Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Εταιρείες-ρουφιάνοιΚάποτε οι ρουφιάνοι ήταν κρατικοί υπάλληλοι, οι περισσότεροι εξ αυτών δηλαδή αμείβονταν για την «εργασία» τους από την αστυνομία, τις υπηρεσίες πληροφοριών και τα αρμόδια υπουργεία. Η απορρύθμιση όμως του κράτους, ο θρίαμβος του... ιδιωτικού τομέα στο οικονομικό γίγνεσθαι και η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού τις τελευταίες δεκαετίες έφεραν τα πάνω κάτω: η ρουφιανιά… ιδιωτικοποιήθηκε!
Τρανή απόδειξη αυτής της εξέλιξης οι χθεσινές αποκαλύψεις του Bureau of Investigative Journalism και του Guardian για τους πράκτορες που προσλάμβαναν στη δεκαετία του 2000 -μέσω δύο ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας- πέντε επιχειρηματικοί κολοσσοί του πλανήτη προκειμένου να διεισδύουν και να ελέγχουν πολιτικές ή οικολογικές ομάδες οι οποίες αντιδρούσαν στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Στόχος ήταν η εκ των προτέρων πληροφόρηση για τις επικείμενες διαδηλώσεις και τις άλλες δράσεις των πολιτικών ομάδων που θα μπορούσαν να αποβούν σε βάρος των επιχειρηματικών συμφερόντων. Ενίοτε και η υπονόμευση των ομάδων με σχετικές... φιτιλιές για την προώθηση του διαχωρισμού.
Η ανάπτυξη της ιδιωτικοποιημένης ρουφιανιάς έφτασε σε τέτοιο μέγεθος που έκανε αρκετούς αξιωματικούς της Σκότλαντ Γιαρντ να πιστεύουν ότι οι κατάσκοποι των επιχειρήσεων στις πολιτικές ομάδες είναι περισσότεροι από τους μυστικούς της αστυνομίας!
Τα έγγραφα που διέρρευσαν εμπλέκουν δύο εταιρείες ασφάλειας, την C2i και Inkerman (οι οποίες και μίσθωναν τους «πράκτορες») και πέντε επιφανείς πελάτες τους – British Airways, Royal Bank of Scotland, Porsche, Caterpillar, RWE.

Ντοκουμέντα

Τα έγγραφα -αναφορές κυρίως των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας προς τους πελάτες αλλά και ντοκουμέντα από τις συγκεντρώσεις, emails των πολιτικών ομάδων- αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων:
α. Χαφιέ της C2i που είχε διεισδύσει το 2008 σε βρετανικές οργανώσεις πολιτών οι οποίες μάχονταν κατά της λεηλασίας του πετρελαϊκού πλούτου του Ιράκ από τις εταιρείες της Δύσης. Σε σχετική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Λονδίνου ο «κατάσκοπος» είχε μάλιστα μεταμφιεστεί –όπως και οι υπόλοιποι διαδηλωτές– σε πειρατή με… γιαταγάνι και οφθαλμοκαλύπτρα.
Ανακαλύφθηκε αργότερα από τους συντρόφους του ότι ήταν ρουφιάνος, κι αυτό εξαιτίας της υπερβολικά στρατιωτικής του ακρίβειας στις συναντήσεις της ομάδας αλλά και του ύποπτου ντυσίματος – πανάκριβα τζιν γνωστής φίρμας και (για ξεκάρφωμα) στον λαιμό το γνωστό ασπρόμαυρο παλαιστινιακό φουλάρι.
Μέχρι τότε όμως ο 23χρονος απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είχε κάνει τη ζημιά, καρφώνοντας στα αφεντικά του χαρτί και καλαμάρι το τι γινόταν στις συναντήσεις της πολιτικής ομάδας και τι επρόκειτο να γίνει στον δρόμο.
β. Κατασκοπία σε βάρος της οικογένειας Corrie για λογαριασμό της Caterpillar – μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού στον κόσμο. Το 2003 η 23χρονη φοιτήτρια και ακτιβίστρια Rachel Corrie διαδηλώνοντας ενάντια στην κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων σκοτώθηκε από μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού.
Η μπουλντόζα είχε κατασκευαστεί και πωληθεί στον ισραηλινό στρατό από την Caterpilllar. Η οικογένεια της φοιτήτριας άσκησε αγωγή κατά της Caterpilllar υποστηρίζοντας ότι είναι συνεργός σε εγκλήματα πολέμου επειδή γνώριζε ότι τα μηχανήματα που πουλούσε στον στρατό του Ισραήλ επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για το γκρέμισμα των σπιτιών των Παλαιστινίων.
Η αμερικανική Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή και λίγες ημέρες μετά η μητέρα τής Corrie μίλησε τηλεφωνικά σε συζήτηση υποστηρικτών της αγωγής της. Η C2i κατασκόπευσε και απέκτησε το υλικό αυτής της συζήτησης το οποίο και έδωσε με τις παρατηρήσεις της στην Caterpillar. Ο κολοσσός προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντά του από τους διαδηλωτές προσέλαβε στη Βρετανία το 2005 και την Inkerman.
γ. Η Inkerman, εκτός των υπηρεσιών που παρείχε στην Caterpillar, φέρεται από τα ντοκουμέντα να κατασκόπευε τοπικές ομάδες πολιτών στη Βρετανία οι οποίοι αντιδρούσαν στην εγκατάσταση επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές.
δ. Η C2i κομπορρημονούσε προς τους πελάτες της ότι είχε «ενεργητικό πληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο» –με άλλα λόγια… ολοζώντανους ρουφιάνους– σε μια σειρά από περιβαλλοντικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και οι Greenpeace, Friends of the Earth.
ε. Η C2i φέρεται από τα έγγραφα διαθέσιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της το 2008 και στον σημερινό πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ. Εταιρεία του τελευταίου σχεδίαζε τη δημιουργία τεράστιου γηπέδου γκολφ ξενοδοχείου και διαμερισμάτων σε μια ιδιαίτερα οικολογικά ευαίσθητη γη στη Σκοτία.
Η C2i προειδοποίησε την εταιρεία του Τραμπ ότι απειλείται από τους οικολόγους της περιοχής. Δεν είναι σαφές αν τελικά ο Τραμπ προσέλαβε την C2i.

εφ.συν.

  • Blogroll

  • Blog Archive