Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

Ένας γιγαντιαίος σταυρός ύψους 18 μέτρων, τοποθετήθηκε πριν από λίγες μέρες...
πάνω από το χωριό Σελινούντα, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιου.

Η πρωτοβουλία και το κόστος έχουν εύλογα προκαλέσει συζητήσεις και ο σταυρός έχει γίνει viral καθώς από μόνος του ξεκάθαρα δεν επιδιώκει διακριτική και σεμνή παρουσία.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζησοφιανό, πρόκειται για μία μεταλλική κατασκευή, ύψους 18 μέτρων, η οποία φιλοξενείται σε ένα οικόπεδο αγορασμένο από τη Μητρόπολη, έκτασης 1.000 τετραγωνικών μέτρων.

Όπως ανέφερε, η κατασκευή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, απομένουν μόνο να γίνουν κάποιες εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου και η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών που θα τροφοδοτούν το φωτισμό του σταυρού. Η κατασκευή το βράδυ θα φωτίζεται και θα είναι ορατός ο σταυρός από όλο σχεδόν το Αίγιο.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζησοφιανό οι πρώτες εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν το Νοέμβριο, όμως η ανάθεση από τον μητροπολίτη για την προμελέτη και την εύρεση του κατάλληλου χώρου ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια. 

Το κόστος όπως ανέφερε έφτασε τα 37.000 ευρώ και αυτό οφείλεται στη μεταλλική κατασκευή του σταυρού, στο μέγεθός του στις χωματουργικές εργασίες που έπρεπε να γίνουν για να μπορέσουν να στηθούν οι γερανοί που θα σήκωναν το σταυρό και στη θεμελίωσή του. Σε αυτά προστίθεται και το κόστος των φωτοβολταϊκών που θα τον τροφοδοτούν με ρεύμα.

Ο κ. Χατζησοφιανός στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή και κάνει λόγο για ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τους Αιγιώτες ενώ παράλληλα αισθάνεται τιμή. «Χαίρομαι πολύ που ο Σεβασμιότατος εμπιστεύτηκε σε εμάς ένα τέτοιο ελπιδοφόρο έργο. Ήταν τιμή μας που το φέραμε εις πέρας καθώς αποτελούσε όνειρο ζωής για τον ίδιο και έκανε πολλές προσπάθειες για να το πραγματοποιήσει», κατέληξε.

Ο μητροπολίτης δέχτηκε κριτική για το κόστος κατασκευής του σταυρού, ότι δηλαδή δεν έδωσε τα χρήματα σε κόσμο που ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ανέφερε «Το 'χα χρέος μέσα μου. Είναι θεϊκό το σημάδι από την περίοδο του σεισμού. Αυτός μας έσωσε. Αφού πέρασε ο πυρετός του Εγκέλαδου, βρήκα τη γη, το σχεδίασα. Τρόμαξα με το ποσό, αλλά έπρεπε. Είπα εξαρχής, ας μη φάω, ας πουληθώ ο ίδιος, είναι επιθυμία του Θεού, γι' αυτό και χτύπησα παντού πόρτες».

Αναφέρει ότι η θεωρεί την πρωτοβουλία του βαθύτατα συμβολική για την τοπική εκκλησία και την προστασία της περιοχής από τους σεισμούς. lifo
  • Blogroll

  • Blog Archive