Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) με επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας, αναδεικνύει ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά και οικονομικά σκάνδαλα της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα.
Εκμεταλλευόμενοι νομικά «παραθυράκια» ιδιοκτήτες, ή ενώσεις μετόχων που κατέχουν ιδιωτικά σχολεία λειτουργούσαν και εξακολουθούν να ....
λειτουργούν ιδιωτικά σχολεία είτε χωρίς νόμιμη άδεια, είτε με άδεια που έχει κτηθεί μέσω ψευδών δηλώσεων στις αρμόδιες αρχές και συχνά με κομπίνες, ώστε να παρακαμφθεί το εμπόδιο της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Η παράνομη λειτουργία των σχολείων αυτών λειτούργησε όχι μόνο εναντίον του δημόσιου συμφέροντος, αλλά και εναντίον του μεγάλου αριθμού των ιδιωτικών σχολείων που λειτουργούν νόμιμα και που καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους στα δημόσια ταμεία.
Ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος πρόσφερε σειρά «δώρων» στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων και δημιούργησε ένα εφιαλτικό τοπίο ανομίας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Την τελευταία τετραετία περίπου 40 ιδιωτικά σχολεία που με τις ευλογίες του εν λόγω και την ανοχή των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας μέχρι και το 2014 λειτουργούσαν χωρίς νόμιμη άδεια λειτουργίας και προέβαιναν στην κομπίνα της αλλαγής επωνυμίας και στην εικονική αλλαγή ιδιοκτησίας, ώστε να μην καταβάλλουν τις οφειλές τους σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Στα σχολεία αυτά πρέπει να προστεθεί και σημαντικός αριθμός ξένων σχολείων λειτουργούν με φωτογραφική διάταξη, την οποία πέρασε σε νόμο (άρθρο 35, Ν. 4186/2013) ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και χωρίς να υπάρχει έλεγχος των κτηριακών τους εγκαταστάσεων.
Ωστόσο η ΟΙΕΛΕ αποκαλύπτει στην επιστολή της στον Υπουργό Παιδείας μια ακόμη κατηγορία παρανομίας, πάλι με δώρο Αρβανιτόπουλου. Ο πρώην Υπουργόςμε την παράγραφο 14 του άρθρου Θ3 του Ν. 4093/2012, περί αδειοδότησης των ιδιωτικών σχολείων άνοιξε ένα «ευφυές» νομικό παραθυράκι σε ιδιοκτήτες και μετόχους ιδιωτικών σχολείων για να λειτουργήσουν ανεξέλεγκτα. Πιο συγκεκριμένα, η διάταξη ανέφερε ότι για να επικαιροποιηθεί η άδεια ενός ιδιωτικού σχολείου, αρκούσε μια απλή δήλωση του Ν. 1599/1986 (γνωστή στο πλατύ κοινό ως «υπεύθυνη δήλωση») των ιδιοκτητών, ή των μετόχων ότι όλα είναι νόμιμα και ότι δεν έχει επέλθει καμιά μεταβολή στο σχολείο τους, χωρίς να απαιτείται κανένας έλεγχος εποπτικών αρχών της πολιτείας. Αυτό άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ελεύθεροι πλέον από κάθε έλεγχο ορισμένοι ιδιοκτήτες, ή μετοχικές ομάδες κατέθεταν ψευδείς δηλώσεις ότι δήθεν δεν άλλαξε τίποτα στα κτήριά τους και άρχισαν να «σηκώνουν» νέα σχολικά κτήρια, πισίνες, γυμναστήρια εντελώς αυθαίρετα, χωρίς καμία άδεια, χωρίς κανένα έλεγχο καταλληλότητας και ασφάλειας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκρύπτουν σημαντικό τμήμα των δραστηριοτήτων τους με αποτέλεσμα την άγρια φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία. Το κυριότερο, βέβαια, είναι ότι στο βωμό του άνομου κέρδους δεν δίστασαν να θυσιάσουν ακόμη και την ασφάλεια παιδιών και εργαζόμενων. Να τονιστεί πως η προβλεπόμενη ποινή για αδειοδότηση με ψευδείς δηλώσεις, ή φορολογικά και ασφαλιστικά παραπτώματα είναι η άρση της λειτουργίας του ιδιωτικού σχολείου.
Δυστυχώς, τέτοιες περιπτώσεις είναι πολλές και τα στοιχεία είναι στη διάθεση της Ομοσπονδίας. Ένα από τα σχολεία αυτά είναι επώνυμο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Αττικής που μεγάλος αριθμός αιθουσών και κτηρίων του ήταν αδήλωτες. Σε κάποια από αυτά διοργανώνονταν συνέδρια και σεμινάρια επιδοτούμενα με «μαύρο» χρήμα από τη Novartis.
Ακόμη και σήμερα λειτουργούν τέτοια ιδιωτικά σχολεία χωρίς άδεια, ή με ψευδείς δηλώσεις και κάποιες υποθέσεις βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση. Τη Δευτέρα, μετά από παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ, εκδικάζεται υπόθεση μεγάλου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου της επαρχίας που λειτουργούσε επί σειρά ετών με άδεια που αποκτήθηκε με ψευδείς δηλώσεις, ή χωρίς καν άδεια. Τέσσερις μέτοχοι του σχολείου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, καθώς προσκόμισαν ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, οι οποίες δεν αποκάλυπταν την πραγματική κτηριολογική κατάσταση του σχολείου, αποκρύπτοντας την ύπαρξη αιθουσών που λειτουργούσαν αυθαίρετα.
Η ΟΙΕΛΕ καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να προβούν άμεσα σε όλες τις ενέργειες για να ελεγχθούν προσεκτικά οι όροι αδειοδότησης των ιδιωτικών σχολείων και να τιμωρηθούν με τον προβλεπόμενο τρόπο όσοι εξαπάτησαν το κράτος και τους γονείς, πρωταγωνίστησαν σε φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, νόθευσαν τον καλώς εννούμενο ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά σχολεία που λειτουργούν νόμιμα και έθεσαν σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία και την ασφάλεια μαθητών και εργαζόμενων. Για το ζήτημα αυτό απέστειλε επιστολή  προς τον Υπουργό Παιδείας ζητώντας την παρέμβασή του.

Συντάκτης: 
Χρήστος Κάτσικας

EFSYN.GR
  • Blogroll

  • Blog Archive