Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Εξαπατώντας γυναίκες σε κλινική γονιμότητας

Posted by Β.Π. Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2017
Γονιμοποίηση Ο γιατρός Γιαν Κάρμπαατ πρόσφερε επί δεκαετίες το δικό του σπέρμα και όχι του ανώνυμου δότη τον οποίο διάλεγαν οι πελάτισσες που τον.... εμπιστεύονταν κατά τη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης
«Μην ανησυχείτε, τώρα σας φέρνω φρέσκο σπέρμα» ήταν η κλασική δήλωση του Γιαν Κάρμπαατ σε αρκετές γυναίκες που κατέφευγαν στην κλινική του για τεχνητή γονιμοποίηση.
Τις εκμεταλλευόταν σε μία από τις πιο ευάλωτες περιόδους της ζωής τους, όταν η επιθυμία για την απόκτηση ενός παιδιού τις έκανε εξαιρετικά εύπιστες στις διαβεβαιώσεις του.
Αλλά το «φρέσκο» σπέρμα που πρόσφερε ήταν δικό του κι όχι του ανώνυμου δότη που είχαν επιλέξει οι γυναίκες από τον σχετικό κατάλογο.
Σύμφωνα με αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην Ολλανδία, δεκάδες από τα παιδιά που γεννήθηκαν από τεχνητή γονιμοποίηση στην κλινική Bijdorp του Κάρμπαατ στο Ρότερνταμ μπορεί να είναι βιολογικά του τέκνα.
Ηδη 18 άτομα, έπειτα από σύγκριση του DNA τους με εκείνο ενός «νόμιμου» γιου του γιατρού, αποδείχτηκε ότι είναι βιολογικοί του απόγονοι.
Αλλοι 25 νέοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και αύριο αναμένεται η απόφαση για το αν θα γίνει δεκτό το αίτημά τους για εκταφή της σορού του προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα γενετικά τεστ.

Η διαθήκη του

Ο Κάρμπαατ, που πέθανε τον περασμένο Απρίλιο στα 89 του χρόνια, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, δηλώνοντας κυνικά πως «πρόκειται για μια ομάδα πικραμένων γυναικών που δεν έμειναν ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα. Είμαι υπεράνω όλων αυτών»!
Αλλά μέσω της διαθήκης του απαγόρευσε να ληφθεί δείγμα DNA του μετά θάνατον και όρισε ότι θα αποκληρωθεί όποιο «νόμιμο» παιδί του δεχτεί να κάνει ανάλογο τεστ.
Επί δεκαετίες η κλινική Bijdorp κατάφερνε να αποκρύβει τις απάτες της. Το 2004 νέα ολλανδική νομοθεσία αναγνώρισε το δικαίωμα των νέων άνω των 16 ετών να μάθουν την ταυτότητα του βιολογικού τους πατέρα.
Κάποιοι που το ζήτησαν έκτοτε δεν βρήκαν κανένα σχετικό στοιχείο στην κλινική.
Ετσι άρχισαν οι έλεγχοι και οι υγειονομικές αρχές διαπίστωσαν, ανάμεσα στα άλλα, ότι κανένας δωρητής δεν μπορούσε να ταυτοποιηθεί απόλυτα και ότι αναμείγνυαν σπέρμα διαφόρων αντρών για να αυξήσουν τις πιθανότητες κύησης, μια απαγορευμένη πρακτική.
Το 2009 διατάχθηκε το κλείσιμό της. Το ότι γονιμοποιούσε τις γυναίκες με δικό του σπέρμα αποκαλύφθηκε πολύ αργότερα.
Παθιασμένος για την «επιτυχία» (και τα συνακόλουθα κέρδη που αυτή εγγυόταν) ο ξανθός, γαλανομάτης και ευπαρουσίαστος στα νιάτα του Κάρμπαατ θεωρούσε τον εαυτό του ιδανικό και «ανώτερο» δότη.
«Ελεγε πως χρησιμοποιούσε το σπέρμα του για το υπέρτατο καλό. Πως έτσι πρόσφερε υπηρεσία στην ανθρωπότητα» δήλωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» η 36χρονη ψυχίατρος Μονιέκ Βάσενααρ, μία από τις νέες γυναίκες που έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Οταν τον συνάντησε, το 2011, βρέθηκε απέναντι σε έναν άνθρωπο χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς.
«Επαιξε με τις γυναίκες και ποτέ δεν τον ενδιέφεραν οι συνέπειες των πράξεών του. Μου είπε ότι μπορεί να ήμουν παιδί του. Και ήταν σίγουρος πως έκανε το σωστό γιατί οι γυναίκες ήθελαν το σπέρμα ενός άντρα ξεχωριστού, με ανώτερες σπουδές».

efsyn.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive