Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου πέντε κάτοικοι της Ιερισσού Χαλκιδικής, στους οποίους είχαν καταλογιστεί κατηγορίες, συνδεόμενες με τα επεισόδια που έλαβαν χώρα τον Μάρτιο του 2013 (Τσικνοπέμπτη), ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού και αστυνομικές δυνάμεις.

Παρά την καταδικαστική εισαγγελική πρόταση, το... δικαστήριο τους αθώωσε, λόγω αμφιβολιών, για τις πράξεις -κατά περίπτωση- της αντίστασης κατά της Αρχής και της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Η ίδια δικογραφία περιελάμβανε άλλους 17 κατοίκους της πόλης, στους οποίους αποδίδονταν το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, πράξη όμως που παραγράφηκε σε προηγούμενη δικάσιμο, χάρη στο νόμο 4411/2016.

Την Τσικνοπέμπτη του 2013 οι κάτοικοι της Ιερισσού δέχτηκαν επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ, που έπνιξαν το χωριό με δακρυγόνα και κρότου λάμψης, ενώ πραγματοποίησαν ανεξέλεγκτα έρευνες στα σπίτια των κατοίκων. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν τότε οι κάτοικοι και επιβεβαιώνεται από τα video, τα ΜΑΤ πέταξαν δακρυγόνα ακόμα και σε σχολείο.


Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ3 ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς, τόνισε: «Τέλος καλό, όλα καλά. Οι κάτοικοι κρίθηκαν αθώοι, αλλά παραμένουν τα ερωτήματα γιατί περίπου 500 αστυνομικοί επιτέθηκαν στο χωριό, έδειραν τους κατοίκους και ύστερα τους έσυραν και στα δικαστήρια...»
  • Blogroll

  • Blog Archive