Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Η «Ελληνικός Χρυσός» γλιτώνει προσώρας 1.734.000 ευρώ με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας, που ακύρωσε το πρόστιμο το οποίο είχε επιβληθεί στην εταιρεία τον Γενάρη του 2016 για εννέα παραβάσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην... Ολυμπιάδα και δώδεκα παραβάσεις στις Μαύρες Πέτρες και τον Μαντέμ Λάκκο.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η εταιρεία ελέγχθηκε από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος από το 2013 έως και τα μέσα του 2014, αλλά οι εκθέσεις τους δημοσιοποιήθηκαν λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2015. Πέρασε ακόμη ένας χρόνος για να επιβληθούν τα πρόστιμα κι αυτό είναι που επικαλείται το δικαστήριο για να τα ακυρώσει, χωρίς να εξετάζει επί της ουσίας αν υπήρξαν παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ή όχι.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «η διοικητική διαδικασία ελέγχου παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας πρέπει να ολοκληρώνεται και το οικείο διοικητικό πρόστιμο για τις παραβάσεις αυτές πρέπει να επιβάλλεται εντός εύλογου χρόνου από την τέλεση της παράβασης, συνεκτιμώμενων των ιδιαίτερων συνθηκών της κάθε περίπτωσης. Υπό τα δεδομένα αυτά, το χρονικό διάστημα (33 μήνες) που μεσολάβησε από την έναρξη της διενέργειας του ελέγχου στο συγκεκριμένο υποέργο (5.4.2013) μέχρι την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης (8.1.2016) υπερβαίνει, κατά την κρίση του δικαστηρίου, τον εύλογο χρόνο εντός του οποίου όφειλε η διοίκηση να ολοκληρώσει την περιβαλλοντική επιθεώρηση».

Έτσι, γι’ αυτόν τον λόγο το Διοικητικό Πρωτοδικείο ακυρώνει την επιβολή του προστίμου, ενώ απορρίπτει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του ελληνικού Δημοσίου ότι νομίμως εκδόθηκε η προσβαλλόμενη πράξη, δεδομένων της πολυπλοκότητας του έργου, της ανάγκης για πληρέστερη τεκμηρίωση και του όγκου των προς συγκέντρωση και αξιολόγηση δεδομένων και στοιχείων.

Το ελληνικό Δημόσιο επίσης επικαλέστηκε τη διαδικασία που είναι χρονοβόρα και σύνθετη (δειγματοληψίες για τη διάθεση των υγρών αποβλήτων, αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους, εκτέλεση εισαγγελικών παραγγελιών στο πλαίσιο προκαταρκτικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν κυρίως κατόπιν καταγγελιών) αλλά και το γεγονός ότι παράλληλα οι επιθεωρητές χειρίζονται και άλλες υποθέσεις.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που υπήρξε αρμόδιος υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, χαρακτήρισε στην εφημερίδα «απαράδεκτη την απόφαση του δικαστήριου», που βασίζεται σε τυπικούς λόγους, όπως σημειώνει. Από την πλευρά της, η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη υποστήριξε: «οι εκθέσεις των επιθεωρητών ήταν καταχωνιασμένες στα συρτάρια του υπουργού ΠΕΚΑ μέχρι το 2015 - κι αυτό είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης». «Εμείς χάσαμε πολύτιμο χρόνο το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης επί υπουργίας Λαφαζάνη. Με την απόφαση αυτή του δικαστηρίου παραβιάζεται η αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει". Τώρα θα το παλέψουμε σε δεύτερο βαθμό με έφεση», πρόσθεσε.

«Η απόφαση του δικαστηρίου δεν αμφισβητεί ούτε εξετάζει τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων», λέει τέλος, στην Εφημερίδα των Συντακτών, η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF, Θεοδώτα Νάντσου. Και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι κόλαφος για το υπ. Περιβάλλοντος, αφού το δικαστήριο λέει πως είναι υποχρέωσή του να στελέχωσε και να υποστηρίξει επαρκώς τους επιθεωρητές περιβάλλοντος.
 
  • Blogroll

  • Blog Archive