Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Η είδηση του 70χρονου ο οποίος από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λάρνακας καταδικάστηκε επειδή έκλεψε από σούπερ μάρκετ της Κύπρου...
ένα φιλέτο κοτόπουλου για να ταΐσει το διαβητικό εγγονάκι του και που ήδη  κυκλοφορεί  στα ΜΜΕ Κύπρου και Ελλάδας μόνο αηδία αλλά και άφατη οργή θα μπορούσε να προκαλέσει, όπως και συνέβη, και για λόγους που είναι κάτι περισσότερο από προφανείς σε οποιοδήποτε δεν βρίσκεται σε κατάσταση ψυχικής και ηθικής σήψης, και μάλιστα στο πλέον προχωρημένο της στάδιο.

Του Παύλου Κιρκασίδη

Αυτή η αηδία ωστόσο και η οργή γίνονται ακόμη μεγαλύτερες όταν, ξεπερνώντας την ελεεινότητα μιας τέτοιας δικαστικής «κρίσης» που διασύρει διεθνώς την Κυπριακή Δικαιοσύνη αναζητήσεις και τελικά και ανακαλύψεις το «ποιόν» του «ανθρώπου» που βρίσκεται πίσω από τη δίωξη, ενός επιχειρηματία που είναι πραγματικά απορίας άξιο το πώς ο ίδιος δεν βρίσκεται σε κάποια φυλακή και μάλιστα με κάποια πολυετή κάθειρξη.

Η ιστορία:

Τον περασμένο Ιούνιο ο 70χρονος ηλικιωμένος μπήκε σε κατάστημα της κυπριακής αλυσίδας Micro και κατά την έξοδό του διαπιστώθηκε πως είχε πάρει μαζί του χωρίς να πληρώσει μια συσκευασία φιλέτου κοτόπουλου αξίας 6,40 ευρώ. Η Διεύθυνση τού καταστήματος ειδοποίησε την Αστυνομία και απαίτησε από τις Αρχές την ποινική δίωξη του «δράστη».



Την προηγούμενη Τετάρτη η υπόθεση έφτασε στις δικαστικές αίθουσες του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Λάρνακας όπου προέκυψε πως ο «κλέφτης» δεν ήταν παρά ένας οικονομικά εξαθλιωμένος συνταξιούχος που έπρεπε οπωσδήποτε και με κάποιο τρόπο να εξασφαλίσει φαγητό στο υπό προστασία εγγόνι του, το οποίο μάλιστα έπασχε και από διαβήτη.

«Ήταν μια στιγμή ντροπής για μένα», είπε κατά την απολογία του ο 70χρονος, εξηγώντας πως οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη ενέργεια επειδή είχε καθυστερήσει η σύνταξή του.


«Δεν πληρώθηκα τη σύνταξή μου για να μπορώ να πληρώσω στο ταμείο. Αγανάκτησα και πήγα κι έκλεψα. Το εγγόνι μου πάσχει από διαβήτη και τρώει μόνο κοτόπουλο. Δεν μπορούσα να το αφήσω νηστικό».

Και απάνθρωπη και παράνομη η απόφαση

Και παρότι μια τέτοια «απολογία» το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει σε οποιονδήποτε άνθρωπο και με στοιχειώδη συνείδηση θα ήταν να τον συγκλονίσει, η Έδρα έκρινε πως ένα φιλέτο κοτόπουλου έχει μεγαλύτερη αξία από τη ζωή ενός παιδιού και μάλιστα διαβητικού και επέβαλε στον «κλέφτη» παππού του πρόστιμο 250 ευρώ, προφανώς και κατά παράβαση του ίδιου του Ποινικού Κώδικα της Κυπριακής Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα...

...του Άρθρου 17 Κεφάλαιο 154 σύμφωνα με το οποίο :

«Πράξη ή παράλειψη, που διαφορετικά θα συνιστούσε ποινικό αδίκημα, δυνατόν να μη καταλογιστεί σε αυτόν που διέπραξε, αν αυτός μπορέσει να αποδείξει ότι αυτή έγινε ή παραλείφθηκε μόνο για αποτροπή συνεπειών διαφορετικά αναπότρεπτων, οι οποίες, αν δεν αποτραπούν θα επιφέρουν σε αυτό ή σε πρόσωπα τα οποία αυτός έχει υποχρέωση να προστατεύσει, αναπότρεπτο και ανεπανόρθωτο κακό, ότι η πράξη δεν υπερέβη το εύλογα αναγκαίο με αυτό, επίσης ότι το κακό που προκλήθηκε από αυτόν δεν ήταν δυσανάλογο με εκείνο το οποίο αποτράπηκε.

Δικαστική απόφαση λοιπόν όχι απλώς ανήθικη και απάνθρωπη αλλά και νομικά απαράδεκτη που, εν προκειμένω, δεν διασύρει απλώς κάθε έννοια Δικαίου (και) στην Κύπρο αλλά επιστρέφει τον πολιτισμό της στην εποχή των Ιαβέρηδων, οι οποίοι ωστόσο, έστω και την έσχατη στιγμή ήρθαν αντιμέτωποι με τις ερινύες τους και ανέλαβαν να πληρώσουν το κόστος της άθλιας ζωής τους.

Νομική Υπηρεσία: Φταίνε οι πάντες εκτός... από εμάς

Κάτω από αυτό το βάρος μιας τέτοιας ελεεινής δικαστικής απόφασης και αλλά και της τεράστιας κατακραυγής που προκάλεσε από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου μέσω των social media, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, Κώστας Κληρίδης. αναγκάστηκε να προβεί σε... ποντιοπιλατικού τύπου ανακοίνωση, στην οποία προσπαθεί να «καθαρίσει» τη Δικαιοσύνη και να πετάξει το μπαλάκι της ξεφτίλας στην Αστυνομία. 

Και βέβαια δεν αρκείται σε αυτό αλλά στην τελευταία της παράγραφο έχει το θράσος να ζητήσει και τα ρέστα από τον Τύπο και τους πολίτες, κατηγορώντας τους σαφώς για την έντονη κριτική που άσκησαν στην από κάθε άποψη κατάπτυστη και φυσικά και παράνομη απόφαση.

Η ανακοίνωση της Ν. Υπηρεσίας της Κύπρου


 «Σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ποινή προστίμου που επιβλήθηκε από το Δικαστήριο σε συνταξιούχο για κλοπή από υπεραγορά μικρής αξίας τροφίμου, διευκρινίζεται ότι η άσκηση ποινικής δίωξης στην περίπτωση εκείνη, λόγω της φύσης του αδικήματος, έγινε από την Αστυνομία, κατόπιν απαίτησης του Διευθυντή της υπεραγοράς και ουδέποτε τέθηκε ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για οδηγίες και ουδέποτε ήρθε σε γνώση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ούτε και ζητήθηκε από κανένα η μη δίωξη ή η αναστολή ποινικής δίωξης, έτσι ώστε να μπορούσε ο Γενικός Εισαγγελέας να έχει γνώση και να ασκήσει οποιανδήποτε διακριτική ευχέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι καθημερινά ο Γενικός Εισαγγελέας εξετάζει αιτήματα αναστολής ποινικών διώξεων και πλείστες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δίδονται οδηγίες για μη έναρξη ή για αναστολή ποινικών διώξεων για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους στις κατάλληλες περιπτώσεις.

Παρά ταύτα, η ευκολία με την οποία ασκείται κριτική στη Νομική Υπηρεσία και στον Γενικό Εισαγγελέα χωρίς γνώση των γεγονότων, είναι αξιοσημείωτη».

Ωστόσο το ότι τελικά, η Γενική Εισαγγελία αναγκάζεται να προσφύγει στον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για να ζητήσει τη «λύση» του  προβλήματος από αυτόν μέσω απονομής «χάρης» στον... εγκληματία παππού και όχι ακύρωση της δίκης και παραπομπή σε κάποιο πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών και εισαγγελέων εκείνων που ευθύνονται για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την απονομή δικαίου αλλά για μια τεχνικού τύπου διαχείριση της ιστορίας αφού στην ουσία αποδέχεται την ίδια την απόφαση και φυσικά, σε καμία περίπτωση μια «χάρη» δεν αποτελεί μια αθώωση απλώς αποδεικνύει τη... μεγαθυμία της εξουσίας, όπου ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος εμφανίζεται να... συγχωρεί το τραγικό θύμα...

Με «νομικά μέτρα» απειλεί η νέα ιδιοκτησία
όσους πολίτες καλούν σε μποϊκοτάζ

Εξαγριωμένοι εκατοντάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καλούν σε μποϊκοτάζ της συγκεκριμένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ωστόσο, ο νέος φερόμενος ως ιδιοκτήτης της, Κυριάκος Αγρότης, μιλώντας στο δίκτυο Sigmalive ισχυρίζεται πως η συγκεκριμένη ιστορία δεν αφορά καθόλου τον ίδιο αφού αυτός απέκτησε την επιχείρηση μόλις πριν από λίγο καιρό, και ως εκ τούτου, θα ήταν άδικο να πληρώσει ο ίδιος τις συνέπειες της προηγούμενης ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Αγρότης λέει πως στο εν λόγω κτίριο λειτουργεί νέα υπεραγορά υπό την ιδιοκτησία του Κυριάκου Αγρότη και της συνεταίρου του, πως «δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με το εν λόγω συμβάν, το οποίο έγινε πριν τις 18 Σεπτεμβρίου 2017, προτού δηλαδή αναλάβουν αυτοί τα ηνία της νέας υπεραγοράς, που δεν έχει καμιά σχέση με το προηγούμενο καθεστώς».

Ταυτόχρονα, μπροστά στο τσουνάμι αντιδράσεων για την άθλια ιστορία από χιλιάδες κόσμου που κάνουν λόγο για μποϊκοτάρισμα της αλυσίδας, η νέα ιδιοκτησία δεν διστάζει να δηλώσει πως είναι αποφασισμένη να λάβει νομικά μέτρα. (ίσως να εννοεί πως θα μηνύει όποιον δεν μπαίνει στα μαγαζιά της; Ποιος να ξέρει...)

Φυσικά είναι δύσκολο να μη συμφωνήσει κάποιος με τον κ. Αγρότη πως δηλαδή είναι άδικο κάποιος να πληρώσει για κάτι που κάποιος άλλος διέπραξε, ωστόσο καλό είναι ο κ. Αγρότης να θυμάται πως όταν αγοράζει κάποιος το «όνομα» μιας επιχείρησης ή έστω την υπόστασή της ακόμη κι αν της αλλάξει όνομα, ταυτόχρονα αγοράζει και ό,τι αυτό μπορεί να κουβαλά μαζί του από το παρελθόν, ειδικά μάλιστα όταν αυτό το «παρελθόν» δεν αφορά, παρά μόνον μερικούς μήνες πριν...

Από την άλλη πλευρά, απειλώντας πως θα κινηθεί ακόμη και νομικά στην περίπτωση μποϊκοτάζ, δεν διανοίγει και τους πιο φωτεινούς ορίζοντες για τη νέα του επιχείρηση καθώς στην ουσία απειλεί το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας που ήδη εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την όλη υπόθεση.

«Ποιος» όμως είναι ο ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ που έστειλε τον 70χρονο παππού στο δικαστήριο επειδή δεν ήθελε να αφήσει νηστικό το άρρωστο εγγόνι του ?

Λέγεται Χρίστος Ορφανίδης και...




...το 1988 δημιούργησε την πρώτη και μεγαλύτερη (ομώνυμη) αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Κύπρο αλλά, όπως κάθε σοβαρός καπιταλιστής που σέβεται τον αδηφάγο εαυτό του, από την επιχειρηματική του δραστηριότητα (ή μάλλον «δράση»), δεν θα μπορούσαν να λείπουν αδικήματα του κοινού ποινικού Δικαίου τα οποία, υπό «κανονικές» συνθήκες θα έπρεπε να σου εξασφαλίζουν μια ισόβια δωρεάν διαβίωση σε κάποιο «ίδρυμα». Ωστόσο, καθώς ούτε και στην Κύπρο οι συνθήκες δεν δείχνουν... κανονικές ο κύριος Ορφανίδης, όχι μόνον δεν έχει πάψει να απολαμβάνει των κόπων «του» και με τον καλύτερο τρόπο αλλά έχει και το απύθμενο θράσος να ζητά τον ποινικό κολασμό οικονομικά εξαθλιωμένων ανθρώπων για την εξαθλίωση μάλιστα των οποίων η τάξη του (αν όχι και ο ίδιος προσωπικά), έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη.

Ο κύριος Χρίστος Ορφανίδης λοιπόν...

► Φρόντισε να φεσώσει με σχεδόν 100 εκατ. ευρώ περί τους 650 πιστωτές όταν το 2012 αποφάσισε να βάλει λουκέτο στην επιχείρησή του αλλά, με θαλασσοδάνεια που είχε λάβει, και τη Λαϊκή Τράπεζα η οποία λίγους μήνες αργότερα έκλεισε και η ίδια με απόφαση των Βρυξελλών. Αξίζει να σημειωθεί πως, στα περίπου 25 χρόνια της λειτουργίας της, η «Υπεραγορά Ορφανίδη» παρά την  εντυπωσιακή κερδοφορία της και τη σχεδόν πλήρη κυριαρχία της στον χώρο, «δεν κατάφερε» να δώσει μέρισμα στους μετόχους της παρά μόνο μια φορά.

Φυσικά θα μπορούσε κάποιος να κάνει λόγο και για κάποιο επιχειρηματικό ατύχημα σαν και αυτά που συμβαίνουν κατά χιλιάδες καθημερινά, όμως η μετέπειτα ηγετική εμπλοκή του σε νέο επιχειρηματικό  σχήμα δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για το «είδος» τού λουκέτου που είχε βάλει.

Το νέο του εγχείρημα ονομάστηκε Micro, ήλθε μόλις λίγους μήνες μετά το κανόνι που συντάραξε την κυπριακή αγορά και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2013 και έγινε με τη δημιουργία τεσσάρων καταστημάτων σε ολόκληρη την επαρχία της Λάρνακας καθώς και άλλο ένα στο Παλιομέτοχο το οποίο όμως στη συνέχεια έκλεισε.

Ο ίδιος ο Ορφανίδης φυσικά ουδέποτε δέχθηκε πως βρίσκεται πίσω από τη Micro, αλλά αυτό ήταν κάτι που από την πρώτη μέρα το γνώριζαν μέχρι και οι γάτες της Μεγαλονήσου.

Ο καλός επιχειρηματίας
δεν κλέβει ποτέ ένα κοτόπουλο

► Ο καλός και προκομμένος νοικοκυρέος επιχειρηματίας δεν κλέβει ποτέ ένα κοτόπουλο αξίας 6,40 ευρώ, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αν είναι να κλέψει, (εκτός από τους προμηθευτές και τις Τράπεζες όπως αναφέρεται παραπάνω ίσως και τους μετόχους όπως θα δούμε παρακάτω), θα κλέψει ρεύμα από την ΑΗΚ (ηλεκτρική εταιρία Κύπρου) και μάλιστα ύψους (μαζί με τις προσαυξήσεις) αξίας 860.000 ευρώ.


Φυσικά, η αλήθεια είναι πως ο κύριος Ορφανίδης δεν έκλεψε ποτέ κανένα ρεύμα απλώς εμφάνισε «οικονομική δυσπραγία» να το πληρώσει. Ω τι σύμπτωση όμως, ακριβώς την ίδια οικονομική «δυσπραγία» να πληρώσει το φιλέτο κοτόπουλου είχε και ο παππούς που ο κύριος Ορφανίδης έστειλε στη Δικαιοσύνη. Χώρια που ο κύριος Ορφανίδης δεν έκλεψε για κάποιον ευτελή και ταπεινό λόγο, όπως πχ. να ταΐσεις το άρρωστο εγγόνι σου αλλά για λόγους πολύ ανώτερους όπως πχ. να ταΐσεις το άρρωστο πάθος σου για το χρήμα και την «επιτυχία».

Πώς όμως, παρά τις τεράστιες οφειλές του επιχειρηματία προς την ΑΗΚ, τα καταστήματά του εξακολουθούσαν να ρευματοδοτούνται; 

Ακριβώς την ίδια «απορία» είχε και ο Γενικός Ελεγκτής κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης ο οποίος αναγκάστηκε να αποστείλει σχετική επιστολή στη Διοίκηση του ημικρατικού οργανισμού ηλεκτροδότησης της Κύπρου, αφήνοντας υπονοούμενα για διαπλοκή της επιχείρησης με την ΑΗΚ η οποία εν τω μεταξύ είχε δώσει σαφή εντολή να μην διακοπεί η ρευματοδότηση στα καταστήματα του συγκεκριμένου επιχειρηματία, επικαλούμενη σχεδόν αστείες δικαιολογίες, όπως κατά κανόνα γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ο καλός επιχειρηματίας
δεν κλέβει ποτέ ένα κοτόπουλο - No:2

► Ο καλός επιχειρηματίας έχει πάντα ζεστό χρήμα. Και όταν δεν έχει, δηλαδή σχεδόν πάντα, τότε έχει το ζεστό ξένο εμπόρευμα που «αγοράζει» με πέτσινες επιταγές που γράφουν επάνω «ευτυχές το νέον έτος 2099» και στη συνέχεια το ξεπουλάει και ξαφνικά την επόμενη στιγμή έχει «δικό του» ζεστό χρήμα ενώ τα αθώα θύματα-προμηθευτές, που παρεμπιμπτόντως κι αυτά δεν είναι διόλου αθώα (wannable ορφανίδηδες οι περισσότεροι) στη συνέχεια τραβάνε τα μαλλιά τους, ή όσα τέλος πάντων εξέχουν ακόμη από το φέσι που έφαγαν.



Συγκεκριμένα, στις 26 Σεπτεμβρίου του 2017 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επέβαλε στον Ορφανίδη ποινή φυλάκισης 14 μηνών χωρίς αναστολή για έκδοση τεσσάρων ακάλυπτων επιταγών ύψους 400.000 ευρώ.

Και η υπόθεση αυτή φυσικά δεν ήταν η πρώτη.  Από ρεπορτάζ του offsight.com και του δημοσιογράφου Αντρέα Πολυκάρπου στις 26 Φεβρουαρίου 2016, διαβάζουμε:

Με επιβολή προστίμου ύψους 2.000 ευρώ τιμωρήθηκε δικαστικά ο πρώην μεγαλομέτοχος των υπεραγορών "Ορφανίδης" Χρήστος Ορφανίδης και με 1000 ευρώ η σύζυγός του.

Το ζεύγος Ορφανίδη κατηγορείτο με το παράπτωμα της έκδοσης ακάλυπτων επιταγών και κρίθηκε ένοχο με το δικαστήριο να συνυπολογίζει στην ποινή μετριαστικούς παράγοντες που δεν επέτρεψαν την επιβολή ποινής φυλάκισης. Να σημειωθεί δε ότι η επιβολή ποινής θα μπορούσε να φτάσει τις 10.000 χιλιάδες ευρώ ή ακόμα και την τριετή φυλάκιση. Το δικαστήριο εξέλαβε θετικά το γεγονός ότι το ζεύγος Ορφανίδη αποπλήρωσε το ποσό των ακάλυπτων επιταγών από δικούς του λογαριασμούς, γεγονός που σε συνδυασμό με το λευκό ποινικό μητρώο τους, επέφερε το συγκεκριμένο πρόστιμο. Παράλληλα, τα προβλήματα υγείας του ίδιου του κ. Ορφανίδη αλλά και το κοινωνικό έργο της συζύγου του Χαρίκλειας Ορφανίδου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην όλη απόφαση.

Ο καλός επιχειρηματίας
δεν κλέβει ποτέ ένα κοτόπουλο - No:3

► Ο καλός (και προκομμένος) νοικοκυρέος επιχειρηματίας επίσης δεν παραλείπει ποτέ να χειραγωγεί μετοχές, εξαπατά Χρηματιστήριο και Μετόχους, Αγορές και Οικονομικές και Φορολογικές Αρχές.

Από το Νewsit Κύπρου (10 Σεπτεμβρίου 2014) παραθέτουμε:

«Διοικητικό πρόστιμο ύψους €200.000 επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου στην Ορφανίδης Δημόσια Εταιρεία Λτδ και στον Χρίστο Ορφανίδη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

Το πρόστιμο αφορά παραβάσεις που σχετικά με το περιεχόμενο του Ενημερωτικού Δελτίου της Εταιρείας ημερομηνίας 11.10.2011 για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) 191.500 Εγγυημένων Ομολόγων (‘το Ενημερωτικό Δελτίο’).

Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Επιτροπή αποφάσισε την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους €50.000 στην εταιρεία Ορφανίδης Δημόσια Εταιρεία Λτδ για παράβαση του άρθρου 19, ως εξειδικεύεται στο άρθρο 20(1), του περί των Πράξεων Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς καθότι δημοσίευσε στις 11.10.2011 το Ενημερωτικό Δελτίο δίνοντας παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με τους τίτλους της.

Επέβαλε επίσης στην εταιρεία διοικητικό πρόστιμο ύψους €50.000 για παράβαση του άρθρου 20(4) του περί Δημόσιας Προσφοράς και Ενημερωτικού Δελτίου Νόμου του 2005 (‘Ν.114(Ι)/2005’) ως πρόσωπο που υπέγραψε το Ενημερωτικό Δελτίο, καθότι οι πληροφορίες που περιέχονταν σε αυτό, δεν ήταν ακριβείς, πλήρεις και επίκαιρες.

Οι πιο πάνω παραβάσεις προέκυψαν αφού στο Ενημερωτικό Δελτίο της Εταιρείας δεν αναφερόταν ότι ποσό €9.150.000, το οποίο αποτελούσε μέρος του κεφαλαίου από την έκδοση των Εγγυημένων Ομολόγων και προοριζόταν σύμφωνα με το σκοπό της έκδοσης για την αποπληρωμή υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων, για τη χρηματοδότηση πλάνου επέκτασης της Εταιρείας και για την ενίσχυση κεφαλαίου κίνησης, είχε ήδη χρησιμοποιηθεί από την Εταιρεία για την αγορά Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ)».

Στον Χρίστο Ορφανίδη, Εκτελεστικό Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, αποφασίστηκε η επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους €100.000 για παράβαση του άρθρου 20(4) του Ν.114(Ι)/2005 ως πρόσωπο που υπέγραψε το Ενημερωτικό Δελτίο, καθότι οι πληροφορίες που περιέχονταν σε αυτό δεν ήταν ακριβείς, πλήρεις και επίκαιρες, αφού στο Ενημερωτικό Δελτίο δεν αναφερόταν ότι, ποσό €9.150.000, το οποίο αποτελούσε μέρος του κεφαλαίου από την έκδοση των Εγγυημένων Ομολόγων και προοριζόταν σύμφωνα με το σκοπό της έκδοσης για την αποπληρωμή υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων, για τη χρηματοδότηση πλάνου επέκτασης της Εταιρείας και για την ενίσχυση κεφαλαίου κίνησης, είχε ήδη χρησιμοποιηθεί από την Εταιρεία για την αγορά Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ).

«Ηθικόν Δίδαγμα»

Μια πράξη δεν χαρακτηρίζεται από το περιεχόμενό της αλλά από το μέγεθός της. Πχ. η ιδιοποίηση  ενός αγαθού που δεν μας ανήκει, κλοπή λέγεται μόνο όταν βρίσκεται κάτω από ένα όριο. Πάνω από αυτό ονομάζεται «επιχειρηματική δραστηριότητα» και «ελεύθερη αγορά» που, προκειμένου να «αυτορυθμιστεί» δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να οδηγήσει ακόμη και απελπισμένους παππούδες στον διασυρμό και τη φυλακή και άρρωστα εγγόνια ακόμη και στον θάνατο.


Κλέψε το σύμπαν ολόκληρο αν θες. Αλλά ποτέ ένα κοτόπουλο.









πηγη
  • Blogroll

  • Blog Archive