Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Το ταξίδι θανάτου των «Αϊλάν» της Μιανμάρ

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Κυριακή, Σεπτεμβρίου 03, 2017
Τραγικό θάνατο βρήκαν 20 άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις διώξεις που υφίστανται στην Μιανμάρ. Είκοσι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, πνίγηκαν στον ποταμό Ναφ, το φυσικό σύνορο μεταξύ...
Μιανμάρ και Μπαγκλαντές, το οποίο έχουν περάσει χιλιάδες άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες. Δώδεκα από τους νεκρούς ήταν παιδιά.

Σύμφωνα με τους συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές, μια βάρκα στην οποία επέβαιναν Ροχίνγκια, στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα, ανετράπη, με αποτέλεσμα 20 από αυτούς να πνιγούν στα νερά του ποταμού Ναφ.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Οι Ροχίνγκια προσπαθούν να δραπετεύσουν από τη Μιανμάρ. Ακόμη κι από εδώ είναι ορατός ο καπνός από τις φωτιές στην άλλη πλευρά των συνόρων. Ακούγονται συχνά και οι πυροβολισμοί», είπε στο CNNi ο Ariful Islam, διοικητής της συνοριοφυλακής του Μπαγκλαντές.

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, σχεδόν 50.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην επαρχία Ραχίν της Μιανμάρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς πέρασαν τα σύνορα με το Μπαγκλαντές, ενώ άλλες 20.000 βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στην μεθόριο.
«Ο κύκλος της βίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πρέπει επειγόντως να γίνει κάτι για αυτό», τόνισε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Μιανμάρ, Yanghee Lee.

Το κύμα φυγής των μουσουλμάνων Ροχίνγκια ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από τις «επιχειρήσεις εκκαθάρισης» της κυβέρνησης, ως «αντίποινα» για την επίθεση ανταρτών Ροχίνγκια εναντίον δυνάμεων ασφαλείας, που άφησε πίσω της 12 νεκρούς.

Οι Ροχίνγκια, είναι μουσουλμανική μειονότητα στη βουδιστική Μιανμάρ, στην οποία αν και ζουν επί αιώνες, θεωρούνται παράτυποι μετανάστες από το Μπαγκλαντές. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας.

Παρόμοια αντιμετώπιση έχουν οι Ροχίνγκια και στο κυρίως μουσουλμανικό Μπανγκλαντές, όπου δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτοι. Η αστυνομία τους κατηγορεί ότι επιδίδονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπόριο ναρκωτικών.

Οι Ροχίνγκια βιώνουν έναν από τους μεγαλύτερους διωγμούς παγκοσμίως με τον στρατό της Μιανμάρ να έχει διαπράξει μια σειρά εγκλημάτων εναντίον τους. Μαζικές δολοφονίες, ομαδικοί βιασμοί, επιδρομές σε χωριά, είναι μερικά από αυτά που περιγράφονται στις αναφορές οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η μεταχείριση του περίπου 1,1 εκατομμυρίου Ροχίνγκια, έχει αναχθεί στο πιο ακανθώδες ανθρωπιστικό ζήτημα για τη Μιανμάρ που προσπαθεί να κάνει τη μετάβαση από ένα σκληρό στρατιωτικό καθεστώς προς μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Islam, οι συνοριοφύλακες παρακολουθούν στενά το προσφυγικό κύμα από τη Μιανμάρ, στην οποία έχουν στείλει πίσω περίπου χίλιους ανθρώπους, από τότε που ξεκίνησε η ένταση, πριν από σχεδόν μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Μιανμάρ, περισσότεροι από 110 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις «συντονισμένες επιθέσεις εξτρεμιστών».cnn
  • Blogroll

  • Blog Archive