Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Μαύρη ημέρα για το ελεύθερο Διαδίκτυο

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Παρασκευή, Ιανουαρίου 12, 2018
Την κατάργηση της ουδετερότητας του Διαδικτύου, του νομικού πλαισίου που προστάτευε την ελευθερία της πληροφορίας με ίσο τρόπο για όλους τους χρήστες του ...
διαδικτύου, αποφάσισε η διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC), προκαλώντας αναταράξεις που μπορεί να προκαλέσουν σαρωτικές αλλαγές στο σύνολο του διαδικτύου διεθνώς.netn

Το ελεγχόμενο από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα FCC αποφάσισε να καταργήσει το πακέτο κανόνων της προεδρίας Ομπάμα το 2015, ανοίγοντας τον δρόμο στους τεχνολογικούς κολοσσούς της παροχής υπηρεσιών διαδικτύου να αλώσουν την αγορά, καθώς πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν πρόσβαση στο ίντερνετ διαφορετικών ταχυτήτων.

Σύμφωνα με τον Guardian, η κατάργηση του σημερινού καθεστώτος θα αποτελέσει σημαντική νίκη για τη βιομηχανία ευρυζωνικών και καλωδιακών δικτύων, η οποία έχει αγωνιστεί τα προηγούμενα χρόνια στις αίθουσες των δικαστηρίων για να αποσαθρώσει τους κανόνες που περιορίζουν τη δράση τους.

Ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή, η FCC παραδίδει τα κλειδιά σε μονοπώλια όπως οι Verizon, Time Warner Cable, Comcast, AT&T, Altice και Charter, δίνοντάς τους τη δυνατότητα, είτε να μπλοκάρουν, είτε να επιβραδύνουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους. Πρακτικά, η απόφαση αυτή βάζει τέλος στη λεγόμενη «Ανοικτή Διαταγή Διαδικτύου» του Ομπάμα, που αποτελούσε το τελευταίο οχυρό της διαδικτυακής ουδετερότητας στις ΗΠΑ.

Με απλά λόγια, πλέον οι πάροχοι υπηρεσιών ίντερνετ έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν και να μπλοκάρουν κατά το δοκούν περιεχόμενο, αποδομώντας πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας του διαδικτύου μέχρι σήμερα για τους χρήστες. Επιπλέον, μικρότερες εταιρείες και ιστοσελίδες αναμένεται να αντιμετωπίσουν το ίδιο «τείχος», καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τις μεγάλες εταιρείες.

Όπως εξηγεί το Euronews, οι κανόνες που ίσχυαν μέχρι σήμερα και θεσπίστηκαν επί Ομπάμα από την ίδια επιτροπή δεν επέτρεπαν στους παρόχους ευρυζωνικών υπηρεσιών να μπλοκάρουν ιστοσελίδες ή να χρεώνουν για υπηρεσίες υψηλότερης ποιότητας ή για κάποιο συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς ο μοναδικός περιορισμός που τίθεται στους μεγάλους παρόχους είναι ότι αν προχωρήσουν σε κάποια αλλαγή πρέπει να το δηλώσουν δημοσίως.

«Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να διαλέγει τους νικητές και τους χαμένους στην οικονομία του διαδικτύου. Θα έπρεπε να έχουμε ένα ισότιμο πεδίο και να αφήσουμε τους καταναλωτές να αποφασίσουν ποιος θα κερδίσει», υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ατζίντ Πάι.

Η απόφαση ελήφθη με ψήφους τρεις υπέρ και δύο κατά, και ήρθε παρά τις ισχυρές αντιδράσεις χρηστών, αλλά και πλήθους κορυφαίων φυσιογνωμιών της τεχνολογίας που είχαν από νωρίς εκφράσει την καταδίκη τους στην προωθούμενη «ρύθμιση».

Κατά της FCC 8 στους 10 Αμερικανούς

Μία ημέρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, η Washinghton Post δημοσιεύει την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί διαφωνούν με το σχέδιο της FCC κατά εντυπωσιακή πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, το 83% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει την πρόταση, ενώ μόλις το 16% δήλωσε θετικό.

Έτσι, περισσότεροι από 3 στους 4 Αμερικανούς αντιτίθενται στις επιδιώξεις της διοίκησης Τραμπ, δίνοντας μία εκλογική νότα στα αποτελέσματα Την ίδια ώρα, περίπου ένας στους πέντε Ρεπουμπλικάνους δήλωσαν πως τάσσονται υπέρ της πρότασης της FCC.

Υπέρ της Ουδετερότητας του Διαδικτύου οι «τεχνολογικοί ηγέτες»

Σύμφωνα με τον Guardian, περισσότεροι από 20 πρωτοπόροι και ηγετικές φυσιογνωμίες της τεχνολογίας και του διαδικτύου, όπως ο λεγόμενος «πατέρας του Διαδικτύου», Βιντ Σερφ, ο εφευρέτης του παγκόσμιου ιστού, Τιμ Μπερνερς-Λι και ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Βόζνιακ, προέτρεψαν την FCC να ακυρώσει την ψήφο της για την κατάργηση της Ουδετερότητας του Διαδικτύου, περιγράφοντας το σχέδιο ως «βασισμένο σε μια λανθασμένη και αληθινά ανακριβή» κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του Διαδικτύου.

«Η συντριπτική πλάνη της FCC, και το τεχνικά εσφαλμένο προταθέν σχέδιο για την κατάργηση της προστασίας της Ουδετερότητας του Διαδικτύου χωρίς καμία αντικατάσταση, αποτελεί επικείμενη απειλή για το διαδίκτυο για το οποίο εργαστήκαμε τόσο σκληρά για να δημιουργήσουμε Αυτό θα πρέπει να σταματήσει» δηλώνουν οι φωστήρες της τεχνολογίας σε μια ανοικτή επιστολή προς τους νομοθέτες που επιβλέπουν τις εργασίες της FCC.

«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η προτεινόμενη εντολή της FCC βασίζεται σε μια λανθασμένη και αντικανονική κατανόηση της τεχνολογίας του Διαδικτύου» ανέφεραν οι πρωτοπόροι του διαδικτύου, προσθέτοντας πως τα ελαττώματα του σχεδίου περιγράφηκαν λεπτομερώς σε μία έκθεσή 43 σελίδων, την οποία συνέταξαν 200 κορυφαίοι τεχνολόγοι και κατατέθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Παρόλα αυτά, το αυτί της FCC δεν ίδρωσε, με την επιστολή να σημειώνει πως δεν διόρθωσε τις «παρανοήσεις» της.

Τι ακριβώς είναι η «ουδετερότητα του Διαδικτύου»

Η ουδετερότητα του δικτύου είναι η αρχή σύμφωνα με την οποία, όλη η κίνηση στο διαδίκτυο αντιμετωπίζεται ισότιμα. Η ισότιμη πρόσβαση έχει καθοριστική σημασία για τη σημερινή λειτουργία του διαδικτύου και την απευθείας σύνδεση όλου του κόσμου στο δίκτυο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι παραπάνω κανονισμοί είχαν την έγκριση των εταιρειών τεχνολογίας καθώς και ομάδων καταναλωτών, ωστόσο βρίσκονταν από καιρό στο στόχαστρο των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου.

Όπως εξηγεί η Independent, η ουδετερότητα δικτύου εμποδίζει τους παρόχους υπηρεσιών ίντερνετ να επιβραδύνουν τις συνδέσεις για άτομα που προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους, εφαρμογές και υπηρεσίες, και να εμποδίζουν το νόμιμο περιεχόμενο.

Χωρίς τους κανόνες, δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον ισότιμα όλη την κίνηση στο Διαδίκτυο και θα είναι σε θέση να προωθούν ορισμένους ιστότοπους και υπηρεσίες σε σχέση με άλλους.
















ThePressProject
  • Blogroll

  • Blog Archive