Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017

Το φθηνό ή πάμφθηνο εργατικό δυναμικό αποτελούσε πάντοτε επιδίωξη πρωτίστως του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και κρατικών θεσμών και κυβερνήσεων. Εξ ού και οι "Μανωλάδες" που, ειδικά σε...
επαρχιακές περιοχές, ανθίζουν. Μόνο που τώρα, όπως φαίνεται και από τη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, θεσμοθετούνται και επίσημα.

Όπως λοιπόν μπορεί να διαβάσει κανείς σε έγγραφο του υπουργείο που αναρτήθηκε πριν κάποιες ημέρες στη Διαύγεια, 200 πρόσφυγες, ηλικίας 15-18 ετών, από Κέντρα Φιλοξενίας της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, θα ενταχθούν σε πιλοτικά προγράμματα αγροτικής εκπαίδευσης.


Στα προγράμματα αυτά θα εφαρμοστεί η μέθοδος "on the job training", ελληνιστί "Εκπαίδευση κατά την Εργασία". Επί της ουσίας το υπουργείο και όσοι βρεθούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα θα πάρουν παιδιά μικρής ηλικίας, τα οποία θα έπρεπε να βρίσκονται στο σχολείο και τα βάζει να δουλεύουν αμισθί σε εργασίες όπως "συγκομιδή, καλλιέργειες, άρδευση, pest control κλπ"!

Το έγγραφο αναφέρει για τους σκοπούς της κίνησης αυτής: "Στόχος της δράσης είναι να βοηθήσει τους εκπαιδευόμενους να αποκτήσουν τεχνικές δεξιότητες, τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην ένταξη στην αγορά εργασίας ή για κάλυψη προσωπικών αναγκών ή/και κοινωφελών σκοπών."

Εδώ θα πρέπει φυσικά να τονιστεί η ύπαρξη των όρων "δεξιότητες" και "ένταξη στην αγορά εργασίας" και το πως χρησιμοποιούνται εδώ. Πρόκειται για κατεξοχήν έννοιες που στοχεύουν στην εξασφάλιση ευέλικτου, χωρίς ουσιαστική εκπαίδευση, εργατικού δυναμικού, βασικά θεωρητικά εργαλεία του "οπλοστασίου" του νεοφιλελευθερισμού. Για δικαιώματα και συνθήκες εργασίας ούτε λόγος! Και όλα αυτά σε επίσημο έγγραφο υπουργείου.

Ακόμη αναφέρεται:

"Πέραν των άμεσα ωφελουμένων που είναι οι πρόσφυγες 15-18 ετών που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, ωφελούμενος πληθυσμός είναι και οι οικογένειές τους, αλλά και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, η οποία επωφελείται από την ομαλή ένταξη των προσφύγων στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο".

Και λίγο πιο κάτω:

"Με την πιλοτική εφαρμογή των δύο προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης επιδιώκεται η αποτίμηση και αξιολόγηση του βέλτιστου τρόπου προσέγγισης της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας των προσφύγων-μεταναστών και η διερεύνηση των ορίων και των πιθανών αποκλίσεων του εγχειρήματος, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για το σχεδιασμό ανάλογων προγραμμάτων σε ευρύτερο πληθυσμό προσφύγων της ίδιας ηλικιακής ομάδας".

Σε αυτό το σημείο είναι αναγκαίο να γίνει η εξής υπενθύμιση: Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων που διαμένουν στην Ελλάδα χωρίς τη θέλησή τους έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως τελικός τους προορισμός είναι χώρες της Ευρώπης, όπου βρίσκονται οι οικογένειές τους ή άλλοι συγγενείς και φίλοι. Βασικό αίτημά τους είναι να ανοίξουν τα σύνορα και να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ουκ ολίγες είναι δε οι διαμαρτυρίες και τα βίαια επεισόδια για τον λόγο αυτό.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης όμως φαίνεται ότι επιφυλάσσει άλλα σχέδια για τους ανθρώπους αυτούς. Αφού φυλακίστηκαν (κυριολεκτικά) στη χώρα μας και αφού τους έκλεισαν σε στρατόπεδα που τα ονόμασαν "Κέντρα Φιλοξενίας", τώρα ήρθε η ώρα να τους "εντάξουν", όπως λέει και το υπουργείο Οικονομίας, στην κοινωνία, με προγράμματα "απόκτησης δεξιοτήτων" και "τσάμπα εργασίας".

Πρόκειται για παιδιά 15-18 ετών, τα οποία από τις σχολικές αίθουσες πετιούνται κυριολεκτικά σε χωράφια...

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΔΩ

Τι απαντά το υπουργείο

Διευκρινίσεις εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σχετικά με το ζήτημα, δημιουργώντας ακόμη περισσότερα ερωτήματα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

- Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί και για το επόμενο εκπαιδευτικό έτος. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια των παραπάνω παρεμβάσεων, το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης χρηματοδοτεί το πρόγραμμα «Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος αγροτικής εκπαίδευσης σε πρόσφυγες 15-18 ετών, που σχεδιάστηκε από το υπουργείο Παιδείας».

- Οι βασικοί στόχοι του εν λόγω προγράμματος είναι η εκπαίδευση των παιδιών αυτών και η απόκτηση δεξιοτήτων σε πεδία αγροτικής εκπαίδευσης, οι οποίες να μπορούν να συμβάλουν ως γνώση, μεταξύ άλλων στην ενδεχόμενη επαγγελματική πορεία των παιδιών που βρίσκονται κοντά στην ενηλικίωση.

- Το πιλοτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε χώρους και από διδακτικό προσωπικό των δυο Γεωπονικών Πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, με θεωρητική όσο και πρακτική άσκηση, κατ' αναλογία με την πρακτική άσκηση των φοιτητών των αντίστοιχων Ιδρυμάτων. Συνεπώς, τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να μεταφερθούν σε κανένα χωράφι, ούτε για να εκπαιδευτούν ούτε για να εργαστούν.

- Για τα παιδιά, ηλικίας 15-18 ετών, τα οποία δεν μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, αφενός λόγω της απομάκρυνσής τους από την εκπαιδευτική διαδικασία στις χώρες προέλευσής τους, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν σε αυτές, αφετέρου δε, λόγω ηλικίας, σχεδιάστηκε η συγκεκριμένη πρόσκληση για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος αγροτικής εκπαίδευσης. Η επιλογή αυτή έγινε γιατί κανένα υπάρχον εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες των ευάλωτων αυτών παιδιών. «Μέριμνά μας είναι όχι μόνο η προστασία τους από κινδύνους εκμετάλλευσης, αλλά και η εκπαίδευσή τους από πανεπιστημιακά ιδρύματα, στοιχεία που δηλώνουν τη μεροληψία μας υπέρ των παιδιών αυτών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

- Τα παιδιά που συμμετέχουν δεν αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, αλλά τους δίνεται επιπρόσθετα η δυνατότητα συμμετοχής στην αγροτική ή τεχνική εκπαίδευση, όπως ακριβώς γίνεται και με τα παιδιά ελληνικής καταγωγής. «Οι εν λόγω εκπαιδεύσεις και όσοι συμμετέχουν σε αυτές, είτε Έλληνες είτε μετανάστες και πρόσφυγες, δεν υστερούν σε ποιότητα και αξία από τους απόφοιτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Είναι χυδαίο να διαστρεβλώνεται τόσο απροκάλυπτα η πραγματικότητα, για θέματα μάλιστα που αφορούν μία ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, η οποία χρήζει της στήριξης όλων μας» σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του.


alfavita
  • Blogroll

  • Blog Archive