«Ο διοικητής είναι υπεύθυνος για ό,τι πράττει και ό,τι δεν πράττει η μονάδα του».
Υποστράτηγος Παναγιώτης Κοτιλέας,
γενικός διευθυντής 401 ΓΣΝΑ
(από κομμάτι παρουσίασης ενός βίντεο του Γενικού Επιτελείου Στρατού πριν από λίγες μέρες, με αφορμή τη δωρεά εξοπλισμού 5 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο νοσοκομείο)
Την ώρα που πλειάδα μαρτύρων έχει περάσει την πόρτα του στρατιωτικού ανακριτή, ο οποίος εξετάζει τις καταγγελίες για τα όσα συμβαίνουν εδώ και κάποια χρόνια στη....Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ, οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» συνεχίζονται.
Εχουμε ήδη αναφερθεί στις καταγγελίες -συνοδεία επίσημων εγγράφων- γιατρών που θήτευσαν εκεί και αφορούσαν τους θανάτους ασθενών στα χειρουργεία, τις παράνομες και πανάκριβες επεμβάσεις TAVI, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους κάποιοι γιατροί παρέκαμπταν τον διευθυντή του χειρουργικού τομέα προκειμένου να πραγματοποιούν τις ανωτέρω επεμβάσεις, χωρίς η κλινική να έχει την απαιτούμενη πιστοποίηση από το υπουργείο Υγείας.
Σήμερα, φέρνουμε στο φως νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν, αφ’ ενός το πώς ακριβώς στήθηκε η κλινική, αφ’ ετέρου τον ρόλο που είχε σ’ αυτήν ο θωρακοχειρουργός Χ.Κ., ο οποίος συγκεντρώνει τον κύριο όγκο των καταγγελιών για προβληματική άσκηση των καθηκόντων του με διακύβευμα ακόμα και τις ζωές των ασθενών.
Η αρνητική εισήγηση της επιτροπής
Τα εγκαίνια της κλινικής έγιναν τον Απρίλιο του 2013, παρουσία του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλου και του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκου. Τα σχέδια, ωστόσο, είχαν γίνει καιρό πριν.Το 2012 συστήνεται επιτροπή αποτελούμενη από στρατιωτικούς γιατρούς και των τριών κλάδων προκειμένου να αποφανθούν αν είναι εφικτή η δημιουργίας μιας τέτοιας κλινικής.
Στην επιτροπή αυτή μετέχει και ο Χ.Κ. Διαβάζοντας κανείς τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής με ημερομηνία 11 Ιουλίου 2012 -τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας- διαπιστώνει πως από τα λεγόμενα των παρισταμένων διαφαίνεται ότι η στάση της πλειοψηφίας ήταν αρνητική για τους εξής λόγους:
Επιπλέον, ανέφερε ότι «οι δαπάνες του ΥΠΕΘΑ θα αυξηθούν λόγω κόστους υποδομής/δημιουργίας κλινικής και κόστους συντήρησης/λειτουργίας κλινικής».
Η αρνητική εισήγηση Τσολάκη
Την ίδια στάση κράτησε και ο απόστρατος πλέον, πρώην διευθυντής του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου, συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Τσολάκης.Η γνώμη του είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς ήταν ο αρχαιότερος θωρακοχειρουργός στον ελληνικό στρατό. Με βάση αυτή του την ιδιότητα, του είχε ζητηθεί να γνωμοδοτήσει για το θέμα και η εισήγησή του ήταν αρνητική. Τον ρωτάμε γιατί.
«Είναι απλό», μας απαντά ο κ. Τσολάκης. «Παίρνεις τα δεδομένα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη λειτουργία μιας τέτοιας κλινικής ώστε να μην μπαίνει μέσα οικονομικά. Ρώτησα, έψαξα και διαπίστωσα ότι για να μην υπάρχει οικονομική ζημιά, η κλινική αυτή θα έπρεπε να πραγματοποιεί 240 επεμβάσεις τον χρόνο. Ενας τέτοιος αριθμός δεν προέκυπτε από πουθενά, καθώς ακόμη και η επιτροπή που είχε συσταθεί για το θέμα, είχε αναφερθεί σε 150 επεμβάσεις στην καλύτερη των περιπτώσεων».
Εδώ θα κάνουμε μια μικρή παρένθεση και θα δώσουμε και πάλι τον λόγο στο βίντεο του ΓΕΣ όπου ο υποστράτηγος Κοτιλέας σε ερώτηση για τη λειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής αναφέρει: «Περισσότερες από 150 επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς, by pass» κ.λπ.
Αφού λοιπόν η κλινική λειτουργεί εδώ και 4,5 χρόνια, μια απλή διαίρεση αρκεί για να διαπιστώσουμε ότι στο 401 δεν πρέπει να γίνονται περισσότερες από 40-50 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις τον χρόνο.
Οι αριθμοί, εν προκειμένω, είναι αμείλικτοι για τη βιωσιμότητα της κλινικής.
Η συνάντηση υπό τον Α/ΓΕΣ
«Την ίδια περίοδο που συνεδρίαζε η επιτροπή, κάποια στιγμή στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη του 2012», συνεχίζει την αφήγησή του ο κ. Τσολάκης, «έγινε μια συνάντηση στο γραφείο του τότε Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Ζιαζιά. Παρόντες εκτός από τον αρχηγό, ήμασταν εγώ, ο τότε διευθυντής Υγειονομικού Γ. Σακαρίκος, ο τότε διευθυντής του 401 Σ. Γκιζάρης, οι καρδιοχειρουργοί Χ.Κ. και Ι.Κ. (μέλη της επιτροπής που είχαν διαφοροποιήσει τη θέση τους) και η Μ.Σ., εξωσωματίστρια (σ.σ. ειδικότητα απαραίτητη στα χειρουργεία) του νοσοκομείου. Απευθυνόμενος σε μένα ο Α/ΓΕΣ είπε:• Κύριε Τσολάκη, θέλω τον Σεπτέμβριο να έχει δημιουργηθεί η καρδιοχειρουργική κλινική.
• Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, αρχηγέ. Δεν έχουμε δεύτερο εξωσωματιστή και μεσολαβούν οι άδειες του Αυγούστου.
• Συμφωνώ με τον κ. Τσολάκη (παρέμβαση της Μ.Σ.).
• Ποιο είναι το κόστος δημιουργίας της κλινικής;
• Με τους καλύτερους υπολογισμούς, περίπου 830.000 ευρώ, αρχηγέ.
• Θα σας δώσω χρήματα από τα μυστικά κονδύλια.
• Ποια μυστικά κονδύλια (Τσολάκης απορημένος); Δεν γίνονται αυτά. Δεν είναι μόνο η υποδομή. Είναι και το προσωπικό που δεν υπάρχει να τη στελεχώσει.
• (Α/ΓΕΣ προς διευθυντή υγειονομικού): Να μου φέρεις κόσμο από αλλού. Προχθές ήμουν για επιθεώρηση στα Γιάννενα και είδα 30 να κάθονται.
• Αρχηγέ, συμφωνώ με τον κ. Τσολάκη, δεν μπορώ να τους φέρω. Εκεί βρίσκονται με καθεστώς συνυπηρέτησης (απάντηση διευθυντή)».
«Κάπως έτσι, άδοξα, έληξε η συνάντηση αυτή», αναφέρει ο κ. Τσολάκης, «κι εγώ εκείνη τη χρονιά έμεινα διατηρητέος στο στράτευμα».
Για την Ιστορία, ο κ. Τσολάκης ανέλαβε στη συνέχεια τη διοίκηση της Σχολής Εφαρμογής Υγειονομικού και επανήλθε στο 401 ως διευθυντής χειρουργικού τομέα το 2014.
«Για τα όσα συνέβαιναν στο νοσοκομείο μετά και για τα οποία έχετε γράψει», μας λέει, «είχα ενημερώσει προσωπικά τον Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγο Β. Τελλίδη, δύο φορές, τον Μάρτιο του 2015 και τον Νοέμβριο του 2016, μετά από αίτησή μου για ακρόαση με αφορμή υπηρεσιακά θέματα», καταλήγει ο κ. Τσολάκης.
Το... κερασάκι στην τούρτα ήταν η κλήση του κ. Τσολάκη λίγες μέρες αργότερα από τον Γιώργο Παπαθέου, σύμβουλο του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, όπου του ζήτησε τον λόγο γιατί αρνείται τη δημιουργία της κλινικής.
«Εξέθεσα τα επιχειρήματά μου και αποχώρησα», λέει.
Με λίγα λόγια, όπως αποδεικνύεται τόσο από τα πρακτικά της επιτροπής όσο και από την εισήγηση του κ. Τσολάκη, το γεγονός ότι συνηγόρησαν αρνητικά στη δημιουργία της κλινικής, κρίνοντάς την ως οικονομικά ασύμφορη, κάποιοι το αγνόησαν και αποφάσισαν τη δημιουργία της με κάθε κόστος.
Μάλιστα, ο Χ.Κ. φρόντιζε να παρουσιάζεται δεξιά και αριστερά ως διευθυντής της κλινικής έως την ώρα που η Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.
Με έγγραφό της στις 7 Ιανουαρίου του 2015 και απαντώντας στον παραπονούμενο Χ.Κ. όρισε διευθυντή της κλινικής τον πλοίαρχο Σωτήριο Μωραΐτη.
Το ίδιο έγγραφο, παράλληλα, δίνει την απάντηση στο ερώτημα ποιος αποφάσισε τη δημιουργία της διακλαδικής κλινικής: «Επισημαίνεται ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ (σ.σ. τότε ήταν ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος) ανέθεσε στον αντισυνταγματάρχη Χ.Κ. το 2012 μόνο τη δημιουργία της κλινικής και δεν προέβη στην προφορική ανάθεση καθηκόντων, καθώς την επιλογή προβλέπουν οι νόμοι κ.λπ.».
Απαντήσεις και ερωτήματα
Σε επικοινωνία μας με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας μάς έγιναν γνωστά τα στοιχεία που κατατέθηκαν από το 401 ΓΣΝΑ αναφορικά με τις επεμβάσεις TAVI, ως οφείλει από τον νόμο.Συνολικά και σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το νοσοκομείο, έχουν γίνει 19 τέτοιες επεμβάσεις, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα στις 18 Δεκεμβρίου του 2013 και την τελευταία στις 19 Ιουνίου 2017 (τα στοιχεία στάλθηκαν στο ΚΕΣΥ στις 21 Ιουλίου).
Από τους 19 ασθενείς 4 κατέληξαν με την αιτία θανάτου να καταγράφεται μόνο στα 2 περιστατικά.
Κατόπιν της επίσημης ενημέρωσης του ΚΕΣΥ θα επαναλάβουμε βασικά ερωτήματα προς τη διοίκηση του 401 και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Η μαρτυρία γιατρού της ΜΕΘ για τις επεμβάσεις TAVI
Στην εφημερίδα μας μίλησε επίσης ο στρατιωτικός γιατρός -τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας- που έζησε την καρδιοχειρουργική κλινική από τη γέννησή της έως και πριν από λίγο καιρό όπου μετατέθηκε εκτάκτως.Μαζί με τον κ. Τσολάκη κι έναν έτερο γιατρό που έχει επίσης απομακρυνθεί από το νοσοκομείο ήταν εκείνοι που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν υπηρεσιακά όσα συνέβαιναν, αλλά έβλεπαν τις αναφορές τους να αρχειοθετούνται.
Ο εν λόγω γιατρός είχε θέση στη ΜΕΘ του 401 και γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά όλα τα περιστατικά TAVI -και όχι μόνο- που χειρούργησε ο Χ.Κ. καθώς κατέληγαν σ’ αυτόν για θεραπεία.
Καταγράφουμε ενδεικτικά κάποια απ’ όσα μας είπε:
ΠΗΓΗ