Η βλάβη που υπέστη το ψυγείο φύλαξης και διατήρησης ασκών αιμάτων του Νοσοκομείου Ρεθύμνης, ήταν η αιτία που 149 ασκοί που φυλάσσονταν εκεί κατέληξαν στα σκουπίδια, αφού καταστράφηκαν από...
υπερβολική ψύξη. Το περιστατικό αυτό, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά, όχι μόνο την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και την αποτυχία διαφύλαξης του πολύτιμου αίματος, η οποία είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Ωστόσο και μόνο η αναφορά ότι Αιμοδοσία και Εργαστήρια λειτουργούν με ψυγεία της δεκαετίας του ’80 είναι αρκετή, για να αντιληφθούμε αυτό που συμβαίνει.
Παρά το γεγονός, ότι αυτού του είδους τα ψυγεία, λόγω του πολύτιμου περιεχομένου τους, διαθέτουν ειδικά όργανα καταγραφής της θερμοκρασίας και συναγερμό που χτυπάει και ειδοποιεί σε περίπτωση που η θερμοκρασία ξεφύγει από το επιτρεπτό όριο, στην περίπτωση του Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γιώργο Φραγκιαδάκη, ο συναγερμός δεν χτύπησε.
«Όλα ξεκίνησαν από μια διακοπή ρεύματος» ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης και πρόσθεσε: «Αποτέλεσμα της διακοπής ήταν η βλάβη στο ψυγείο της Αιμοδοσίας και καθώς η ψύξη έπεσε χαμηλότερα από το όριο οι ασκοί του αίματος πάγωσαν και καταστράφηκαν». Η απώλεια, όπως σημείωσε ο ίδιος αντικαταστάθηκε άμεσα από το «Βενιζέλειο Νοσοκομείο» πράγμα που σημαίνει ότι το Νοσοκομείο Ρεθύμνης έχει και πάλι επάρκεια αίματος.
Όσον αφορά στην βλάβη, ο διοικητής του Νοσοκομείου υπογράμμισε: «Οι συναγερμοί του ψυγείου δυστυχώς δεν λειτούργησαν αυτή τη φορά. Πρόκειται για ένα ψυγείο που το Νοσοκομείο το προμηθεύτηκε το 1984, δηλαδή, είναι ψυγείο 30ετίας και κάποιες από τις λειτουργίες του ήταν τα τελευταία χρόνια εκτός». Μάλιστα όπως εξήγησε, το θερμόμετρο «κόλλησε» κι ενώ η θερμοκρασία εντός είχε κατέβει σε μη επιτρεπτά επίπεδα το θερμόμετρο, εξωτερικά έδειχνε ότι ο θάλαμος έχει τη σωστή θερμοκρασία.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν 149 ασκοί αίματος να γίνουν πάγος! «Εκείνο που έχουμε κάνει εμείς» ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης «είναι ότι έχουμε παραγγείλει ένα νέο ψυγείο το οποίο έρχεται σε δύο εβδομάδες».
Η συγκεκριμένη παραγγελία μάλιστα όπως ανέφερε ο ίδιος, είχε γίνει πριν από το συμβάν, καθώς υπήρχε αίτημα από τις τεχνικές υπηρεσίες για την αντικατάσταση του. «Το είχαμε παραγγείλει νωρίτερα, μετά από απόφαση του Δ.Σ. και θα το έχουμε σύντομα» είπε και πρόσθεσε: «Το συγκεκριμένο ιατρικό μηχάνημα το συντηρούσαν οι τεχνικοί μας όπως μπορούσαν, αλλά θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί εδώ και χρόνια». Το νέο ψυγείο, θα αγοραστεί με ίδιους πόρους και θα κοστίσει περίπου 10 χιλιάδες ευρώ, ενώ μέχρι να έρθει, οι ασκοί αίματος φυλάσσονται σε άλλα ψυγεία στα εργαστήρια.
Όσον αφορά στη διαδικασία για την αντικατάσταση των ασκών που καταστράφηκαν ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε: «Όταν για κάποιο λόγο χαθούν φιάλες (ασκοί) αίματος , ζητάμε κάλυψη από γειτονικά νοσοκομεία και ενημερώνουμε και την Κεντρική Υπηρεσία Κρήτης που διαχειρίζεται το αίμα, η οποία είναι στο Βενιζέλειο κι έτσι αντικαθιστούνται οι φιάλες αυτές για να μπορούμε να δουλέψουμε κανονικά. Μέσα σε 2 ώρες από τότε που το εντοπίσαμε, είχαν έρθει οι πρώτες φιάλες και μέχρι το μεσημέρι είχαν έρθει και οι υπόλοιπες».
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής του Νοσοκομείου τόνισε ότι και τα υπόλοιπα ψυγεία των εργαστηρίων είναι των ίδιων δεκαετιών σημειώνοντας ότι σιγά-σιγά θα αντικατασταθούν όλα προτού υπάρξουν άλλα «ατυχήματα». Και πρόσθεσε: «Τη διαδικασία αντικατάστασης των παλιών μηχανημάτων την έχουμε ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο, καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε η αντικατάσταση βασικού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο. Έχουμε πάρει λοιπόν 900 χιλιάδες ευρώ από το Υπουργείο Υγείας για να αντικαταστήσουμε εξοπλισμό και να κάνουμε και κάποια πρόσθετα έργα για το ίδρυμα».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι ήδη υπάρχει ιεραρχημένη λίστα, με το τι έχει ανάγκη το Νοσοκομείο να αντικαταστήσει από εξοπλισμό.
Ανάμεσα σε αυτά που βρίσκονται στη λίστα για άμεση αντικατάσταση με ένα μελλοντικό πρόγραμμα από το υπουργείο Υγείας είναι ο εξοπλισμός των χειρουργείων, «γι’ αυτό ακριβώς το λόγο βγάλαμε το σχέδιο της επέκτασης, προκειμένου να αντικατασταθεί όλος ο χειρουργικός εξοπλισμός» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2017, ο κ. Φραγκιαδάκης μεταξύ άλλων μίλησε και για 10 νέες «καρέκλες αιμοκάθαρσης» (οι 5 έχουν ήδη προκηρυχτεί) καθώς κι αυτές που υπάρχουν ήταν από τη δεκαετία του ’80. Επίσης στο πρόγραμμα για αντικατάσταση έχουν μπει μηχανήματα για τη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπως βηματοδότες, αναπνευστήρες και πολλά άλλα.
Κλείνοντας, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, επεσήμανε: «Έχουμε βάλει σε μια σειρά διαχρονικά αιτήματα που αφορούν την κατάσταση του εξοπλισμού και προσπαθούμε είτε με ίδιους πόρους, είτε με πόρους του υπουργείου Υγείας να τα ικανοποιήσουμε. Αυτή η δουλειά δεν είχε γίνει στο παρελθόν και όταν λέω παρελθόν δεν εννοώ μόνο το πρόσφατο».
πηγή: http://rethemnosnews.gr