Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Τι κρύβεται πίσω από την κακοποίηση ζώων

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 22, 2017
Πίσω από την κακοποίηση ενός ζώου, κρύβεται η κακοποίηση ενός παιδιού, ή μιας γυναίκας. Ένα άτομο ενδεχομένως με ψυχοπαθητική προσωπικότητα και ροπή προς το έγκλημα.

Πίσω από ένα παραμελημένο ζώο κρύβεται ένα παραμελημενο παιδί. Πίσω από μια περίπτωση κτηνοβασίας, είναι πιθανότατα και...
μια περίπτωση βιασμού παιδιού ή παιδική πορνογραφία και πίσω απο κυνομαχίες, το οργανωμένο έγκλημα και τα τεράστια ποσά "ματωμένου" χρήματος από ναρκωτικά, όπλα και τη δράση συμμοριών. Αυτά είναι συνοπτικά μερικά από τα θέματα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης αστυνομικών, λιμενικών, αλλά και εισαγγελέων και δικαστικών, από Αμερικανούς δικαστικούς και αστυνομικούς εμπειρογνώμονες, με τεράστια εμπειρία και γνώση πάνω στη σχέση της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και τη γενικότερη εγκληματικότητα.

Η παρουσίαση του προγράμματος εκπαίδευσης, με τίτλο «Ο κύκλος της Βίας, Παιδική Κακοποίηση- Κακοποίηση Ζώων», έγινε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου δόθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εξηγήσεις για τη μεγάλη σημασία που έχει για την κοινωνία η συμπεριφορά προς τα ζώα.

«Η βία εναντίον των ζώων είναι έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας» είπε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κων/νος Τσουβάλας, ενώ η επικεφαλής της ομάδας των αμερικανών εκπαιδευτών, Ανώτερη Πολιτειακή Εισαγγελέας, διευθύντρια της Μονάδας Δικαίου των Ζώων της Πολιτείας της Βιρτζίνια Μισέλ Γουέλς, υπογράμμισε ότι το έγκλημα της κακοποίησης ζώων και οι προεκτάσεις του, απλώνει τα πλοκάμια του και στην Ελλάδα είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενημέρωση και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Για να δώσει έμφαση στη σύνδεση της κακοποίησης ζώων με το οργανωμένο έγκλημα η κ. Γουέλς, ανέφερε ότι στην τελευταία υπόθεση κυνομαχιών, που εξιχνιάστηκε στην Βιρτζίνια, διαπιστώθηκε ότι οι οργανωτές αποκόμισαν κέρδη πάνω απο 1.000.000 δολάρια, εκ των οποίων 100.000 κατασχέθηκαν μέσα στην αρένα. Τόνισε, επίσης, ότι η κακοποίηση ζώων στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος συναρτάται άμεσα με ανθρωποκτονίες και άλλες βαριές εγκληματικές πράξεις.

Η κ. Γουέλς υπογράμμισε ότι «ο κακοποιός δεν σταματά στην κακοποίηση των ζώων, αλλά θα προχωρήσει στα παιδιά» και σε άλλα μέλη της οικογένειας. «Όπου υπάρχει βία υπάρχουν και ζώα», ανέφερε η Αμερικανή εισαγγελέας, τονίζοντας ότι πολλές φορές τα ζώα χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης στα θύματα για να μην αντιδράσσουν.

«Είχαμε μια περίπτωση πατέρα που βίαζε την ανήλικη κόρη του και την απειλούσε ότι θα σκότωνε τον σκύλο της, αν αντιδρούσε» είπε η κ. Γουέλς. Στο τέλος σκότωσε τον σκύλο για να της αποδείξει ότι δεν θα δίσταζε να της κάνει ακόμα μεγαλύτερο κακό.

Ανέφερε επίσης και άλλα παραδείγματα για να κάνει κατανοητή τη σχέση βίας σε ζώα και μέσα στο σπιτι. Στην μία περίπτωση μια γυναίκα πήγε στο αστυνομικό τμήμα με την γάτα της τυλιγμένη με ταινία και ένα βίντεο που έδειχνε τον άνδρα της, που το είχε κάνει γιατί ζήλευε, να γελάει με την αγανάκτισή της. Και όταν αυτή αντέδρασε της έριξε μια γροθιά στο πρόσωπο.

Σκοπός του προγράμματος εκπαίδευσης, είναι ακριβώς να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας στο να ερευνούν πάντα πίσω από την κακοποίηση ενός ζώου την ύπαρξη ενδοοικογενειακής βίας και άλλης μορφής εγκληματικότητα, αλλά και την περίπτωση ψυχικά διαταραγμένου και επικίνδυνου δράστη, καθώς και τον εντοπισμό των λεπτών γραμμών μεταξύ των παράλληλων εγκληματικών πράξεων.

ΠΗΓΗ

  • Blogroll

  • Blog Archive