Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Στο βωμό του τουρισμού - Χωρίς στέγη οι δάσκαλοι στα Χανιά

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Κυριακή, Σεπτεμβρίου 10, 2017
Τις παρενέργειες από την υπερανάπτυξη πλατφορμών όπως η AirBnB σε τουριστικές περιοχές τονίζει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που διορίζονται στο νομό αδυνατούν να...
βρουν στέγη. Το μεγαλύτερο μέρος των καταλυμάτων διατίθεται σε τουρίστες και για όσα απομένουν ζητούνται υπέρογκα ενοίκια.

Η εξασφάλιση εσόδων από τις ευκαιριακές τουριστικές μισθώσεις έχει οδηγήσει να ζητούνται ακόμα και 350 ευρώ για μια γκαρσονιέρα στα Χανιά ενώ τα μεγαλύτερα σπίτια, για εκπαιδευτικούς που αναγκάζονται να μετακινηθούν με τις οικογένειές τους, φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη, υπερκαλύπτοντας κάποιες φορές και το μισθό των εκπαιδευτικών.

Για το θέμα μάλιστα ο Σύλλογος απευθύνθηκε στον δήμαρχο Χανίων, ο οποίος πέρα από την κατανόηση του προβλήματος, δεν φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να δώσει κάποια λύση. Ωστόσο, δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα σε συνεδρίαση του οργάνου όλων των δημάρχων της Κρήτης.

Δημόσια συζήτηση για το θέμα στα Χανιά έχει ανοίξει ήδη από την αρχή του καλοκαιριού το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων επισημαίνοντας το πρόβλημα και ζητώντας να προστατευτεί το κοινωνικό δικαίωμα της στέγασης.

Από την πλευρά τους οι δάσκαλοι του νομού προτείνουν και λύσεις όπως να διαμορφωθούν κτίρια ή να επιδοτηθεί η ενοικίαση ξενοδοχείων από τον Δήμο ακόμα και να υπάρξουν κονδύλια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να χτιστούν στις τουριστικές πόλεις εργατικές εστίες ώστε να αντιμετωπιστεί σε βάθος το πρόβλημα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και νηπιαγωγών Χανίων αναφέρεται:

"Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στα Χανιά στο ζήτημα της εύρεσης κατοικίας αποτελεί μείζον ζήτημα στο οποίο το κράτος και ο Δήμο οφείλουν να παρέμβουν βρίσκοντας λύσεις.

Η αδυναμία να βρεθούν σπίτια προς ενοικίαση, τα πανάκριβα (σε βαθμό παραλογισμού) ενοίκια που ζητούνται από τους ιδιοκτήτες, αλλά και οι παράλογες απαιτήσεις (ενοικιάσεις μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα πριν το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, οι αιφνιδιαστικές εξώσεις κλπ) έχουν διαμορφώσει μια ασφυκτική κατάσταση για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς (και όχι μόνο) που ψάχνουν σπίτι.

Πώς είναι δυνατόν να επιβιώσει ένας αναπληρωτής με μισθό 700 – 800€ όταν του ζητούν για μια γκαρσονιέρα έως και 350€; Για να μη μιλήσουμε για συναδέλφους με οικογένειες που μοιραία αναζητούν μεγαλύτερα σπίτια. Τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα για ανθρώπους που αναγκάζονται να έρθουν στα Χανιά εγκαταλείποντας τις οικογένειές τους λόγω δεσμεύσεων και είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν δύο ενοίκια. Πώς είναι δυνατόν να έρθει ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός στα Χανιά όταν θα ξοδέψει τη μισή σχεδόν σχολική χρονιά ψάχνοντας να βρει σπίτι; Έχουμε αναρωτηθεί τι θα σημάνει αν οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι φοιτητές κλπ θα πάψουν να έρχονται στα Χανιά λόγω του απαγορευτικού κόστους διαβίωσης; Θα είναι οι εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι που τους «καλούν και δεν πάνε» ή το ότι οι συνθήκες που επικρατούν έχουν κάνει απαγορευτική τη διαμονή των ανθρώπων αυτών στα Χανιά; Θα αναζητούμε τότε εθελοντές ανάμεσα στους τουρίστες και επισκέπτες της πόλης για να μας θεραπεύσουν και να διδάξουν τα παιδιά μας;

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της περαιτέρω προσαρμογής των κοινωνικών παροχών (παιδεία, υγεία, κλπ) στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Είναι αποτέλεσμα της παράδοσης βασικών δικαιωμάτων όπως η στέγαση στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Είναι αποτέλεσμα ότι για δεκαετίες η προσοχή των τοπικών αρχών στράφηκε αποκλειστικά στη μέριμνα για να εξασφαλιστεί το επιχειρηματικό κέρδος και όχι να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες.  Η κερδοσκοπία στη γη και τα ακίνητα με την καραμέλα της τουριστικής ανάπτυξης αποτελούν παράγωγα της καπιταλιστικής κρίσης. Αποτελεί απόλυτο παραλογισμό ενός συστήματος σε μια πόλη με τόση μεγάλη προσφορά στέγης, δωματίων ξενοδοχείων να μην υπάρχουν σπίτια για τους εκπαιδευτικούς.

Ο Σύλλογος μας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Βάμβουκα θέτοντας τα ζητήματα που προκύπτουν στο θέμα της στέγασης και ο οποίος δεσμεύτηκε να το θέσει στην ΠΕΔ Κρήτης. Ωστόσο από τη συγκεκριμένη συνάντηση δεν διαφάνηκαν συγκεκριμένες λύσεις παρότι υπήρξε κατανόηση του προβλήματος. Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας με σκοπό την εύρεση προσωρινών λύσεων.

Απαιτούμε όμως από Δήμο και κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος και την ανακούφιση των συναδέλφων.

Να διαμορφωθούν κτίρια με ευθύνη και χρηματοδότηση του Δήμου ώστε να στεγάζονται οι νέοι συνάδελφοι.

Να χρηματοδοτηθούν από το Δήμο Χανίων και τους άλλους Δήμους του Νομού, με φτηνό αντίτιμο δωμάτια ξενοδοχείων.

Να υπάρξουν κονδύλια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να χτιστούν στις τουριστικές πόλεις εργατικές εστίες ώστε να αντιμετωπιστεί σε βάθος το πρόβλημα."
ΠΗΓΗ
  • Blogroll

  • Blog Archive