Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Κamara Mohamed ήρθε στην Αθήνα πριν από εννέα χρόνια, από τη Νέα Γουινέα. Έχει άδεια παραμονής και με την πρώην γυναίκα του έχει αποκτήσει ένα αγοράκι, που είναι σήμερα τεσσάρων ετών. Είναι πρώην ποδοσφαιριστής στην ομάδα της...
Χαλκίδας και τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου, περνούσε μια ήσυχη βραδιά με τη σύντροφό του και έναν φίλο τους στο Μοναστηράκι. Η βραδιά, όμως, δεν παρέμεινε ήσυχη.

«Καθόμασταν με τη σύντροφό μου και άλλο έναν φίλο στο Μοναστηράκι, μπροστά στην εκκλησία. Ήταν περίπου 11:30 το βράδυ. Δίπλα μας ήρθε και κάθισε ένας μεθυσμένος και του έπεσε το μπουκάλι της μπίρας του στα πόδια του», θυμάται ο Mohamed. Η σύντροφός του, Ελισάβετ, προσθέτει: «Στο πεντάλεπτο πάνω, έρχεται ένας που πουλάει βραχιολάκια, επίσης μεθυσμένος, και φωνάζει "Ποιος μου πέταξε το μπουκάλι στο χέρι;". Κανείς δεν το είχε πετάξει. Έρχεται λοιπόν η Aστυνομία και ρωτάει τι έγινε. Τους λένε, λοιπόν, ότι αυτός είναι μεθυσμένος και ισχυρίζεται ότι κάποιος του πέταξε ένα μπουκάλι, ενώ δεν το είδε κανείς από τα 20 άτομα που ήταν εκεί. Από μακριά δείχνει ο μεθυσμένος στον αστυνομικό ότι το έκανε ο Mohamed. Αυτός με τον Mohamed δεν έχουν προβλήματα, απλώς ήταν πολύ μεθυσμένος».

Ένας από τους αστυνομικούς, λοιπόν, πλησιάζει τον Mohamed και ξεκινάει να τον βρίζει με φανερό ρατσιστικό κίνητρο: «Ξαφνικά έρχεται και μου λέει, "Μη γαμήσω, φύγε από εδώ τώρα. Και όταν θα είμαι εγώ στο Μοναστηράκι, δεν θα πατάς το πόδι σου", ενώ είπε και "ούτε εσύ, ούτε κανένας μαύρος". Εγώ του έλεγα "Για ποιον λόγο;" και ούρλιαζε. Αλλά εγώ του έλεγα, "Γιατί να φύγουμε; Τι κακό κάναμε; Επειδή είμαι μαύρος; Εδώ παρέα καθόμαστε, στην πλατεία. Έκανα κάτι κακό;". Όχι. Εγώ καθόμουν στην παρέα μου. Γιατί να μου λες "Σήκω φύγε, θα σε γαμήσω";», λέει ο Mohamed και περιγράφει το πώς ο αστυνομικός ξεκίνησε να τον τραβάει, να τον πιάνει από τα μαλλιά και μέσα σε δευτερόλεπτα να του περνά χειροπέδες.

Όπως λέει ο μουσικός, εκείνος τους έλεγε ότι έχει χαρτιά και αν θέλουν να τους τα δώσει, αν και δεν του τα ζήτησαν ποτέ: «Έχω χαρτιά, έχω παιδί, έχω δικηγόρο κι αν θες να σας πάρει τηλέφωνο τώρα», έλεγε εκείνος. Ο αστυνομικός συνέχιζε να βρίζει.

Η Ελισάβετ προσπαθούσε να μπει ανάμεσα, αλλά της φώναζαν ότι θα την πάρουν μέσα και εκείνη. «Ο ένας τον κρατούσε με τις χειροπέδες και τον βάσταγε από τον λαιμό, και ο άλλος από μπροστά, του έδινε μπουνιές. Οι υπόλοιποι 15 αστυνομικοί κοιτούσαν». Η αστυνομική βία συνεχίστηκε και στο Α.Τ. Ομονοίας όπου τον μετέφεραν και τον χτύπησαν μπροστά στον αξιωματικό υπηρεσίας, όπως καταγγέλλει.

«Όταν είπα ότι θέλω να πάρω τηλέφωνο τη γυναίκα (όπως αποκαλεί τη σύντροφό του) και τη δικηγόρο μου, μου είπε ο αστυνομικός: "Γαμώ και εσένα και τη γυναίκα και τη δικηγόρο σου"», λέει εκείνος. Την ίδια ώρα, η Ελισάβετ δεν είχε πληροφορίες για το πού τον είχαν μεταφέρει: «Πήγα στο Τμήμα Ακροπόλεως και ήταν κλειστό. Ρώτησα πού πάνε τις προσαγωγές και μου είπαν στον Νέο Κόσμο. Πήγα εκεί και περίμενα μία ώρα, μέχρι να έρθουν, επειδή πρώτα τον είχαν πάει από Ομόνοια, Σύνταγμα και μετά εκεί. Όταν έφτασε, ήταν πρησμένος από το ξύλο».

Οι αστυνομικοί έκαναν μήνυση στον Mohamed και εκείνος σε αυτούς. «Κάθισα όλη νύχτα στο Τμήμα και πήγα το πρωί στο δικαστήριο. Η εισαγγελέας μού είπε να πάω στο γιατρό. Στο νοσοκομείο είπαν ότι έχω κακώσεις και περιμένουμε την ιατροδικαστική έκθεση, αλλά είχε ξεπρηστεί το μάτι μου», λέει ο Mohamed και η Ελισάβετ συμπληρώνει. «Είναι το χρώμα του τέτοιο που δεν κάνει σημάδι. Αν μου έριχναν εμένα τόσες μπουνιές, θα ήμουν μπλε μαρέν. Ξέρουν ποιους χτυπάνε. Ξέρουν τι κάνουν».

«Είναι ένα κραυγαλέο παράδειγμα αυτού που λέμε για χρόνια, του τι σημαίνει ρατσισμός μέσα στην Ελληνική Αστυνομία» - Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθηνών

«Να θυμίσουμε στους ρατσιστές Ράμπο της ΕΛ.ΑΣ. ότι ο δήμος της Αθήνας έχει δώσει τη δυνατότητα στους μουσικούς δρόμου να εκφράζονται ελεύθερα. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμος της Αθήνας δίνει άδειες μουσικής, οπότε δεν πέφτει λόγος στην Αστυνομία, ούτε γνώμη να έχει πάνω σε αυτό», τονίζει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή), στην οποία απευθύνθηκαν ο Mohamed και η Ελισάβετ, για να καταγγείλουν το περιστατικό.



«Οι αστυνομικοί δεν ζήτησαν χαρτιά ποτέ και τον συνέλαβαν με ένα ρατσιστικό υβρεολόγιο και απειλές ότι δεν μπορεί να είναι στο Μοναστηράκι. Το ότι τον πάνε στη γωνία και τον χτυπάνε στο πρόσωπο, τον πάνε στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας και τον χτυπάνε μπροστά στον αξιωματικό υπηρεσίας, είναι ένα κραυγαλέο παράδειγμα αυτού που λέμε για χρόνια, του τι σημαίνει ρατσισμός μέσα στην Ελληνική Αστυνομία», σχολιάζει ο Πέτρος Κωνσταντίνου και καταλήγει: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν μιλάει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης για το συγκεκριμένο περιστατικό, δεν ξέρω αν έχουν κάνει ΕΔΕ ή οτιδήποτε άλλο, είναι σαφές όμως ότι στην Αθήνα σιωπηλά επανέρχονται οι επιχειρήσεις-σκούπα της Ελληνικής Αστυνομίας σε διάφορα σημεία της πόλης και ιδιαίτερα στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο, για το οποίο ο δήμαρχος Καμίνης και ο δήμος της Αθήνας αυτοεπαινούνται πολλές φορές, ενώ παράλληλα γίνονται έλεγχοι σε μετανάστες και φτωχούς».

Την Πέμπτη είναι το δικαστήριο της υπόθεσης και ο Mohamed θα αιτηθεί αναβολής, επειδή θα απουσιάζει η δικηγόρος του. «Έχουμε καταθέσει αίτημα, για να δοθεί το βίντεο από το κατάστημα "Μουστάκας" που βρίσκεται εκεί και από την εταιρεία μάς λένε ότι χρειάζεται εισαγγελική εντολή. Ο εισαγγελέας ακροάσεως μάς λέει ότι δεν μπορεί να δώσει εισαγγελική εντολή, επειδή είναι ιδιώτης. Όμως, επειδή είναι το μόνο αποδεικτικό για την αθωότητά του, ζητάμε όποιος έχει φωτογραφίες ή βίντεο από το περιστατικό να μας τα στείλει», καταλήγει η Ελισάβετ.










ΠΗΓΗ
  • Blogroll

  • Blog Archive