Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΑΓΝΟΔΙΚΗ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΕ ΑΔΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ;

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Δευτέρα, Αυγούστου 28, 2017
Η ανυπακοή σε άδικους νόμους (διόδια, εισιτήρια σε νοσοκομεία, επανασυνδέσεις σε διακοπές ρεύματος και νερού, άρνησης πληρωμών χαρατσιών, απελευθέρωσης παραλιών και ελεύθερη κατασκήνωση,  ελεύθερη μεταφορά σε όλους κλπ)  δεν εμφανίστηκε με την δράση του Κινήματος Δεν Πληρώνω.
Πολύ πριν από εμάς υπήρχαν λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων που ρισκάρισαν την προσωπική τους ελευθερία, ακόμη και την ζωή τους για να ανοίξουν δρόμους δικαιοσύνης για όλους εμάς που βαδίζουμε πάνω στα χνάρια τους.
Μία τέτοια "συναγωνίστρια" μας ήταν και η Αγνοδίκη.
 Ποιά ήταν:...



Η Αγνοδίκη φέρεται ως η πρώτη καταγεγραμμένη στη παγκόσμια ιστορία γυναίκα που άσκησε επίσημα το επάγγελμα της μαίας.
Έζησε στην αρχαία Αθήνα κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα. Μέχρι των ημερών της οι νόμοι της Πολιτείας απαγόρευαν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος από μέρους των δούλων, ιδιαίτερα δε από μέρους των γυναικών έστω και ελεύθερων. Λόγω δε των απαγορευτικών εκείνων νόμων πολλές γυναίκες ντρέπονταν να καλούν ιατρούς, άνδρες, όταν ασθενούσαν ακόμη και κατά τους τοκετούς, με συνέπεια να πεθαίνουν σε μεγάλο βαθμό οι επίτοκοι.
Η Αγνοδίκη τότε, φορώντας ανδρικά ενδύματα, παρουσιάσθηκε ως νεαρός σπουδαστής και φοίτησε ιατρική πλησίον του περίφημου ιατρού της αρχαιότητας Ηρόφιλου όπου και εκπαιδεύτηκε στην ιατρική και μάλιστα με ειδίκευση στη γυναικολογία σημειώνοντας εκπληκτικές επιτυχίες, αν συνυπολογισθεί πως ήταν και η μόνη στην τότε Αθήνα, εμπιστευόμενη το μυστικό της στις πελάτισσές της.
Οι άρρενες ιατροί συνάδελφοί της, που συνέχιζαν να θεωρούν πως ήταν άνδρας κατέφυγαν τότε στα Δικαστήρια κατηγορώντας τον (την) ότι η φήμη του (της) ήταν προϊόν αθέμιτων σχέσεων με τις γυναίκες. Η Αγνοδίκη για να καταρρίψει την κατηγορία αυτή αναγκάσθηκε τότε ν΄ αποκαλύψει το φύλο της, αλλά και παρά την έκπληξη όλων κατηγορήθηκε ως παραβάτης των κειμένων νόμων.
Έτσι ακολούθησε δεύτερη δίκη περισσότερο πολύκροτη από την πρώτη. Η Αγνοδίκη όμως έχοντας ισχυρούς υπερασπιστές της εποχής, ακόμη και συζύγους αρχόντων, επέτυχε όχι μόνο την πανηγυρική αθώωσή της, που πιθανώς εξ αυτού του γεγονότος να προήλθε ιστορικά το όνομά της, αλλά επίσης και την αναθεώρηση της κείμενης νομοθεσίας, επιτρέποντας έτσι, από τότε, στις γυναίκες της αρχαίας Αθήνας να σπουδάζουν την Ιατρική και να μετέρχονται το ιατρικό λειτούργημα.

(με πληροφορίες από την wikipedia)
  • Blogroll

  • Blog Archive