Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Posted by Β.Π. Τρίτη, Ιανουαρίου 16, 2018
Οι σεισμολόγοι συνδέουν άμεσα τον χθεσινό σεισμό που ταρακούνησε την Αθήνα με το σμήνος σεισμών που έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες ημέρες.
Μιλούν για μία...
περιοχή η οποία δεν έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι δεν υπάρχει διασπορά των επικέντρων καθώς δεν μπορεί να διαχυθεί η σεισμική ενέργεια σε ευρύτερη περιοχή.
«Στις 2 Ιανουαρίου είχε ξεκινήσει μια έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ανατολική Αττική η οποία συνεχίστηκε με αραιότερο ρυθμό και τις επόμενες ημέρες και ακριβώς στην ίδια περιοχή. Άρα, συνδέουμε τους σεισμούς», ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτο.
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως «ο χθεσινός σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος αυτής της σειράς, όλοι οι άλλοι είχαν μικρότερα μεγέθη και πρόκειται για περιοχή χωρίς ιστορικό μεγάλων σεισμών και αυτή είναι η αισιόδοξη πλευρά. Ωστόσο, τα φαινόμενα τον χειμώνα έχουν πάντα μια υψηλή αβεβαιότητα» είπε και συνέστησε ψυχραιμία.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε πως οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν στις 22:24 ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προέρχεται από απόσταση 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο της δόνησης.
Όλα τα επίκεντρα διατάσσονται στο βόρειο - βορειανατολικό άκρο της Πεντέλης, προς την πλευρά του Μαραθώνα με το μικρό εστιακό βάθος να είναι ο λόγος που έγινε τόσο αισθητός.
Όπως εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ, «δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε και να διακρίνουμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός γιατί ούτως ή άλλως αυτοί οι σεισμοί είναι παραπλήσιου μεγέθους. Δεν έχουμε έναν σεισμό αρκετά πιο μεγάλο για να τον θεωρήσουμε ως κύριο και προέρχονται από μικρά ρήγματα τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην ίδια περιοχή και τα οποία ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο».
Το γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία όπως υπογράμμισε ο Ευθύμιος Λέκκας είναι ότι «δεν υπάρχει διασπορά των επικέντρων σε μεγάλη απόσταση γεωγραφική και σε μεγάλη περιοχή και έτσι φαίνεται πολύ εντοπισμένη δραστηριότητα σε μικρή περιοχή. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαχυθεί η σεισμική ενέργεια σε ευρύτερη περιοχή και δεν μπορεί να πάει προς την πλευρά του Ωρωπού ή των Αφιδνών όπου εκεί υπάρχουν μεγαλύτερες τεκτονικές δομές».
Οι μετασεισμοί που σημειώθηκαν μέχρι τις 07:30 ήταν 15, χωρίς να έχουν ξεπεράσει τα 2,9 Ρίχτερ, με τη μετασεισμική ακολουθία να κρίνεται φυσιολογική.
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ - ΜΠΕ

  • Blogroll

  • Blog Archive