Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Η αμερικανική κακιστοκρατία

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Παρασκευή, Νοεμβρίου 10, 2017
Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ. Η κακιστοκρατία (στα αγγλικά kakistocracy) είναι ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα. Είναι ελληνική λέξη και στην κυριολεξία της σημαίνει μια κυβέρνηση από τους χειρότερους και τους πιο αδίστακτους ανθρώπους μιας κοινωνίας....


Ο όρος μπορεί γενικότερα να σημαίνει το πιο ανάρμοστο και πιο αναξιόπιστο είδος κυβέρνησης. Έπεσε σε αχρηστία τον περασμένο αιώνα ή και λίγο νωρίτερα και οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα ίσως δεν τον έχουν ακούσει ποτέ.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ ο όρος επέστρεψε άμα τη εκλογή του Τραμπ, όπως για παράδειγμα στο βιβλίο των Norm Ornstein, E.J. Dionne και Tom Mann «Ένα Έθνος υπό τον Τραμπ», στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι Αμερικάνοι βιώνουν την κακιστοκρατία από πρώτο χέρι, σύμφωνα με το The Antlantic. 

Διαβάστε επίσης: Κυκλώνοντας τον Τραμπ: Οι άνθρωποι του προέδρου και το Κρεμλίνο

Διαφθορά και ανηθικότητα

Τα στοιχεία της διαφθοράς και της ανηθικότητας άρχισαν να εμφανίζονται πολύ γρήγορα αφού ο Τραμπ εγκαταστάθηκε στο Οβάλ γραφείο, με την πρώτη αποκάλυψη να αφορά μέλη της κυβέρνησης και υπαλλήλους του Λευκού Οίκου που δαπανούν τεράστια ποσά από τα χρήματα των φορολογούμενων σε πτήσεις τσάρτερ ενώ υπήρχαν φθηνές επιλογές άμεσα διαθέσιμες για τις μετακινήσεις τους.

Κι ενώ ο υπουργός Υγείας Τομ Πράις αναγκάστηκε να παραιτηθεί, άλλοι όπως ο υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν, ο υπουργός Εσωτερικών Ράιν Ζίνκε, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος Σκοτ Προύιτ και η σύμβουλος του Τραμπ Κελυάν Κόνγουεϊ, παραμένουν στις θέσεις τους.

Με τους Προύιτ και Πράις, τα προβλήματα ήταν εμφανή πριν επιβεβαιωθούν. Ο Προύιτ δήλωσε στη Γερουσία ότι δεν είχε κάνει χρήση προσωπικού email σε επίσημες εργασίες όταν υπηρετούσε ως Γενικός Εισαγγελέας της Οκλαχόμα. Όταν το δικαστήριο διέταξε να δημοσιοποιηθούν τα μηνύματα του Προύιτ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτσ ΜακΚόνελ αποδείχτηκε ότι είχε καλύψει τον Προύιτ και είχε παραπλανήσει τη Γερουσία.

Ο Τομ Πράις είχε εμπλακεί σε μια σειρά μετοχικών συναλλαγών και τελικά κατηγορήθηκε από το Κογκρέσο για χειραγώγηση και εμπορία εμπιστευτικών πληροφοριών. Ο ΜακΚόνελ και οι συνάδελφοι του από τους Ρεπουμπλικάνους έκρυψαν κάτω από το χαλί τα αποδεικτικά στοιχεία. Ομοίως οι παραπλανητικοί ισχυρισμοί του Γενικού Εισαγγελέα Τζεφ Σέσιονς σχετικά με τις σχέσεις του με τους Ρώσους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αγνοήθηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων.

Ξεκινώντας από την κορυφή της πυραμίδας

Το Αμερικανικό Σύνταγμα απαγορεύει άλλους πόρους εκτός από το μισθό στον Πρόεδρο ή τους κυβερνήτες των πολιτειών. Ο Τραμπ είχε κατηγορηθεί τόσο για φοροδιαφυγή, όσο και για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα των επιχειρήσεων του όταν εξελέγη πρόεδρος. Είχε επίσης πιέσει την περιφέρεια της Κολούμπια για ευνοϊκότερους φόρους στην ιδιοκτησία. Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ απέτυχαν να ενεργήσουν αναφορικά με την προφανή παραβίαση των νόμων από τον Τραμπ, κάτι για το οποίο διενεργείται έρευνα. Πλήθος περιπτώσεων καταπάτησης των νόμων, σχετικά με τις επιχειρήσεις τους σημειώθηκαν επίσης τόσο από την κόρη του Τραμπ Ιβάνκα όσο και από τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ.

    Ο αριθμός των ακροάσεων για οποιοδήποτε από αυτά τα ζητήματα παρανομίας, ανηθικότητας, κατάχρησης εξουσίας και κατάχρησης χρημάτων των φορολογούμενων ήταν μηδέν.

Ανάλγητη διακυβέρνηση

Ένα άλλο κομμάτι της κακιστοκρατίας είναι η ανάρμοστη συμπεριφορά και η διεφθαρμένη και ανάλγητη διακυβέρνηση. Από τα tweet του Τραμπ, τον προϋπολογισμό που αποσκοπεί στον αποκλεισμό των δορυφόρων του καιρού και τη μείωση της ικανότητας των ΗΠΑ να ανταποκριθούν σε μια πανδημία έως την αφαίρεση από την ιστοσελίδα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης των πληροφοριών για τις τεράστιες καταστροφές στο Πουέρτο Ρίκο, όλα είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Οι λανθασμένες και απερίσκεπτες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ αμέσως μετά την εκλογή του, επίσης. Η απόφαση του Τραμπ να σαμποτάρει και να καταργήσει με κάθε τρόπο το Obamacare χαρακτηρίζεται εξωφρενική και σαδιστική, αφού πολλοί πολίτες θα χάσουν και την ασφάλειά τους και τα ασφάλιστρά τους.

Ιδιαίτερα υψηλή είναι ανησυχία εντός των ΗΠΑ για την εξωτερική πολιτική αφού έχει δημιουργηθεί ένα ενοχλητικό τρίγωνο αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Τίλερσον, του υπουργού Άμυνας Ματίς και του ίδιου του Τραμπ. Το να υπάρχουν διαφωνίες στην προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής σε ανώτερο επίπεδο δεν είναι κάτι καινούργιο για τις ΗΠΑ, ωστόσο, ποτέ μέχρι τώρα οι κορυφαίοι αξιωματούχοι δεν υπέσκαπταν δημοσίως ο ένας τον άλλο - ούτε αποκαλούσαν ο ένας τον άλλο «ηλίθιο» - στέλνοντας παράλληλα τόσο αντιφατικά μηνύματα για ζωτικής σημασίας θέματα.

Αναποτελεσματικότητα και εκκαθαρίσεις

Η κυβέρνηση χωλαίνει παράλληλα σε παραγωγικότητα με πλήθος θέσεων, από τα εκτελεστικά όργανα του υπουργείου Εξωτερικών μέχρι στις πρεσβείες, να παραμένουν κενές και τον Τραμπ να βάζει βέτο για οποιονδήποτε προτεινόμενο του είχε ασκήσει την οποιαδήποτε κριτική, πράγμα που εξαλείφει την τεράστια πλειοψηφία των υποψήφιων που έχουν οποιαδήποτε εμπειρία στις εξωτερικές υποθέσεις. Δεν έχει καλυφθεί καν η θέση του Τζον Κέλι που μετακινήθηκε τον Ιούλιο από την υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο.

Το ίδιο συμβαίνει σε πλήθος οργανισμών και υπουργείων σε ιδιαίτερα επιτελικές θέσεις. Είναι ορφανές. Παράλληλα διεξάγονται έρευνες από τους γενικούς επιθεωρητές για μετακινήσεις και εκκαθαρίσεις πλήθους στελεχών από υπουργούς της κυβέρνησης χωρίς να τηρούνται οι κανόνες των πολιτικών υπηρεσιών. Την ίδια ώρα, δαπανώνται τεράστια ποσά - όπως για το τηλεφωνικό σύστημα που εγκατέστησε στο γραφείο του ο Προύιτ και το οποίο κόστισε 25.000 δολάρια, χωρίς αυτό να κρίνεται απαραίτητο.

Συγκάλυψη κλεπτοκρατίας

Η κακιστοκρατία είναι παρούσα και στο Κογκρέσο που έχει δείξει έλλειψη εποπτείας ή και έχει συγκαλύψει κλεπτοκρατικές συμπεριφορές. Επιπλέον κατηγορείται από τα αμερικανικά μίντια για προσπάθεια συγκάλυψης των επαφών στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ με τους Ρώσους. Η παραγωγικότητα του Κογκρέσου είναι επίσης σχεδόν μηδενική. Τους πρώτους εννέα μήνες της προεδρίας Τραμπ δεν επιτεύχθηκε ούτε ένας από τους μεγάλους στόχους του: η κατάργηση του Obamacare, η έγκριση του τείχους στο Μεξικό, η φορολογική μεταρρύθμιση.

Την ίδια ώρα τα στελέχη των ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο κατηγορούνται για πλήθος παρατυπιών στην προσπάθειά τους να περάσουν τα νομοσχέδια. Ειδικά στην περίπτωση του Obamacare, το νομοσχέδιο του Τραμπ που θα το αντικαθιστούσε, καταρτίστηκε πίσω από κλειστές πόρτες από μια ομάδα παλιών, λευκών γερουσιαστών, χωρίς την εμπλοκή εμπειρογνωμόνων από τις δυο αρμόδιες επιτροπές υγείας και οικονομικών και χωρίς τη συμβολή των πλέον ειδικών, δηλαδή εμπειρογνωμόνων από τον τομέα της υγείας.

Κάθε αρχή διαβούλευσης και συζήτησης παραβιάστηκε, ενώ όλοι οι μεγάλοι φορείς της υγείας διαφώνησαν κάθετα με το νομοσχέδιο. Οι χορηγοί κατηγορούνται ότι είπαν επανειλημμένα ψέματα τους δημοσιογράφους για τι περιλαμβάνει και τι όχι το νομοσχέδιο αλλά και ότι έταξαν χρήματα ή απαλλαγές σε γερουσιαστές του Μέιν και της Αλάσκα για να το ψηφίσουν.

Οι ΗΠΑ δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με τα παραπάνω φαινόμενα. Ούτε έρχεται αντιμέτωπη με αυτά για πρώτη φορά. Είναι όμως η πρώτη στην οποία η κακιστοκρατία επιστρέφει ως όρος, μετά από αιώνες, για να χαρακτηρίσει το σύνολο των κυβερνώντων. Αυτών που κυβερνούν τη μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη, με αρχηγό τον πλανητάρχη Τραμπ.






























tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive