Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Ο Σκουπιδιάρης Που Έχτισε Την «Δύναμη Των Λέξεων»!

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Τρίτη, Ιουνίου 27, 2017
Η ενδιαφέρουσα ιστορία του Jose Alberto Gutierrez, ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια, όταν βρήκε στα σκουπίδια ένα αντίτυπο του κλασικού μυθιστορήματος «Anna Karanina» και αποφάσισε να το κρατήσει. Η φύση της δουλειάς του, του επέτρεπε να...
έχει πρόσβαση σε όλα όσα οι κάτοικοι  της Μπογκοτά θεωρούσαν άχρηστα και τοποθετούσαν στους κάδους. Με τον καιρό ανακάλυψε πολλούς θησαυρούς που προστέθηκαν στη συλλογή του, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μία τεράστια βιβλιοθήκη 25.000 βιβλίων.

Ο Jose μπορεί να μην το τελείωσε, αλλά μετέτρεψε το σπίτι του σπίτι σε… σχολείο, με τη βοήθεια της γυναίκας του, Luz Mery Gutierrez. Εκείνη, μοδίστρα στο επάγγελμα, ανέλαβε να επιδιορθώνει όσα βιβλία ήταν σε κακή κατάσταση, εκείνος, ερωτευμένος πια με τη λογοτεχνία, μεταμόρφωσε το ισόγειο του σπιτιού τους σε μια δωρεάν βιβλιοθήκη εν ονόματι: «Η δύναμη των λέξεων». «Νομίζω ότι είναι η μόνη βιβλιοθήκη στον κόσμο όπου τα βιβλία προσφέρονται σε όσους τα θέλουν», αναφέρει ο ίδιος.

Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα και πολλοί εθελοντές έσπευσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία και συντήρηση της βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα με τον καιρό πλήθαιναν οι δωρεές βιβλίων, που έκαναν ακόμη πλουσιότερη την «Δύναμη των Λέξεων». Πέρα από τη στέγη που
διέθεσε σε εκατοντάδες βιβλία και πέραν του γεγονότος ότι έδωσε πρόσβαση στη λογοτεχνία  σε πολλούς ανθρώπους, που δεν την είχαν ως τότε, η προσφορά του δε σταμάτησε εκεί. Ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους, ταξίδεψαν σε όλη την Κολομβία αλλά και σε άλλες φτωχές περιοχές, για να μοιράσουν λογοτεχνικά βιβλία.

«Τα βιβλία με μεταμόρφωσαν, για αυτό πιστεύω ότι είναι ένα σύμβολο πίστης γι’ αυτές τις περιοχές» δηλώνει ο Jose, «Ένα σύμβολο της ειρήνης».
Ο Jose Alberto θα μπορούσε να είναι ήρωας σε κάποιο comic, -The Garbage Man-. Η προσωπική του ανάγκη για μάθηση προσπέρασε κάθε εμπόδιο και έγινε δύναμη. Η Δύναμη των Λέξεων.















ΠΗΓΗ
  • Blogroll

  • Blog Archive