Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017

Τουρισμός: Στροφή στους εργαζόμενους των 410 ευρώ

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Τρίτη, Αυγούστου 01, 2017
Έμφαση σε προσλήψεις νέων έως 25 ετών, φαίνεται ότι δείχνουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού. Αιτία το γεγονός ότι αυτή η κατηγορία εργαζομένων μπορούν να...
αμειφθούν ακόμα και με 511 ευρώ μικτές αποδοχές, δηλαδή 410 ευρώ καθαρά.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού – Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ – ΥΤΕ) δείχνουν ότι δημιουργείται μια νέα τάση μεταξύ των επιχειρηματιών του κλάδου: Είναι η τάση της «αρνητικής κουλτούρας στον εργοδότη». Αυτό σημαίνει ότι μια νέα «γενιά» εργοδοτών εθίζεται στο να καταβάλλει αποδοχές στα επίπεδα των 400 – 500 ευρώ το μήνα, είτε πρόκειται για περιπτώσεις μαθητείας από χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, είτε πρόκειται για περιπτώσεις νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Έτσι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να υπογραφούν στον κλάδο Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αφού στην περίπτωση αυτή οι επιχειρηματίες θα κληθούν να καταβάλλουν τους διπλάσιους μισθούς για τους επαγγελματίες που έχουν προϋπηρεσία κάποιων ετών. Με τον τρόπο αυτό δυσκολεύει αφάνταστα η επιβίωση επαγγελματιών με υψηλότερα κασέ, μιας και η τάση είναι «όσο γίνεται χαμηλότερους μισθούς για εργαζόμενους που κάνουν τη δουλειά». Βέβαια οι επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν ότι έτσι οι επιχειρηματίες πριονίζουν το κλαδί που κάθονται οι ίδιοι, μιας και με τον τρόπο αυτό έννοιες όπως «ποιότητα υπηρεσιών» πάνε… περίπατο.

Η πτώση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όμως μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον σημαντική μείωση στις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό που θεωρούνται «γεμάτα πορτοφόλια» με διάθεση να ξοδέψουν σημαντικά ποσά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η χώρα θα ξεμείνει με τουρίστες β' κατηγορίας, που αντί να αποφέρουν έσοδα, προκαλούν φασαρίες και επεισόδια.
dikaiologitika
  • Blogroll

  • Blog Archive