Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Παρόλο που φαίνεται αθώα, η μπανάνα, πέραν του ότι έχει τόσο διατροφικά οφέλη, έχει και πολιτικό background, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί συχνά ως ρατσιστικό σύμβολο σε...
περιστατικά μισαλλοδοξίας. Έχει ριχθεί, για παράδειγμα, σε μαύρους ποδοσφαιριστές.

Τώρα, το τροπικό φρούτο εμφανίστηκε σε ένα ακόμη ανησυχητικό γεγονός. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Stranger, την Κυριακή, ένας άνδρας που φορούσε κόκκινο περιβραχιόνιο με σβάστικα, περιφερόταν με ύφος ανάμεσα στο πλήθος σε δρόμο του Σιάτλ. Όταν ένας παρευρισκόμενος είπε στον ανώνυμο νεοναζί να «τσακιστείς να φύγεις από την πόλη μας», ο νεοναζί απάντησε αποκαλώντας τον -λευκό- άνθρωπο «πίθηκο» και ρίχνοντάς του μια μπανάνα.



Αναπόφευκτα, τα πράγματα κλιμακώθηκαν και, όπως απεικονίζεται σε βίντεο που παρουσιάστηκε στο World Star Hip Hop, ο νεοναζί χτυπήθηκε αμέσως με μια γροθιά στο σαγόνι από έναν άλλο.

Αμέσως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιήθηκαν για να εντοπίσουν την ταυτότητα του νεοναζί - μια φωτογραφία του υπόπτου που φορούσε το περιβραχιόνιο είχε εμφανιστεί στο Twitter την Κυριακή, παράλληλα με τις κατηγορίες ότι είχε παρενοχλήσει έναν άλλο μαύρο άνδρα στο λεωφορείο.

Η Αστυνομία του Σιάτλ επιβεβαίωσε τελικά το περιστατικό και δήλωσε ότι ο νεοναζί τελικά απομάκρυνε το περιβραχιόνιό του και δεν θέλησε να συζητήσει το περιστατικό με τους αστυνομικούς.

Αυτή η περίπτωση βίας που ξεκίνησε από μια μπανάνα, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια τρόφιμα λειτουργούν ως αφορμή για ακραίες πολιτικές αντιδράσεις, σε μια πολύ πολωμένη εποχή, ειδικά μετά το Charlottesville. Μόλις τον περασμένο μήνα, μια τούρτα με επιγραφή «Kill Nazis» (Σκοτώστε τους Ναζί) οδήγησε σε απειλές θανάτου και σε μια έκρηξη υποστήριξης για έναν αρτοποιό της Καλιφόρνια. Νωρίτερα φέτος, οι υπεύθυνοι ενός μπαρ του Πόρτλαντ πέταξαν έξω κάποιους ύποπτους νεοναζί.










vice
  • Blogroll

  • Blog Archive