακαλείστε όλοι να γνωστοποιήσετε το συγκεκριμένο θέμα κάνοντας κοινοποιήσεις και να σταθείτε στο πλευρό τόσο το δικό μας όσο και της επιχειρηματίας στο επόμενο διάστημα όπου θα ακολουθηθεί η νομική οδός.

Μιλήσαμε αρχικά με την πρόεδρο του Σωματείου η οποία μας επιβεβαίωσε πως η υπόθεση θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και μας ανέφερε πως έχει στα χέρια της στοιχεία προκειμένου να αποκαλυφθούν όλα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ στο πάρκινγκ του αεροδρομίου. Τα μέλη του σωματείου είναι κοντά σε συμπεράσματα, αλλά προτιμούν για την ώρα να μην δημοσιοποιηθούν περισσότερα για την υπόθεση καθώς από Δευτέρα θα υπάρξουν νέες εξελίξεις. Η ίδια μας είπε πως Fraport, η οποία διαχειρίζεται πλέον το αεροδρόμιο καλείται να ξεκαθαρίσει αν έχει σχέση με το περιστατικό ή αν είχε γνώση και δεν έπραξε τίποτα για όσα έχουν συμβεί στο πάρκινγκ. Οι ίδιοι δεν έχουν λάβει ακόμη απάντηση.

Το LIFO.gr επικοινώνησε με την Fraport Greece και το συμβάν επαληθεύεται, αλλά γεννώνται νέα ερωτηματικά. Ο Γιάννης Παπάζογλου, PR Manager της εταιρίας μας αναφέρει πως όντως η βάρδια των άντρων ασφαλείας κατέγραψε πως ακούστηκαν πυροβολισμοί εκείνο το βράδυ και πως κλήθηκε η αστυνομία. Ωστόσο η Fraport ισχυρίζεται πως δεν έχει απάντηση για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ στο χώρο και το πού μπορεί να είναι τα σκυλιά. «Tο ίδιο βράδυ του συμβάντος της 11.05.2017 ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές από την εταιρεία security του Αεροδρομίου και Fraport Greece και όπως είναι αυτονόητο αναμένουμε τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας. Σε περίπτωση που τα διαδιδόμενα είναι αληθή, η Fraport Greece εκφράζει τον αποτροπιασμό της και επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της κατά παντός υπευθύνου», αναφέρει χαρακτηριστικά και επιμένει πως όποιος και αν κρύβεται πίσω από το συμβάν, δεν μπορεί να έχει σχέση με την Fraport.

Ο κος Παπάζογου μας εξηγεί πως το πάρκινγκ δεν φυλάσσεται και δεν υπάρχουν ακόμη κάμερες. Σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε που προχώρησε σε αυτή την πράξη, αλλά αυτός δεν ενήργησε για λογαριασμό της εταιρίας. Επιβεβαιώνει επίσης πως όταν τον Απρίλιο παρελήφθη το αεροδρόμιο υπήρχαν όντως σκυλιά τα οποία ζούσαν κυρίως στο χώρο του πάρκινγκ και μας αναφέρει πως η εταιρία απευθύνθηκε στους αρμόδιου του Δήμου και σωματεία για την απομάκρυνσή τους από το χώρο. Ωστόσο μέχρι και το βράδυ του περιστατικού δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση. «Οι προκλήσεις που δημιουργούνται σχετικά με την ασφαλή λειτουργία των Αεροδρομίων και τα ζώα (προσκρούσεις ζώων αεροσκάφη πολιτικής, παρουσία ζώων στους διαδρόμους προσγείωσης απογείωσης, παρενόχληση σε επιβάτες κλπ.)  είναι κάτι που διαχειριζόμαστε καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια. Για τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών , απασχολείται στέλεχος με ειδικές γνώσεις (wildlife hazard manager)», αναφέρει ο κος Παπαζογλου.

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής η Fraport Greece, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διαχείρισης του Αεροδρομίου της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος», ήρθε σε επαφή με τις φιλοζωικές οργανώσεις της Καβάλας και ζήτησε τη συνεργασία και αρωγή τους για τα αδέσποτα του Αεροδρομίου ενώ ζήτησε και από τον αρμόδιο Δήμο Νέστου την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία αυτών των αδεσπότων ζώων.Ο Δήμος Νέστου δια του αρμόδιου αντιδημάρχου ανέλαβε να απομακρύνει τα αδέσποτα από το αεροδρόμιο οδηγώντας τα είτε στις δομές φιλοξενίας που διατηρεί ή σε άλλες περιοχές όπου αυτή η επανένταξή τους επιτρέπεται από τις σχετικές διατάξεις και παρείχε διαβεβαιώσεις ότι η διαδικασία αυτή θα γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα αδέσποτα. Αυτές οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν και δημοσίως σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό μετά το συμβάν της 11.05.2017», καταλήγει.

Σχόλια που έχουν καταγραφεί από το Σωματείο Αίσωπος μαρτυρούν πάντως πως τα σκυλιά δεν ήταν ευπρόσδεκτα από αρκετούς στο αεροδρόμιο και αυτό που κάποιοι λένε ανοιχτά και άλλοι ψιθυρίζουν στην περιοχή είναι πως η απομάκρυνσή τους έγινε με συνοπτικές διαδικασίες και την εκτέλεση σχεδίου εξόντωσης:  «Πάντως στο πάρκινγκ του κοινού όταν προσπάθησα να μάθω τι έγινε από τις δύο υπαλλήλους του, αυτές φάνηκαν να γνωρίζουν τι είχε γίνει και μάλιστα η μία εξ αυτών δεν φάνηκε να στεναχωρήθηκε καθόλου. "Κάτι έπρεπε να γίνει με αυτά" μου είπε θεωρώντας το τι είχε συμβεί λογική λύση!! Επίσης να θυμίσω ότι παλαιότερα στο αεροδρόμιο υπήρχαν για πολλά χρόνια αλλά δύο σκυλιά, ένα ημίαιμο γερμανικό ποιμενικό και ένα καθαρόαιμο σεττερ λευκό, τα οποία επίσης εξαφανίστηκαν!». Μια άλλη κάτοικος αναφέρει: «Στο αεροδρόμιο υπήρχαν τέσσερα σκυλιά. Το ένα γλύτωσε (κουκλί κανελί μακρύτριχο) γιατί όπως έμαθα το είχε πάει μια κοπέλα για στείρωση. Έτσι το σκυλί αυτό παραμένει ακόμη στο αεροδρόμιο, φοράει πια και περιλαίμιο. Τα άλλα τρία (άσπρο κοντότριχο μεγαλόσωμο, μπεζ κοντότριχο πιο μικρό, μαύρο μεσαίου μεγέθους κοντότριχο) εξαφανίστηκαν ανεπιστρεπτί. Όπως άκουσα σε πηγαδάκια του αεροδρομίου κάποιος γνωστός τα πυροβόλησε και τα μετέφερε με αγροτικό. Βρέθηκαν μάλιστα και ίχνη αίματος από το σύρσιμο στην άσφαλτο. Τα σκυλιά σπάνια δημιουργούσαν προβλήματα κυρίως γαυγίζοντας αυτοκίνητα. Αντίθετα όλο ξάπλωναν και απολάμβαναν λιχουδιές από τον κόσμο. Μάλιστα τα τρία από τα τέσσερα δεν πλησίαζαν ιδιαίτερα τους ανθρώπους, ενώ το τέταρτο (το μεγαλόσωμο άσπρο ) ήταν ιδιαίτερα φιλικό».

Πάντως αυτή η ιστορία έχει ενδιαφέρον από όπου και αν θελήσει να την αναλύσει κανείς: είναι βράδυ, ακούγονται πυροβολισμοί από το χώρο του αεροδρομίου και καλείται η αστυνομία. Υπάρχουν κηλίδες αίματος στο σημείο και κανείς δεν έχει δώσει ακόμη εξηγήσεις για το τι συνέβη εκεί...











ΠΗΓΗ

  • Blogroll

  • Blog Archive