Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Η δολοφονία μιας ασυμβίβαστης δημοσιογράφου

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 11, 2017
«Με αποκαλούν ακόμη και πόρνη... Δεν με νοιάζει τι θα μου συμβεί. Αλλά ανησυχώ πραγματικά για τη χώρα. Αυτοί οι τύποι θα τη διαλύσουν» απαντούσε η Ινδή δημοσιογράφος Γκάουρι Λανκές σε πρόσφατες απειλές που δεχόταν.

Υπονοώντας με το «αυτοί οι τύποι» τους εξτρεμιστές εθνικιστές ινδουιστές και τον...
πολιτικό τους εκπρόσωπο, το κόμμα (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι που τόσο επέκρινε με τα άρθρα της.

Προχθές οι απειλές έγιναν πραγματικότητα: τρεις ένοπλοι την δολοφόνησαν έξω από το σπίτι της, στην Μπανγκαλόρ του κρατιδίου Καρνατάκα.

Η 55χρονη δημοσιογράφος ήταν διευθύντρια της εβδομαδιαίας αριστερής εφημερίδας Lankesh Patrike, την οποία ίδρυσε ο διάσημος ποιητής, συγγραφέας, κινηματογραφιστής πατέρας της, ακτιβιστής όπως και η ίδια σε θέματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων.

Οι φίλοι της την περιγράφουν «ασυμβίβαστη και ριζοσπάστρια» και οι εχθροί της την κατηγορούν για μίσος προς στον ινδουσιμό.

Η Λανκές ήταν πολέμια της ινδουιστικής ακροδεξιάς και του συστήματος των καστών και διεκδικούσε μια κοσμική Ινδία.

Πίστευε ότι ο θρησκευτικός φανατισμός -ιδίως δε της κυβέρνησης Μόντι- μπορούσε να καταστρέψει την Ινδία.

Δεν έκρυβε τη συμπάθειά της προς το μαοϊκό αντάρτικο των Ναξαλιτών και προασπιζόταν με πάθος τα δικαιώματα των Νταλίντ, των «ανέγγιχτων» που αποτελούν την πιο χαμηλή κάστα της Ινδίας.

Τα τελευταία χρόνια δημοσιογράφοι που έχουν ασκήσει κριτική κατά των εθνικιστών ινδουιστών έχουν γίνει στόχος δολοφονιών, έχουν φυλακιστεί και έχουν διασυρθεί στα κοινωνικά μέσα, ενώ πολλές γυναίκες ρεπόρτερ έχουν δεχτεί απειλές για επιθέσεις και βιασμούς.

Υπουργός έφτασε προ διετίας να αποκαλέσει δημοσιογράφους «presstitutes» (πόρνες του Τύπου).

Η Λανκές ήταν μία από αυτές που βρέθηκε στο στόχαστρο. Πέρσι καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλακή για «δυσφήμηση» βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος BJP, αλλά αφέθηκε ελεύθερη μετά την άσκηση έφεσης.

Παρά τις διώξεις, η δημοσιογράφος επέμενε πως τίποτα δεν θα την αποτρέψει από να συνεχίσει τη δουλειά της, την οποία χαρακτήριζε «συνταγματικό μου καθήκον να συνεισφέρω με τον δικό μου μικρό τρόπο στην εγκαθίδρυση μιας κοινωνίας της ισότητας».

Τους τελευταίους μήνες έγραψε αρκετά άρθρα για τις αυθαιρεσίες των πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος, τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου, τα σκάνδαλα της τοπικής πολιτικής σκηνής.

Αλλά και για το πόσο επικίνδυνη έχει γίνει η πόλη της (κατά τα άλλα ινδική πρωτεύουσα της τεχνολογίας) για τις γυναίκες, σημειώνοντας τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οικογενειακής βίας, των δολοφονιών για την προίκα, των επιθέσεων με οξύ κατά γυναικών ή της συστηματικής παρενόχλησης στους δρόμους.

«Τι μπορεί να κάνουν οι γυναίκες της Μπάνγκαλορ για να ζήσουν όπως θέλουν; Πώς μπορούν να διεκδικήσουν τους δημόσιους χώρους χωρίς να φοβούνται πρόστυχους μπράβους, φανατικούς θρησκόληπτους και ανεγκέφαλους άντρες στην εξουσία που ως αιτία όλης αυτής της παρενόχλησης δείχνουν τα ρούχα των γυναικών αντί για την κοπριά που καταλαμβάνει το κεφάλι αυτών των αρσενικών;».

«Η φίμωση μιας δημοσιογράφου με αυτό τον τρόπο αποτελεί κακό οιωνό για την ινδική δημοκρατία» δήλωσε η Σομπχάνα Τζάιν, πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Δημοσιογράφων, ενώ η δημοσιογράφος Μπάρκχα Ντουτ συμπλήρωσε: «Η δολοφονία της Λανκές πρέπει να γίνει έκκληση αφύπνισης. Ολοι μας -και ιδίως οι γυναίκες- έχουμε αρνητικές εμπειρίες, απειλών και καταχρήσεων: από βιασμούς έως και δολοφονίες. Πήγα στην αστυνομία, κατέθεσα σε δικαστήριο, αλλά κανείς ποτέ δεν βρήκε τα άτομα που με απείλησαν».








Διαβάστε ακόμη

Η αλήθεια πρέπει να λάμψει.. Η περίπτωση της Βερόνικα Γκέριν



















ΠΗΓΗ
  • Blogroll

  • Blog Archive