Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

«Από το 2015 μέχρι τώρα, έχουν χτυπήσει περίπου 65 παιδιά. Άλλους λίγο άλλους πιο πολύ, όπως εμένα​».

Συναντώ τον Ασφάκ Μαχμούντ στο σπίτι του αδελφού του, στο Αιγάλεω. Έχει βρει καταφύγιο μακριά από τον Ασπρόπυργο. Δεν σκοπεύει να επιστρέψει ποτέ εκεί. Έχει ακόμα τα σημάδια από τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε στο πρόσωπο με...
μαχαίρι και σιδερογροθιά, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στην Γκορυτσά Ασπροπύργου, όσο δούλευε στα χωράφια.

Μιλάει ήρεμα, αποφασισμένα: «Εμένα με ήξεραν αυτοί που μου επιτέθηκαν, γιατί έχω βοηθήσει τα άλλα παιδιά που είχαν χτυπήσει. Ήμουν στο χωράφι και βγάζαμε πράσα. Ήρθαν πέντε άτομα, έβγαλαν σιδερογροθιά, μαχαίρια και πάσσαλο, και με χτύπησαν. Το παιδί που ήταν μαζί μου, πρόλαβε να τρέξει. Εγώ δεν πρόλαβα. Γέμισε το αίμα μου παντού. Μου είπαν "Άντε γαμήσου Πακιστανέ, θα σε κάψουμε ζωντανό" κι άλλα τέτοια», θυμάται.

Πρώτη φορά τον είχα γνωρίσει έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ, τον περασμένο Μάιο. Ήταν εκεί και διαδήλωνε μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ (Κίνησης Εναντίον του Ρατσιστμού και της Φασιστικής Απειλής) και την Πακιστανική Κοινότητα, μετά από το ρατσιστικό πογκρόμ που είχαν δεχτεί στο σπίτι τους συμπατριώτες του μετανάστες γης.

Τότε στις καταγγελίες της ΚΕΕΡΦΑ για τις επιθέσεις αλλά και για τις περιπολίες των δραστών φορώντας κουκούλες ως Κου Κλουξ Κλαν στην Γκορυτσά Ασπροπύργου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, έλεγε στο VICE ότι «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε την παραμικρή περίπτωση βιαιοπραγίας από ακραία στοιχεία σε οποιονδήποτε μετανάστη. Σε αυτήν τη χώρα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος και θα εφαρμοστεί ο νόμος, και θα είναι σκληρός ο νόμος και η αντιμετώπιση αυτών οι οποίοι τυχόν προβαίνουν σε βιαιοπραγίες». Μόνο που ο νόμος, τους μήνες που μεσολάβησαν δεν εφαρμόστηκε, οι δράστες των επιθέσεων δεν είχαν συλληφθεί, με αποτέλεσμα πέντε μήνες μετά ο Μαχμούτ από διαδηλωτής να μετατραπεί σε νέο θύμα. Επρεπε να φτάσουμε στο σημείο αυτό για να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός και να συλληφθούν επιτέλους κάποιο από τους δράστες, που αναγνώρισαν τα ίδια τα θύματα.



Το χρονικό της επίθεσης

Ο Μαχμούτ γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 1978 στο Πακιστάν. Κι εκεί δούλευε σε χωράφια που νοίκιαζε ο πατέρας του και καλλιεργούσε σανό. Λόγω των συνθηκών, πριν 12 χρόνια, ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στον Ασπρόπυργο. Ξεκίνησε να δουλεύει για δύο χρόνια ως ηλεκτροκολλητής, ενώ τα τελευταία έξι χρόνια δουλεύει ως εργάτης γης στα χωράφια. «Είμαστε πολλοί Πακιστανοί στην περιοχή αυτή γιατί έχει περιβόλια και ξέρουμε από αυτές τις δουλειές. Πριν ήταν ήσυχα. Από το 2015 μέχρι τώρα όμως, έχουν χτυπήσει περίπου 65 παιδιά. Άλλους λίγο άλλους πιο πολύ, όπως εμένα», λέει ο Μαχμούτ.

Ο Βακάς Χουσεΐν είναι 25 ετών και είναι εννιά χρόνια στην Ελλάδα. Ήταν μαζί με τον Ασφάκ Μαχμούντ στα χωράφια όταν δέχτηκαν την επίθεση από τους πέντε άνδρες. «Έφαγα κάποιες κλωτσιές κι έτρεξα προς την αποθήκη και πρόλαβα», θυμάται. Πήγε κι αυτός για αναγνώριση και κατάθεση στην αστυνομία.

«Ήταν με μαύρες μπλούζες, 18-20 ετών»

«Εγώ νομίζω ότι είναι Χρυσή Αυγή. Όλη η ομάδα είναι 15 περίπου άτομα που σπάνε σε μικρές ομάδες», λέει ο Μαχμούτ για τους δράστες των επιθέσεων. Ο ίδιος αναγνώρισε τους δράστες τις επίθεσης και όπως περιγράφει: «Ήταν με μαύρες μπλούζες, 18-20 ετών, φορούσαν μπλου τζιν. Μόνο ένας φορούσε σκούρα μπλε μπλούζα νομίζω».


Μετά την αναγνώριστη των δραστών, το απόγευμα της Πέμπτης, δύο ανήλικοι, ηλικίας 17 ετών και ένας 18χρονος, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής για τη ρατσιστική επίθεση στον Μαχμούτ. Στα σπίτια τους κατασχέθηκαν ρόπαλα και άλλα αντικείμενα και ομολόγησαν και οι τρεις ότι συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό. Μάλιστα, είναι γνωστοί στην Αστυνομία, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολούν τις Αρχές για βίαιες ενέργειες. Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών τον Ιούνιο, είχαν συνεληφθεί για συμμετοχή σε επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εναντίον της αντιρατσιστικής διαδήλωσης που έγινε έξω από το δημαρχείο, με αφορμή τις επιθέσεις από ομάδα περίπου 30 ατόμων, στους χώρους που διέμεναν Πακιστανοί μετανάστες. Οι συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στον αρμόδιο ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση. Ταυτόχρονα, αναζητούνται άλλοι τρεις νεαροί, μεταξύ των οποίων είναι και ο αδελφός του πρώτου 17χρονου.

Σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, οι δράστες τον περασμένο Μάη και Ιούνη είχαν παρουσία μαζί με τη Χρυσή Αυγή στην επίθεση σε μετανάστες και αντιφασίστες κατά την διάρκεια διαδήλωσης. Στην ανακοίνωσή της, μάλιστα, η ΚΕΕΡΦΑ όταν κατήγγειλε την επίθεση στον Μαχμούτ υπογράμμιζε πως «Οι συλλήψεις των χρυσαυγιτών μετά τις επιθέσεις κατά της αντιφασιστικής διαδήλωσης στον Ασπρόπυργο έδειξε ποιοι οργανώνουν τις επιθέσεις άλλοτε με κουκούλες ως Κου Κλουξ Κλάν και άλλοτε χωρίς».

«Η αστυνομία δεν βοηθάει»

Ο Μαχμούτ, μετά την επίθεση, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο που όπως λέει του φέρθηκαν πολύ καλά. Δεν έχει όμως την ίδια εικόνα για την στάση της αστυνομίας. «Η αστυνομία δεν βοηθάει. Να μη βρίσκει τα άτομα που έχουν χτυπήσει άλλους 60;», αναρωτιέται. Στην είδηση όμως ότι δύο από αυτούς που του επιτέθηκαν τους συνέλαβαν αισθάνεται χαρά. «Το πρόβλημα είναι ότι όταν γίνονται επιθέσεις φοβόμαστε να καλέσουμε την αστυνομία, γιατί πολλά παιδιά δεν έχουν χαρτιά. Ένα βράδυ πήραμε την αστυνομία για μία επίθεση και όταν έφτασαν το πρώτο πράγμα που ζήτησαν ήταν χαρτιά». Έχει καταγγελθεί άλλωστε ότι ένα από τα θύματα κρατήθηκε επί 20 ημέρες από την αστυνομία γιατί δεν διέθετε νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής στη χώρα, μέχρι που αφέθηκε ελεύθερος όταν αναγνωρίστηκε από την εισαγγελεία ότι πρόκειται για αυτόπτη μάρτυρα και θύμα ρατσιστικού εγκλήματος. Για καλή του τύχη, ο Μαχμούτ έχει νομιμοποιητικά έγγραφα κι έτσι δεν είχε κι αυτός την ίδια μοίρα.

«Τα αφεντικά δεν βοηθούν. Έχουν φοβηθεί»

«Δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Φοβόμαστε. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε εκεί πια. Με όλα αυτά που γίνονται πολλά παιδιά έφυγαν από τον Ασπρόπυργο. Άλλοι πήγαν στην Ιταλία κι άλλοι Ναύπλιο για να βρουν δουλειά. Τα σπίτια δεν είναι δικά μας, είναι των αφεντικών. Όλοι θέλουν να φύγουν από την Γκορυτσά», λέει ο Μαχμούτ. Ο ίδιος έχει μετακομίσει ήδη στο Αιγάλεω και δεν σκοπεύει να επιστρέψει στον Ασπρόπυργο. «Θα ψάξω αλλού για δουλειά κι εγώ και οι φίλοι μου».


Τα δε αφεντικά τους; «Φοβήθηκαν πολύ από εμάς», λέει ο Μαχμούτ: «Όμως δεν είναι ούτε μαζί μας ούτε και με τους άλλους. Τα αφεντικά δεν θέλουν τέτοια πράγματα, αυτό είναι σίγουρο». Όταν τον ρωτάω αν τους στηρίζουν όμως λέει αμέσως «Όχι. Έχουν φοβηθεί».


Η συγγνώμη κατόπιν εορτής

Ήδη από τον Αύγουστο του 2016, είχαμε γράψει στο VICE για τις πρώτες επιθέσεις που είχαν δεχτεί μετάναστες στον Ασπρόπυργο. Το γεγονός από τότε είχε αναδείξει η Πακιστανική Κοινότητα και η ΚΕΕΡΦΑ με τους αρμόδιους να κωφεύουν. Αν και οι δύο οργανώσεις επέμεναν να τονίζουν με καταγγελίες και ανακοινώσεις το τι συμβαίνει στην περιοχή, δεν υπήρχαν αντιδράσεις. Μάλιστα, μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για τις ρατσιστικές επιθέσεις στον Ασπρόπυργο είχαν καταθέσει από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την οργάνωση Solidarity Now, το Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, την «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» και την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας.

«Μου ζήτησαν συγγνώμη», λέει ο ίδιος για τη συνάντησή του τόσο με τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα που τον δέχτηκε στο γραφείο του, όσο και με τον Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα που τον επισκέφτηκε στο σπίτι που διαμένει στο Αιγάλεω μετά από την επίθεση που πήρε διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες.


Μία ακόμα άγνωστη δολοφονική επίθεση

Στο σπίτι που μένει ο Μαχμούτ έχει έρθει να τον επισκεφτεί ο Καμάρ Ζαμάν, ο οποίος είναι 47 ετών, ζει επτά χρόνια στην Ελλάδα και είχε δεχτεί κι αυτός ανάλογη επίθεση το βράδυ της 30η Απριλίου. «Ήμουν στην στάση του λεωφορείου και μου επιτέθηκαν στο πρόσωπο. Πήγα στην Αστυνομία, έκανα καταγγελία και μήνυση», λέει. Μετά κι από την επίθεση στον Μαχμούτ όμως αποφάσισε να μετακομίσει: «Για δυο-τρεις μήνες είχαν σταματήσει οι επιθέσεις αλλά τώρα ξαναξεκίνησαν. Θα φύγω σήμερα κιόλας από τον Ασπρόπυργο. Εγώ θα πάω στον Πύργο να δουλέψω», συμπληρώνει. Η προανάκριση για την συγκεκριμένη υπόθεση έχει ολοκληρωθεί κι έχει σταλεί στην εισαγγελεία με αναφορά για ρατσιστικό κίνητρο.

«Εμείς δεν ήρθαμε εδώ να μαλώσουμε, εμείς ήρθαμε εδώ να δουλέψουμε, να βγάλουμε μία φέτα ψωμί για να στείλουμε στο Πακιστάν και για να φάμε κι εμείς», σχολιάζει και μου λέει να μην παραλείψω να γράψω πως: «Πρέπει να δώσουν χαρτιά σε όλους τους μετανάστες. Αν έχουμε όλοι χαρτιά, η Ελλάδα θα κερδίσει κάτι. Όταν δεν έχουμε χαρτιά παίρνουμε τα λεφτά μαύρα και τα στέλνουμε απευθείας στο Πακιστάν. Τι παίρνει η Ελλάδα; Τίποτα. Αν έχουμε χαρτιά όμως θα δίνουμε και φόρο και θα πληρώνουμε και ασφάλιση στα ταμεία».











Διαβάστε ακόμη


Δολοφονική επίθεση χρυσαυγιτών κατά μεταναστών -Τους χτύπησαν με σιδηρογροθιές [σκληρές εικόνες]







ΠΗΓΗ
  • Blogroll

  • Blog Archive