Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στις φυλακές της Ολλανδίας

Posted by Αργυρώ Μπρατσιώτη Σάββατο, Ιουλίου 15, 2017
Κλειδιά για τα κελιά τους έχουν πλέον οι κρατούμενοι στην Ολλανδία, στο πλαίσιο ενός προγράμματος επανένταξης, που τους επιτρέπει να μπαινοβγαίνουν μέχρι 21:30.

Σύμφωνα με τον Independent, οι κρατούμενοι στο Dordrecht, το Heerhugowaard, το Zaandam και το Arnhem, διαθέτουν εκτός από...
τα κλειδιά και ψηφιακή οθόνη, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να παραγγείλουν διάφορα προϊόντα και τρόφιμα και να κάνουν συναντήσεις με άλλους κρατουμένους ή το προσωπικό της φυλακής.


Στόχος του προγράμματος, είναι η ομαλή επανένταξη των κρατουμένων και οι εμπνευστές εκτιμούν πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα υπό συνθήκες σχετικής ελευθερίας. Με αυτόν τον τρόπο οι κρατούμενοι έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν περισσότερες αποφάσεις και να αναλάβουν τις ευθύνες για τις αποφάσεις τους.

Το πρόγραμμα εντυπωσιάζει με την πρωτοποριακή του προσέγγιση αλλά ταυτόχρονα προκαλεί και αντιδράσεις. Μεταξύ αυτών που εκφράζουν την αντίθεσή τους είναι και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι έστειλαν και επιστολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζοντας ότι είναι πλέον μηδαμινή η επίβλεψη και το κράτος αποτυγχάνει να δικαιώσει τα θύματα του εγκλήματος.

Επιπροσθέτως, φοβούνται ότι οι κρατούμενοι θα καταχραστούν την ελευθερία τους και θα γίνουν επικίνδυνοι. «Υπάρχει ελάχιστη εποπτεία», δήλωσε ο Rob Minkes, πρόεδρος του συμβουλίου εργαζομένων του τμήματος φυλακών, στην εφημερίδα Algemeen Dagblad. «Αυτοί οι κρατούμενοι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν μόνοι τους και χωρίς καμία επίβλεψη. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να συνεχίσουν τις εγκληματικές τους δραστηριότητες επειδή θα μπορούν να συνομιλούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς κανένα έλεγχο. Επίσης θα είναι ευκολότερο να προμηθευτούν και να κάνουν εμπόριο ουσιών».

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που απασχολεί τους σωφρονιστικούς και αυτό είναι οι θέσεις εργασίας τους. Όπως ισχυρίστηκε ο Rob Minkes το συγκεκριμένο σχέδιο θα οδηγήσει σε ραγδαία μείωση του προσωπικού των φυλακών. «Αυτό το πείραμα εξαπλώνεται σαν ιός σε όλη την Ολλανδία, αλλά δεν έχει διερευνηθεί αν έχει θετική επίδραση στους κρατούμενους. Επιπλέον το οφείλουμε στα θύματα των εγκλημάτων, να βεβαιωθούμε πρώτα ότι η διαδικασία αυτή ωφελεί την κοινωνία», είπε.

Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας υπερασπίστηκε το σχέδιο και μέχρι στιγμής φαίνεται πως να επιβεβαιώνεται. Οι πολιτικές πρόληψης και ορθής επανένταξης των κρατουμένων έφεραν αποτελέσματα στην Ολλανδία. Από το 2007 έως το 2015, δηλαδή μόλις μέσα σε 9 χρόνια, η εγκληματικότητα κατέγραψε μείωση κατά 27%.

Τα τελευταία χρόνια, στην Ολλανδία των 17 εκατομμυρίων ανθρώπων, ο αριθμός των φυλακισμένων ανέρχεται στα 11.600 άτομα, ακολυθώντας εδώ και χρόνια μια πτωτική πορεία ποηυ έχει οδηγήσει και στο κλείσιμο πολλών φυλακών της χώρας. Ήδη έχουν κλείσει 27 και θα ακολουθήσουν κι άλλες από τις 38 που παραμένουν σε λειτουργία. Ο μικρός αριθμός κρατουμένων είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν 240 κρατούμενοι από τη γειτονική Νορβηγία, για να καλύψουν τα άδεια κελιά.

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive