Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Μετά τα Panama Papers, μια ακόμη διαρροή εγγράφων, φέρνει στο φως ένα παγκόσμιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής. Μεταξύ των εμπλεκομένων είναι ονόματα της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής ελίτ, ενώ στα έγγραφα περιλαμβάνονται και τουλάχιστον 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος, τα οποία συνδέονται με...
offshore εταιρείες που εντοπίζονται στα αρχεία της Appleby.
Ένας «θησαυρός» 13,4 εκατομμυρίων εγγράφων αναδεικνύει τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και του δισεκατομμυριούχου υπουργού Εμπορίου της κυβέρνησης Trump. Συνολικά, στα δεδομένα της διαρροής εμφανίζονται οι offshore δεσμοί περισσότερων από δώδεκα συμβούλων του Donald Trump, μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενώ και σημαντικοί χορηγοί εμφανίζονται στα διαφυγόντα δεδομένα. Επίσης αποκαλύπτονται οι  μυστικές συναλλαγές του επικεφαλής των χρηματικών ενισχύσεων του Καναδού πρωθυπουργού Justin Trudeau και οι «υπεράκτιες επενδύσεις» της βασίλισσας της Αγγλίας και εκατοντάδων πολιτικών σε όλο τον κόσμο. Στα έγγραφα περιλαμβάνονται και αστέρες της μουσικής αλλά και πολλά πρόσωπα της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ. Συνολικά εκτιμάται πως στους φορολογικούς παραδείσους έχουν «σταθμεύσει» περίπου 8 τρισ. ευρώ.
Τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει δείχνουν πόσο βαθιά το υπεράκτιο χρηματοπιστωτικό σύστημα εμπλέκεται με τους αλληλοεπικαλυπτόμενους κόσμους των πολιτικών, του ιδιωτικού πλούτου και των πολυεθνικών κολοσσών, όπως η Apple, η Nike, η Uber και άλλες διεθνείς εταιρείες, που αποφεύγουν τους φόρους με όλο και πιο ευφάνταστα λογιστικά τρικ.
Η διαρροή των Paradise Papers προέρχεται από δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών offshore, την Appleby και την Asiaciti Trust που εδρεύουν στις Βερμούδες και τη Σιγκαπούρη αντίστοιχα, καθώς και από 19 εταιρικά μητρώα από φορολογικούς παραδείσους και δικαιοδοσίες μυστικότητας. Οι διαρροές αυτές ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και το δίκτυο των εκατοντάδων δημοσιογράφων (380 δημοσιογράφοι από 67 χώρες).

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive